Hej!
Vi har nyligen flyttat in i nytt hus, byggt 68. Huset är generellt sett väl underhållet och renoverat pö om pö under åren. Elen däremot är inte bytt på entréplan.

Igår kväll när vi skulle värma välling åt minstingen så flickrade mikrovågsugnen till och till slut stängdes av. Drog hyfsat snabbt ut sladden, men uttagen i sovrummet (sammanlänkade till uttaget där vi har mikron) borjade knastra rätt högt, till och från, under ca 20 min i sovrummet. Övrig belysning i sovrummet gick och blev avskräckt så stängde av elen via brytaren till de drabbade uttagen. Har inte slagit på dem ännu. Elcentralen är rätt gammal och saknar säkerhetskåpa så behövs i vilket fall kompletteras med extra säkerhet/bytas ut. Elen är dragen utanpå i hela våningen.

Kan elen behöva bytas ut helt och hållet måntro? Knastrandet kändes tillräckligt oroväckande för att åtminstonde ringa elfirman på måndag morgon. När vi flyttade in hade vi plan på att dra om elen med nya och ändrade uttag ändå. Men med nytt hus och föräldraledig vill vi såklart inte dra på oss onödig kostnad.

Reparera eller bita i sura äpplet och byta el, vad tror ni?

Stort tack på förhand!
 
Redigerat:
Det går att lappa och laga så länge som man har lust. Om det knastrar är det dålig kontakt vilket i värsta fall kan leda till brand. Så det var helt rätt beslut att bryta strömmen till den gruppen i väntan på reparation. Om det bästa är att laga aktuellt uttag eller byta allt är svårt att svara på utan att ha sett det hela. Har du några bilder på installationen?
 
Ta in en elektriker och byt ut absolut minst dom delar som är problematisk. Skulle aldrig chansa på dålig el med barn i huset. Även om det kostar en slant att byta så kostar en brand betydligt mer, i värsta fall livet om det vill sig riktigt illa.

När vi flyttade in i vårt hus byggt 1900 ca, renoverat 80, tog vi in elektriker och bytte elcentral med jfb och bytte allt som var av sämre karaktär såsom fjädrande strömbrytare och spruckna uttag, det gick på ca 9500kr men då fick vi väldigt bra pris av elektrikern.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Det är något konstigt med din el. 1968 byggde man men elen infällt i väggen. Om det är utanpå hos dig så har någon installerat det efterhand. Iof inget fel med det men det kan även vara hemmapul.
Konstigt också att mikron och sovrummet ligger på samma säkring. Det brukar en elektriker inte göra. Eller är mikron placerad på en tillfällig plats?
Skicka gärna en bild på elcentralen.
 
tommib
Ja, bild på elcentralen vore bra. Det du säger om avsaknad "säkerhetskåpa" gör mig fundersam. Är det kapslingen på centralen som saknas? I så fall är det direkt farligt på en gammal diazedcentral och bör åtgärdas omedelbart. Om det bara är en täcklucka för propphuvarna så spelar det ingen roll och behövs normalt inte.

Det ska heller inte knastra i några uttag, speciellt inte så länge. Det kanske är fortlett ljud via rören från något ställe där det blivit dålig kontakt och ljusbåge eller varmgång?

Jag skulle definitivt kontrollerat hela gruppen, alla dosor. Det låter som att det vore en god idé att kolla över resten av anläggningen också. El från 1968 borde egentligen inte vara något stort problem förutom att det kan vara uttag med grunda brunnar och utan petskydd (vilket i så fall bör åtgärdas, speciellt med barn i huset).

Ta som sagt bilder på elcentralen och på de berörda uttagen så kan du få en första bedömning härifrån och ha mer på fötterna när du diskuterar med elektrikern.
 
  • Gilla
Karlsson52
  • Laddar…
Här kommer bilder
 
  • Elcentral med säkringsrad och kablage i ett skåp.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vattenskada på taklisten ovanför en dörrkarm med svullen och sprucken målning samt synliga rör.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
De där kablarna hoppas jag för hela elektrikerkårens bästa inte vara dragna av en riktig elektriker.
Centralen ser ok ut i en snabb blick även om jag aldrig sett någon som har en plintrad ovanför men troligtvis billigt sätt att slippa byta kablage när central byttes.
 
Är det detta uttaget du hade mikron i?
 
Bild 2 är kablaget som leder uttaget till mikron, och därifrån det knastrade. Blir att ta in offerter på måndag för att kolla vad hela kalaset går på för att byta ut....
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
5
Ta dit en elektriker som får fixa till det där, inte bara uttaget.
Utan installationen med centralen också, en låsbarlåda för plintraden hade ju inte skadat alls tex och en låsbar kabelkanal.

Utöver det om man nu var tvungen att ha plintar så finns det ju mer att önska där
 
Redigerat:
Den där elcentralen är inte vad jag kallAr gammal. El från 69 är ofta helt okej. I allmähet infälld el i plaströr med plastisolerad ledare med vettiga färger. Så den behöver sällan bytas. Du har normcentral och renova uttag, det indikerar en senare renovering. Det är kanske renoveringen som är amatörmässig. Gammalt verkar det inte vara.
 
  • Gilla
50procent
  • Laddar…
M Mildredemil skrev:
Bild 2 är kablaget som leder uttaget till mikron, och därifrån det knastrade. Blir att ta in offerter på måndag för att kolla vad hela kalaset går på för att byta ut....
Det ser ju ut som lamputtag. Om så är fallet verkar det inte korrekt. Ojordat och har inte den kapaciteten som ett vanligt eluttag.
 
E etompau skrev:
Det ser ju ut som lamputtag. Om så är fallet verkar det inte korrekt. Ojordat och har inte den kapaciteten som ett vanligt eluttag.
Det påstås heller inte att det är detta uttag som användes för mikron eller att det ens sitter i köket. Kanske ligger det på samma grupp som mikron, framgår heller inte och är knappast avgörande för situationen.
 
Det står:
"Bild 2 är kablaget som leder uttaget till mikron"
Jag tolkar det som att det är kablarna under lamputtaget som går till köket.

Sen håller jag med föregående talare om att elanläggningen definitivt är förnyad i modern tid. Dock verkar det sitta en gammal övermålad porslinsdosa under lamputtaget vilket tyder på att det ursprungligen är draget utanpåliggande.
 
Mikael_L
T Thomas_Blekinge skrev:
Det är något konstigt med din el. 1968 byggde man men elen infällt i väggen. Om det är utanpå hos dig så har någon installerat det efterhand. Iof inget fel med det men det kan även vara hemmapul.
Det är ju inte säkert. Är det en gammal sommarstuga t.ex. så är det inte alls ovanligt att man dragit utanpåliggande.

Visst var det förhärskande att i åtminstone bostadshus dra infällt 1968, men undantag lär man ganska lätt kunna hitta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.