Att köra en villa pump på en omvandlare från 12 volt till enfas 230 går ju. men om man har en trefaspump och ett enfas elverk? Så om man har ett enfas elverk kopplat till en omformare som gör det till trefas, är det rimligt att en trefaspump med elektronik klarar det? jag tycker det borde gå, frågan är väl om omformaren klarar att likrikta elverkets fyrkantsvåg? Någon som har en gissning?
 
Har du en trefaspump med elektronik? Vad är det för någon modell?
 
Din trefaspump är troligen Y-kopplad. Så du behöver i så fall en frekvensomformare som kan höja spänningen, och dessa lär vara ovanliga. Eller så får man sänka varvtalet, om det fungerar pumpmässigt. Men jag kan inte detta så vet inte om det praktiskt kommer att fungera.

Prisskillnaden mellan ett enfasverk och trefasverk gör ju dock att det finns ett antal tusenlappar att investera i elektronik.
 
Jag har en trefas cirkulationspump (ja den är Y-koplad) den byter jag ut för att spara energi. Det är kanske vettigt att byta pumpen i stället för att anpassa systemet till den.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
fastighetsbolaget jag jobbar åt har redan enfas elverk som backup, och frågan dök upp om det skulle gå att köra värmen på något sätt. Ventiler går ju oftast att handställa. Men pumparna måste ju gå, och de är oftast trefas. Bara tänkt för nöddrift vid längre strömavbrott.
 
Enfas konverter 12/230 V går att ha för enfaspumpar , men då ska det vara riktig sinuskurva på konvertern, ingen fyrkantsväg. Det finns inverters/frekvensare som har enfas in och 3 fas ut, men bara i 230 V in/ut och då måste cirkpumpen vara kopplad delta som är 230 V och Y 380/400 V. Detta gäller bara mindre pumpar och storleken på en pump är beroende på hur stort huset är. Annars för nöddrift är nog ombyggnad för att koppla in ett 3-fas elverk som kan ta hela lasten.
 
Varför skulle inte modifierad sinus fungera?
 
Som nämndes tidigare kan du koppla en frekvensomformare mellan verket och pumpen. Och för att få det rätt ställer du den så den ger nominell spännimg 230 V vid 30 Hz i stället för 50. Det passar bra för nöddrift, elektriskt ingen skillnad för motorn bara lite mindre pumpkapacitet som man kan stå ut med i såna lägen.
 
  • Gilla
cpalm och 2 till
  • Laddar…
A
Det går att sätta en lämplig kondensator mellan två lindningar och köra den på en fas istället om den har en låg effekt.
 
Ja, om den är delta kopplad.

Edti: Om den är Y kopplad och går att koppla om till D.
 
Fyrkantvåg får du inte ut från något normalt elverk. En frekvensomriktare har inga problem att matas från ett elverk. Det är kombinationer av stora och små laster som kan ställa till problem för de små lasterna om det vill sig illa.

Det går absolut att lösa uppgiften att driva en trefaspump från ett enfas elverk. Men om det finns elektronik i pumpen kan du inte använda vilken frekvsensomriktare som helst. Det krävs lite mer info om vad för pump och vad för elektronik för att ge ett bra svar.
 
  • Gilla
GK100 och 1 till
  • Laddar…
Ja det vore intressant med något exempel på pump TS har. För nöddrift kan man ju på många typer med påbyggd styrning lagd mot anslutningslådan på konventionella motorer lossa den och köra direkt via yttre omformare omställd enligt #8. Att det är trefas till pumpen pekar lite åt såna typer de flesta även lite större pumpar är enfas och med PM-motorer. Kanske finns såna trefas också då är det knappast lönt att göra annat än skaffa ett trefasverk.

Inlägg #8 är alltså riktat mot pumpar där man på något sätt kan koppla in sig mot en standard trefasmotor oberoende om de normalt har en påhängd kompakt omformare, tryckreglering etc. Att mata en sån via ordinarie väg lyckas inte med enfasverk och yttre omformare det blir kaka på kaka och för låg spänning även om man lyckas ställa sin omformare dum så den struntar i lasten. (Självklart kan man tänka sig udda och speciella lösningar för att oberoende vad lyckas med det men då är nog annat elverk bäst på alla sätt.)
 
Det är en sådan pump jag byter ut. Den ser exakt ut som de vanliga enfaspumparna.
 
GK100 GK100 skrev:
Att det är trefas till pumpen pekar lite åt såna typer de flesta även lite större pumpar är enfas
Stämmer det? I bostadsrättföreningen där jag var ordf. för en massa år sedan hade vi en stor 3 fas cirk pump som brann när elbolaget grävde i gatan och sträckte en elkabel så en fas försvann. Kommer ihåg att själva motorn gick på 10 000. Pumpen hade dock redundans så reservmotorn gick in.

Det var garanti på pumpen (felet var på motorskyddet), men rörfirman som hade garantin vägrade stå för den. Men elbolaget tar inte ansvar för att en fas försvinner, det skall man skydda sig mot med motorskydd. Med konsekvensen att de ströks från vår pågående upphandling av stambyte för 800 lgh.
 
  • Wow
Dilato
  • Laddar…
I nutid är det inte ovanligt med de energieffektiva lösningarna med PM-motorer även för storlekar som tidigare var trefasmotorer med för de lite modernare påbyggd omformare och tryckreglering. Alltså liknande man ofta ser i mindre skala för hemmabruk tex Wilo Pico, Yonos eller Grundfos Alpha osv.

Så i tex mindre FJV undercentraler, större ventanläggningar mm är enfas inte ovanligt upp mot flöde 60 m3/h och tryckuppsättning mot 1.5-2 bar. Och nästa större steg då typen med vanlig motor och reglering påbyggd eller löst med externa komponenter. Då är man i häradet upp mot 10-15 kW och sen vid yttrerligare större blir det anpassade lösningar upp till MW klassen på pumparna.

Fallet du var med om är väl ganska långt bak i tiden med direktstartade tvillingpumpar utan reglering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.