M mrsnhp skrev:
Fast mycket av det där kan man be om från säljaren, via mäklaren. Utdrag från Lantmäteriet brukar t.ex. vara lättare att få tag på som ägare till fastigheten (man loggar in på deras webbsida), så om man kan be dom ta fram pappren slipper man vänta på svar själv. Skicka in vattenprover till labb hinner man inte, så det är absolut värt att kolla om säljaren har gjort provtagning nyligen och har färska siffror. Om det inte finns prover tagna kan man försöka få en klausul i kontraktet så att man kan ta egna prover efter kontraktskrivning och pruta eller häva köpet om det skulle vara stora problem med vattnet.

Bygglov är det stora undantaget, det brukar fastighetsmäklarna inte ta i med tång utan det får man kolla upp själv. Säljaren gör såklart utfästelser, men då är det bara "så vitt säljaren vet". Dom "visste" kanske inte att dom behövde bygglov för någon grej dom har gjort, t.ex. byta garageport till annan modell (kräver bygglov i en del kommuner/områden).

Min erfarenhet är att mäklarna försöker förmedla säljarens information korrekt, inte bara komma med säljsnack. Om mäklaren eller säljaren ljuger medvetet får dom ju problem efteråt. Det är ett av de få tillfällen då man har en (pytteliten) chans att få igenom något som ett "dolt fel".
Poängen med mina tips är att en husspekulant bör försöka få tag på så mycket opartisk information som möjligt, genom att själv eftersöka det hen vill veta hos berörda myndigheter. Att köpa hus är något de flesta bara gör några få gånger i livet, och det är ofta stora belopp det handlar om. Det ligger i ens eget intresse att ta reda på så mycket som möjligt i förväg!
Mäklaren förmedlar oftast bara vad säljaren säger, och det är naivt att tro att allt är sant, speciellt om det är en uppgift som enbart ges muntligt.

Som sagt är offentlighetsprincipen i husspekulantens tjänst! Det är lätt att begära utdrag ur fastighetsregistret på Lantmäteriets e-tjänst mha BankID, där finns även massor med kartor, både historiska och nutida, tillgängliga utan inloggning.
Det finns också gott om offentliga uppgifter om fastigheter i kommunens arkiv, det går t o m att begära ut handlingar anonymt för den som vill. Och så vidare.

Dessutom är visningen ett utmärkt tillfälle att undersöka huset från tak till grund. Huset talar ofta för sig själv, för den som kan och vill lyssna!
 
  • Gilla
Älvsbyn28624 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.