Hej,

Idag göt jag ett nytt betonggolv på markplanet i mitt gamla renoveringsprojekt hus. Har jobbat i månader med att ta bort det gamla golvet, jämna av, avlopp, lägga isolering, golvvärme etc och idag var det äntligen dags för gjutning. Tyvärr gick det verkligen inte bra! :(

Efter ha läst om SKB självkompakterande betong beställde jag det för att det skulle vara lätt att lägga ut och inte skulle kräva några dyra verktyg (vibrator, blättningsverktyg) etc. Jag har även läst mycket här på forumet om personer som varit mycket nöjda.

Dock visste jag att den kan separera (stenarna lägger sig på botten och vatten på ovansidan) om den blandas fel. Först pratade jag med BetongIndustri och dom hävdade att det inte var någon risk för separation och ca 30-40% av deras försäljning är SKB så dom är vana. Det var ju betryggande men tyvärr ligger deras betongfabrik 7 mil från mitt hus så det blev ganska dyrt med transporten. Jag ringde då betongfabriken som ligger på orten(Norrtälje) nämligen Swerock. Där sa orderpersonalen att dom nästan aldrig blandar SKB i Norrtälje men att dom absolut har kompetensen att göra det. Jag dubbelkollar därför också med personalen på fabriken och dom lovar att det inte skulle vara några problem. Så jag beställde därifrån och sparade några tusenlappar på transporten.

Efter ca 5 minuter när vi börjat få in betongen genom rännan upptäcker vi att det är väldigt mycket vatten som flyter runt. Jag blir orolig och vi ringer till fabriken. Killen där som är samma person som veckan innan lovat att dom kan blanda den rätt säger att det beror på att vi rakar-ut betongen på golvet där den släpps från rännan. Det är ju så man ska göra vad jag läst!

Vi försöker då istället att flytta den med hinkar och skottkärra men det blir samma sak. Efter ett tag får vi gå över till att skyffla gruset som samlas i en hög där rännan slutar med spadar för att lägga där det bara är vatten längre bort. När det mesta av betongen är ute trampar vi runt i ett 4cm tjockt cement/vatten lager längst upp och ett ojämt lager av stenar i botten. För att rädda det hela får vi ta upp ett hål i fasaden och raka ut cement-vattnet ut på gräsmattan där jag nu har en ansenlig sjö av cement-vatten.

Just nu väntar jag på att betongen ska börja brinna. Vi får se hur det blir.

Jag har redan pratat med Swerock tekniker och ska försöka hjälpa mig att lösa detta. Vi får se hur det löser sig. Men jag varnar alla för att beställa SKB från Swerock i Norrtälje!

Man undrar ju vad allt detta gör med hållfastheten på betongen och hur ytan kommer bli. Någon som vet något om detta?

//Jonas
 
Jag kan tyvärr bara säga att jag lider med dig, och jag hoppas att swerock tar på sig att åtgärda och rätta till vad dom ställt till med.
 
Tack!

Jag var uppe inatt mellan 02 och 05 för att skrapa av översta betong skiktet i de rum jag ska ha klinkers senare. Jag tycker faktiskt det funkade över förväntan och nu har jag en ganska grov betong yta där som jag borde kunna spackla fall till golvbrunnar etc på med bra vidhäftning. I den andra halvan av golvet kommer jag ha trägolv så där gör det inget om ytan är lite mjuk.

För övrigt ser det väldigt slätt och bra ut just nu. Men frågan återstår ju hur det ligger till med hållfastheten på golvet då stenarna ligger i botten och det finare materialet ligger längre upp. På ett ställe ska jag ställa en kakelugn och ett annat ska en vägg stödja på golvet. Men det kanske funkar eftersom hela plattan vilar på isoleringen i botten. Det blir väl kanske lite mer sprickor än normalt men det spelar ju mindre roll.

//Jonas
 
Om betongen inte härdar ordentligt och du ställer en kakelugn på, så riskerar den ju att sjunka ner. Det är nog bäst att du kollar upp det där noggrannt innan du går vidare.
 
Hoppas det löser sig. Du kan ju eventuellt bila bort och gjuta om precis där kakelugn eller annan hög belastning kommer hamna om det verkar tveksamt.
 
Hej,

Att bila bort där kakelugnen ska stå medför tyvärr att en golvvärmeslinga bryts så då får man bila upp ca 20m2. Inget jobb jag är sugen på kan jag lova. Ett alternativ kanske kan vara att slipa ner betongen lite just där och lägga i en stålskiva längst upp för att hjälpa till att fördela vikten.

Thomasx: Tror du inte betongen kommer härda ordentligt? Jag tror det handlar mer om att ballasten ligger ojämt fördelad med stora stenarna i botten och det fina materialet upptill. Dock vet jag ej vad detta får för konsekvenser. Något jag tänkt på kan vara att alla stora stenar i botten fäster sämre på armeringen så den blir känsligare för tryckkrafter (typ kakelugn).

Jag har inte fått tag i Swerocks betongtekniker men jag ska diskutera det hela med honom.

//Jonas
 
Jag är ingen specialist i ämnet, men vad jag förstått behövs vattnet för att betongen ska "brinna"/härda, och jag förstod att du hade rakat bort en hel del av det vatten som var del av betongen som levererades och sedan separerade. Därmed har betongen inte fått det vatten som var avsett, jag har svårt att tänka mig att det inte skulle påverka härdningsprocessen. Rent intuitivt borde en följd kunna bli att den inte härdar ordentligt, därmed får dålig bärighet och kanske till och med kan tryckas undan under tung belastning.

Men som sagt, kolla upp det med swerock, och kansken någon annan, oberoende part.
 
S
gör inget med betongen förre dom tagit ett beslut
 
Håll oss uppdaterade iaf, Swerock bör ju ha en ansvarsförsäkring som täcker ifall de måste göra om allt.
 
S
dom skulle stoppat gjutningen betongföraren iallafall
 
Hej,

Har nu pratat med Swerocks betongtekniker (mycket hjälpsam) och han säger att det brukar inte bli något större problem med hållfastheten trots att betongen separerat. Inget som kommer påverka ett golv iaf (även med kakelugn). Enligt honom är det vanligaste problemet att ytan blir spröd och man kan därför få problem med att klinkerfog/spackel inte fäster som den ska. Lösningen i så fall kan vara att slipa ner ytan till fastare material och spackla. Jag ska skrapa lite på ytan nästa gång jag är där för att testa hur det känns.

Men dom gick med på att bekosta borrprov och testning av detta (tur att jag tog mycket bilder på var golvvärmerören går). Dock ska vi vänta 28 dagar så betongen fått upp hållfastheten innan vi testar så vi får ett rättvist värde.

Den ekonomiska frågan har jag ännu inte diskuterat med sälj-avdelningen men jag kommer ju absolut inte betala fullt pris.

Thomasx: Ja, vi rakade ut en hel del vatten men jag har också vattnat ytan så den har aldrig torkat ut helt. Förhoppningsvis suger betongen åt sig det vatten den behöver.

SBH: Nej, jag tar det lugnt nu och inväntar borrproverna. Jag kan ju ändå inte börja med golv innan betongen torkat om några månader. Ja, såhär i efterhand borde man ju kanske stoppat. Efter JAG påtalade att betongen inte kändes rätt och det flöt en massa vatten ringde föraren till fabriken men killen där ville inte ta något ansvar utan sa att vi inte skulle raka ut den så skulle det gå bättre. Vi försökte då med skottkärra med det gav ju samma resultat. Då hade vi redan fått ut minst 50% av betongen så det kändes jobbigt att avbryta. Nu i efterhand kanske man borde stoppat men det är inte lätt beslut att ta när betongen rinner i rännan och betongfabriken säger att inget är fel.

Ett tips till andra som ska gjuta SKB: Innan man börjar lossa betongen där man ska ha den fyll en hink med betong och vänta 10 minuter. Känn sedan med en pinne om stenarna fortfarande är jämt fördelade i hinken eller om ytan känns vattnig. Det är värt att betala de extra 10-minuterna i lossningstid!!

//Jonas
 
Bra tips där!

Men ha bara i bakhuvudet att killen som sa att "det brukar inte bli något större problem med hållfastheten trots att betongen separerat", om jag förstått rätt är samma kille som sa att dom kan detta med SKB innan du beställde, och som sa att det inte var något fel när problemen upptäcktes vid leveransen. jag vill inte måla en gubbe med horn i pannan på väggen, men det kanske är dags att börja bli aningen kritisk kring vad denna kille säger.
 
Nej det är två olika personer:
Han jag pratade med innan och under själva gjutningen är han som blandar betongen på betongstationen i Norrtälje. Han vill inte erkänna att han blandat fel.

Han jag pratat med nu efter gjutningen är Swerocks "specilist på betong" (på huvudkontoret). Han är borde veta vad han pratar om. Han är dessutom mycket hjälpsam.

//Jonas
 
Brukar man inte koppla på ett rör/slang när man gjuter så man kan fördela betongen där man vill ha den?

Har sett detta på flera gjutningar iaf, men kanske bara är på större plattor?
 
Har det något med den låga utetemperaturen att göra?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.