@ oceanis

Ja, det stämmer.

Konsulten samarbetar med arkitekten och skriver bland annat en detaljerad upphandlingsspecifikation. Konsulten kontrollerar installatören som vanligtvis gör montageritningar och installerar/bygger in prylarna.

Jag tycker också att konsulten då ansvarar för planeringen.

Finns det svneska dom respektive tvistemål som är tillgängliga? Finns det ngn här som vet?

Här finns det t.ex. en tysk dom kring detta.

http://openjur.de/u/632976.html

Dom kom fram att konsulten ansvarar för planeringen - en fullständig och nogrann planeringn enl. gällande tekniska regler (i detta fall DIN standarden)
 
@ Lolle

Med totalentreprenör menar du att t.ex. Skanska eller NCC utför all från projekteringen till nyckelfärdiga byggnader. Att de både har arkitekter, konsulter och byggarbetare respektive installatörer och Elektriker osv. ?

Rätt?
 
Ewald skrev:
@ Lolle

Med totalentreprenör menar du att t.ex. Skanska eller NCC utför all från projekteringen till nyckelfärdiga byggnader. Att de både har arkitekter, konsulter och byggarbetare respektive installatörer och Elektriker osv. ?

Rätt?
Ja det finns en del företag som har allt från förhandlare och avtalsjurister i inledningsskede till konstuktör, arkitekt, alla led i byggnationsstadie till städteam och inredningsteam. Det finns tom möjlighet till implementationsteam som sätter upp förskede av verksamhet såsom arbetsplatsutrustning, datorer etc.
 
@ Lolle

Okej.

Men en fördel med en konsult är ju att den är oberoende och kontrollerar entreprenören. Konsulten säljer t.ex. Inga produkter själv utan hjäper uppdragsgivaren med projekteringen och upphandlingen osv.
 
Det är skillnad på konsult och konsult och vad den har för uppgift i ett projekt. Om vi tar en teknikkonsult för el så kan den konsulten köpas in för att upprätta systemhandlingar och ramar endast, den kan köpas in av totalentrepenören för att upprätta fullständiga ritningar och handlingar som går från granskningshandling till bygghandling till relationshandling utefter redan tidigare gjorda SH eller om samma gjort även SH. Den kan också köpas in av underentrepenör för att upprätta dessa nämnda handlingar utefter upprättad SH (oftast olika konsulter för SH och övrigt i det fallet).
Elkonsulten i dessa fall har egentligen ingen uppgift att hjälpa till med att upphandla något, den är själv upphandlad. Den har ingen uppgift till att kontrollera elektrikern utan sammarbetar med den och/eller TE. Sen kan det komma in en ytterligare konsult som utför besiktningen, en oberoende (kanske den som en gång gjort SH om denne är utanför projektet i övrigt) som kontrollerar att elentrepenören följt ramen och gällande regler och krav från myndigheter. Dvs att teknikkonsulten utför något som ligger ett steg över entrepenörens kunnande som en förlängd arm åt entrepenören i sammarbete. Kontroller görs ju internt och ihop med andra konsulter under projektets gång men i synnerhet innan byggstart.
Konstruktörerna jobbar ju på liknande vis, också med internkontroll i sammarbete med arkitekt och TE och är den som åt TE och A ser till att det är byggbart. Om det sedan brister där i någon kontroll så antar jag att avtal mellan K och TE påvisar var ansvaret ligger men, kontroll av just konsultens beräkningar osv görs ju av någon annan än just den konsulten också...iaf ska det ju göras.
 
I grunden är det vad som har avtalats som styr vad som ingår i ett åtagande. Men grunden/branschpraxis är att part ansvarar för vad den levererar. Tex en upphandlad projektör ansvarar juridiskt för handlingar som tagits fram i projektet. Entreprenören i detta fall ansvarar för utförandet/arbetet som krävs för att uppnå resultatet beskrivet i handling, dvs den har inget ansvar för ev feldimensionerade system. Det finns givetvis undantag, tex bet elarbeten där entreprenör har av myndighet ett föreskrivet kontrollansvar.
 
  • Gilla
Glufsglufs
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.