Vi köpte vårt hus på ungefär liknande sätt, men vårt hus var nästan klart när vi skrev på köpekontraktet. Vi hade med en klausul i kontraktet som beskrev hur slutbesiktning skulle gå till, när slutbevis senast skulle överlämnas och hur de eventuella punkter som fanns i besiktningen skulle åtgärdas. Ni borde ha något liknande i ert kontrakt för formuleringarna är ganska standard. Vi hade även en egen överlåtelsebesiktningsklausul.

Har ni inget av detta har ni ju en snårig sits (som förhoppningsvis går att lösa ändå). Säljaren är ju skyldig att erlägga skadestånd om säljaren inte avträder fastigheten på avtalad tillträdesdag (JB 4 kap 13 §) och ni har även rätt att häva köpet om dröjsmålet är av väsentlig betydelse, men det hjälper ju inte er fullt ut att få tillträde till en icke färdigställd fastighet.
 
För det första. Huset kan inte under några omständigheter tas i drift då ni inte har slutbesked. Det kan bli ganska dyrt!

För det andra låter det lite konstigt att avloppet inte kopplades i samband med markarbetet... Har man betalat kostnaderna till kommunen för anslutning till avlopp alternativt skall det vara privat avloppsanläggning?
Ingen vattenmätare? Isåfall inte inkopplat till vatten heller antar jag?

Hur kan man ha en slutbesiktning på ett hus utan att dessa basala saker är klara? Är det så det brukar gå till? Är glad vi byggde vårt hus själva.
 
Mikael_L skrev:
Men att bli byggherre och anlita Myresjöhus för att bygga huset är i princip ingen skillnad mot att låta Händige Harrys Bygg KB bygga ett altanräcke åt en. Ja förutom storleken på entreprenaden då.
Förutom att om du låter Händige Harrys Bygg KB bygga ett altanräcke åt dig så är du i ett konsumentförhållande till byggaren och har inget arbetsmiljöansvar. Men det var lite OT.
 
Mikael_L
mariatherese skrev:
Förutom att om du låter Händige Harrys Bygg KB bygga ett altanräcke åt dig så är du i ett konsumentförhållande till byggaren och har inget arbetsmiljöansvar. Men det var lite OT.
Ja du har naturligtvis rätt.
Som byggherre tillkommer det en hel del runtomkring. Inte att förglömma.

Men i grunden är båda i alla fall en entreprenad, med ett avtalsförhållande mellan beställare och utförare om det som ska utföras.

En vanlig husförsäljning hanterar i normalfallet inte denna fråga, detta avtal. Men det måste givetvis gå att göra på något vis. Men Mäklarens standardmall funkar nog inte.
 
Frågan kanske är, har TS köpt ett hus som ska bli färdig och sedan tillträda eller har TS köpt ett pågående bygge?

Protte
 
  • Gilla
shadowfire
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.