prototypen prototypen skrev:
Om man byter drivdon till ett med knappstyrning eller 0-10 volt styrning och byter dimmer till knappar eller 0-10 volt potentiometer så kommer det att fungera. Den traditionella dimmern ska bort.
Dimmer fungerade väldigt bra med glödljus men med elektronik reda ut hur starkt det ska lysa ur en fram eller bakkant styrd 50 Hz med diverse störningar det är inte så enkelt.

Visst kan husets el störa, datorer, induktionshäll, invertervärmepump, elbil eller dammsugare med vartalsstyrning.

Protte
Så du menar då att det är dimmern som är problemet? Min elektriker tvivlade på det eftersom vi har fyra separata slingor (x4 lampor) och alla beter sig olika, dvs lamporna bör ju få samma ström.

Är Plejd Dim-01 en sk traditionell dimmer menar du? I vårt fall hävdar ju även leverantören att det ska fungera...

Mvh
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Om ni har ett nybyggt hus kan man undra varför i "#%##!¤&/( man har valt att montera 230 V-LED. Det är ju upplagt för problem. LED ska vara i form av "nakna" LED som drivs med konstant ström från ett drivdon med inbyggd dimmer. Då fungerar det garanterat.
För oss är det precis tvärtom, vi har vanliga philips GU10 230V i hela huset.
Dimrar med malmbergs, schneider, nexa och plejd, har inga som helst problem med flimrande lampor.
Drivers verkar känsligare att dimra.
 
Peter2400 Peter2400 skrev:
För oss är det precis tvärtom, vi har vanliga philips GU10 230V i hela huset.
Dimrar med malmbergs, schneider, nexa och plejd, har inga som helst problem med flimrande lampor.
Drivers verkar känsligare att dimra.
Drivers dimmrar du oftast med antingen push eller 0-10V direkt till drivdonet och då är det bara om du har flera drivdon som styrs av samma knapp utan att synka dem som det kan bi problem.
 
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Peter2400 Peter2400 skrev:
För oss är det precis tvärtom, vi har vanliga philips GU10 230V i hela huset.
Dimrar med malmbergs, schneider, nexa och plejd, har inga som helst problem med flimrande lampor.
Drivers verkar känsligare att dimra.
Kan instämma i detta. Dimbara GU10 tycker jag funkar bra mot "vanliga" dimmers.
 
Onsalakorven andr.ljung skrev:
Så du menar då att det är dimmern som är problemet?
Det är varken fel på dimmern eller lampan. "Felet" är att de inte gillar varandra. Det är inget fel på din anläggning. Man kan alltså inte säga generellt att GU10 "fungerar" etc utan det är varje enskild kombination av dimmer och ljuskälla som måste kontrolleras, fabrikat, modell, efffekt. Det är inte alls konstigt att olika effekt hos de annars likadana Designlight-modellerna fungerar olika med samma dimmer. Man måste prova sig fram. Det är precis vad de stora tillverkarna gjort, men uppenbarligen sviktar rekommendationstabellen hos Designlight. En längre förklaring till detta finns här: https://www.byggahus.se/forum/threads/dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.260144/

Om du gillar lamporna kanske det är möjligt att klippa bort det drivdon som följer med varje lampa och driva dem med ett drivdon som ger konstant ström och som har en inbyggd dimmer. Det fungerar. Traditionella dimmers som klipper sinuskurvan är en nödlösning i befintliga anläggningar!! Du har en ny...
 
Ny har vi förhoppningsvis en lösning på problemet.

Min elektriker ringde idag efter att ha pratat med Designlight. Det verkar som en större batch med drivdon har ett fel som ligger bakom detta. Vi vår elektriker kommer därför få nya av dem och byta ut samtliga i vår installation. Byta hos grossisten va tydligen ingen ide efterssom de felaktiga drivdonen även kan finnas hos dem, därför blir det direktleverans till vår elektriker.

Vår elektriker har monterat flertalet system med just denna lampmodellen samt Plejd, men detta är första gången som det varit något problem eftersom de ska vara kompatibla. Så utifrån att detta de facto löser vårt problem tycker jag att Designlight tog sitt ansvar, och det är istället bra reklam anser jag. Får hoppas att övriga kunder får sina drivdon utbytta också...!
 
  • Gilla
LarsSvensson80 och 2 till
  • Laddar…
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Teknisk kompatibilitet i form av bak- eller framkantsdimmer räcker tyvärr inte för att säkerställa att en dimmer verkligen lirar ihop med en viss LED-lampa som drivs med 230 V.
På designlight finns en tabell över kompatibla dimmers för denna armatur här.
Där uppger dom att både Vadsbo och Plejd ska fungera.
Så kontakta designlight och kräv att få veta vilka dimmers som de VET fungerar i praktiken med deras lampor, i synnerhet den lampa ni har.
Acceptera inga svar som att det borde funka...
Detta var ju ingen bra reklam för designlight....

Och som svar på din fråga om "huset" kan påverka dimringen på något sätt så är det inte uteslutet men man ska inte behöva bekymra sig om sådant. Om ni har ett nybyggt hus kan man undra varför i "#%##!¤&/( man har valt att montera 230 V-LED. Det är ju upplagt för problem. LED ska vara i form av "nakna" LED som drivs med konstant ström från ett drivdon med inbyggd dimmer. Då fungerar det garanterat.

Har själv satt flertalet dimmrar, oftast Vadsbos LD220, men även Plejd som lirat utmärkt med designlights Q och P serie. Jag tror icke att problemet ligger i kompabilitet.
 
Jo, normalt ligger problemet i kompatibilitet. Men i detta fall låter det nu som tillverkningsfel.
 
Onsalakorven andr.ljung skrev:
Ny har vi förhoppningsvis en lösning på problemet.
Min elektriker ringde idag efter att ha pratat med Designlight. Det verkar som en större batch med drivdon har ett fel som ligger bakom detta. Vi vår elektriker kommer därför få nya av dem och byta ut samtliga i vår installation.
Som jag skrev i början på tråden. Jag fick precis samma svar från Designlight och de skickade nya drivdon. Ingen som helst skillnad, lika mycket flimmer med de nya drivdonen. Hoppas det fungerar bättre hos dig!
 
Vi får se... nu ha de ändå medgivit att det finns ett fel, så nu nöjer jag mig inte förren det är löst. Det ska ju som sagt kunna fungera hur bra som helst.

Mvh
 
Efter nya drivdon som inte gjorde någon skillnad fick jag helt nya LED med drivdon. Testade dem i helgen och ingen skillnad, lika mycket flimmer fortfarande. Ett högfrekvent flimmer som ökar ju mer du dimrar. Svagt ljus flimmer, starkt ljus inget flimmer.

Testade i kväll att koppla drivdon Designlight D-MA320DP till en LED (P-1602530). Den drivern har push och 1-10V dimring inbyggt i drivdonet. Jag testade med push och det fungerade hur bra som helst från starkt ljus till svagt ljus, inget flimmer!!

Bra! Det "jobbiga" med det drivdonet är bara att den klarar max 20W. P-1602530 är på 7W och då går det bara att köra två stycken per drivdon. På de flesta ställena i huset har jag fyra LED i taket och då måste jag ha två drivdon som ska synkas.
 
Jag har 15 på samma dimmer...
 
Såhär ser det ut i hos oss när det flimmrar på låg last.

 
  • Wow
Peter2400
  • Laddar…
Vissa LED går inte att dimma under 20%, medan andra kan dimmas till dom slocknar helt.
Här är två exempel med GU10 en från ICA och en från RUSTA.
ICA är av typ COB 4st chip som sitter rätt bakom ett prisma.
RUSTA är 10 st LED som sitter i en ring längs kanten.
På bilderna är det ICA till vänster som binkar.
Två GU10 LED-lampor, en märkt ICA Home blinkar och en märkt RUSTA, jämförs för dimbarhet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Två GU10 LED-lampor bredvid varandra, en med COB-chip genom prisma, till vänster, andra slät.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Så det är bäst att prova med en först innan man köper alla.
Dimmer är en Plejd 01 med vridratt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.