15 053 läst · 53 svar
15k läst
53 svar
Kastruller grytor ska dom inte vara jämna i botten?
Vad händer när den blir varm då? Jag förmodar att det är ganska omöjligt att få nånting att hålla sig jämt som utsätts för värme, förutom turbiner/impellrar i jetmotorer.
Kanske är så. Tycker ändå bra grytor borde hålla sig raka kall som varm..men inte insatt du ha säkert rätt . Skulle vara intressant om någon ha en jämn botten kall. Fram med bild såfallJonas ”Snabbe” Andersson skrev:
Jag upplever att många av våra nyare stekpannor är klart högre i mitten, när man steker något så rinner allt fett utåt kanterna.
Botten brukar vara konkav eftersom den utvidgar sig lite vid uppvärmning och då blir slät, därför ska man även inte kyla ner dom under kranen då de kan slå sig (främst stekpannor) och det brukar stå i instruktionerna till dom, iallafall hos ikea. God jul
De stekpannor jag har problem med är aldrig plana i botten, hur varma eller kalla de än är. Hade aldrig det här problemet förr!
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Likadant här.M Maximarcus skrev:
Botten kupar uppåt på mitten, så stekfettet rinner ner och ligger bara längs kanten.
Enda undantagen är gammaldags rejäla gjutjärnspannor.
Den vi har behåller formen, och plockas fram, trots sin tyngd, när mycket kött skall stekas/brynas.
Vi kanske ska samla en hög med profiler från forumet som alla mäter planheten på botten vid rumstemperatur respektive vid säg 100c såvida får lite underlag. Gärna med lite nörderi ala bladmått osv.
Inte märkligt. Däremot ska de inte vicka på spisen, oavsett temperatur.
Har man gas eller induktion har ev. ojämnhet ingen betydelse utifrån värmespridning, däremot för vanlig glashäll eller plattor är det sämre då det tar längre tid att värme upp dem och få jämt fördelad värme . Vår gamla gjutjärnsstekpanna, arvegods, står lite ojämnt kall men helt stabilt varm.
Har man gjutjärnsgryta med emalj, t.ex. den Le Creuset som ts visar och induktion ska man dessutom värme den långsamt och vara lite försiktig med maxinställning på en induktion, gäller nog de flesta kärl såvida man inte värmer vätskor då är det bara att blåsa på.
Har man gjutjärnsgryta med emalj, t.ex. den Le Creuset som ts visar och induktion ska man dessutom värme den långsamt och vara lite försiktig med maxinställning på en induktion, gäller nog de flesta kärl såvida man inte värmer vätskor då är det bara att blåsa på.
Glaskeramikhäll har vi just nu. Vinner man något på tjockare botten i koktid på kastruller i stål? Eller onödigt tunga för vår spis? Tänker på fissler intensa tex. Lite sugen på köpa dom. Smidigt med lockhållare. Och cool design. Någon som ha dessa kastruller idag och kan ge ett omdöme?A AndersS skrev:Har man gas eller induktion har ev. ojämnhet ingen betydelse utifrån värmespridning, däremot för vanlig glashäll eller plattor är det sämre då det tar längre tid att värme upp dem och få jämt fördelad värme . Vår gamla gjutjärnsstekpanna, arvegods, står lite ojämnt kall men helt stabilt varm.
Har man gjutjärnsgryta med emalj, t.ex. den Le Creuset som ts visar och induktion ska man dessutom värme den långsamt och vara lite försiktig med maxinställning på en induktion, gäller nog de flesta kärl såvida man inte värmer vätskor då är det bara att blåsa på.
https://www.amazon.de/dp/B002RWZDAG...uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl
Redigerat: