E ErlingN skrev:
I Härnösand får man inte dra en sladd över fastighetsgräns för tillfällig uppvärmning eller liknande utan det krävs ett nytt abbonemang!
Trams, det är precis samma regler i hela landet. Om det sitter nån övernitisk hobbyhitler på det lokala nätbolaget är det bara att hänvisa till EIs beslut och praxis.

/M
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Det stämmer, det är otillåtet överallt. Men man är sannolikt inte så nitisk.
 
  • Haha
Bror9 och 1 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Det stämmer, det är otillåtet överallt. Men man är sannolikt inte så nitisk.
Så kul att du svamlar in i den här tråden också, har du inte nog med att gissa i alla andra?

Om du faktiskt läser gällande förordning så skulle du se att fastighetsgränser har ingen eller väldigt liten betydelse för när undantagen gäller.

https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...7215-om-undantag-fran-kravet-pa_sfs-2007-215/

Istället talas det om "område", "närhet" och "utsträckning".

EIs avgöranden visar även att detta gäller i praktiken, det finns exempel där man nekats undantag på stora fastigheter, och exempel på beviljade undantag där kablarna går över flera fastigheter.


Eftersom det nu var Härnösand som nämndes kan vi ju ta denna;

https://ei.se/download/18.2bf25872187eb0673af6d4e/1684131605430/2019-101363-Beslut.pdf

"Den aktuella förläggningen av ledning mellan två byggnader, den ena belägen på fastigheten (A) och den andra belägen på båda fastigheterna (B) och (C) omfattas av undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857)."

"Ledningarna kan omfattas av undantag trots att de förläggs mellan olika fastigheter. De berörda fastigheterna måste då ha identiska ägandeförhållanden för att överföring uteslutande ska ske för egen räkning"

Härnösand Elnät AB (556133-3328), som innehar områdeskoncession för det aktuellaområdet, har framfört följande. .... Sammanfattningsvis så bedömer Härnösand Elnät AB att det krävs två elanslutningar.



EXAKT som jag skrev här ovanför så finns ingen strikt gränsdragning för olika fastigheter och detta gäller ÄVEN om lokala elbolaget har annan tolkning. ÄVEN i Härnösand...

/M
 
  • Gilla
Bror9 och 1 till
  • Laddar…
B
Ledningar som går från ett bostadshus till en anläggning eller byggnad som ligger i direkt anslutning till bostadshuset är undantagna från kravet på nätkoncession. En förutsättning för att undantaget ska vara tillämpligt är att ledningarna går till anläggningar eller byggnader som inte är avsedda som bostadshus. Som exempel på sådana byggnader kan nämnas garage, fristående tvättstugor, förrådshus, vedbodar och redskapsskjul. Undantaget avser endast ledningar där innehavaren överför el uteslutande för egen räkning. Ledningarna kan omfattas av undantag trots att de förläggs mellan olika fastigheter.
De berörda fastigheterna måste då ha identiska ägandeförhållanden för att överföring uteslutande ska ske för egen räkning.
Enligt ordalydelsen i 6 § förordning (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen får en ledning endast förläggas från bostadshus till en kompletteringsbyggnad. Det torde inte vara ovanligt att en anläggning ansluts tillkompletteringsbyggnad, t ex ett garage, för att sedan ansluta bostadshuset tillkompletteringsbyggnaden. Ei har därför tolkat nuvarande skrivning med beaktande av förordningsmotiven och kommit fram till att det är möjligt att överföra el i båda riktningarna, d v s även från exempelvis ett garage till ett bostadshus.
😀
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.