Man kan faktiskt råka ut för det här "glimmandet" även om lampan bryts med en vanlig strömbrytare som inte har någon som helst egenförbrukning. Utan där ledningen till lampan verkligen är helt bruten.

Om då ledaren som går till lampan ligger nära en ledning med spänning, ex. i elröret ned till strömbrytaren. Då blir det en "kapacitiv koppling" mellan ledningarna. Det betyder att elektroner i den spänningssatta ledningen puttar lite på elektroner i den brutna ledningen genom sin elektriska laddning. En elektron i den ena ledningen påverkar en elektron i den andra ledningen genom sitt elektriska fält. Det blir några enstaka mikroampere, men det räcker för att få en LED lampa att glimma lite. Det beror då lite på hur lång sträcka man har den här kapacitiva kopplingen på, och hur nära trådarna ligger varandra.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
E
H hempularen skrev:
Nej, det är ingen fara.

Anledningen till att det lyser när den är avstängd är att dimmern har en viss extremt liten "egen" strömförbrukning. Den släpper igenom en väldigt liten ström även i avstängt läge. Ström som dimmern använder för att försörja sin egen interna elektronik.

Den strömmen räcker för att få en snål LED lampa att glimma lite.

Dimmers som är avsedda för LED har ofta istället en extra anslutning för returström från dimmern mot nolla. Din dimmer släpper ut sin ström mot lampan. Om det är en glödlampa så blir det inget ljus av den svaga strömmen.

Men om glimmandet är störande, så får man byta dimmern.
kan dock tillägga att jag just bytt gamla dimmers som ej funkade bra med led, till denna modell: https://www.elbutik.se/product.html...AVJ8hinTJob185rg9xhOy1-C6H2slYOhoC9VEQAvD_BwE

den kräver ej nolla och funkade fint
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.