A Alexn72 skrev:
Hoppas du låter informationen från denna användare vara kvar då den var både korrekt och sakligt skriven.
Även om det var ett företag.
OK, här är den väsentliga informationen i Bixias svar:

"Det enkla svaret är nej. Varje elbolag ska ha ett avtal med kunden där alla villkor ska framgå.
Om man har ett rörlig elpris så baseras det på Nordpools timspotpris, alltså elbörsen där priset sätts timme för timme. När månaden är klar räknar man ut ett snittpris på alla dessa timpriser under månaden. Det kallas månadsmedelspot och det är det som blir det rörliga priset för en konsumentkund. Det som tillkommer är ett påslag och en fast månadsavgift (det är här elbolagens intäkt ligger och är det man ska jämföra när man kikar på rörliga elprisavtal).

Som Jensa86 skriver kan man även ha ett timdebiterat pris. Då betalar man alltså exakt det pris som är på elbörsen timme för timme. Det innebär att om elpriset är högt en timme så betalar du just det höga priset för den timman. Det kan vara en bra avtalsform om man hänger med i prissvängningarna som sker för att se när det kan vara lämpligt att använda mer eller mindre el, beroende på prisläget. Just denna avtalsform är det många storförbrukande företag som använder då man kanske vill styra sin produktion till tider då det är lägre elpris.

Framöver kommer det bli mer vanligt med timdebiterat pris även för privatpersoner då man t ex vill styra till att kunna ladda sin elbil när det är som billigast mm. På så sätt kan man enklare påverka sin egen elkostnad samt så att man kan använda elen när det är som störst tillgång i elnätet (och därmed billigare).

Jag råder dig till att kolla på din dotters elavtal och se om avgifterna stämmer och därefter kontakta elbolaget.

Angående Elskling så finns inte alla elbolag med där då det är förenat med en kostnad för elbolagen. Likaså väljer många att ha tillfälliga kampanjpriser (ibland med tvivelaktiga villkor) för att hamna högt upp i resultaten. Ett tips är att kika på den oberoende sidan www.elpriskollen.se från Energimarknadsinspektionen.
/Bixia"
 
Redigerat:
  • Gilla
Chiippe och 3 till
  • Laddar…
Det som gör det helt omöjligt att jämföra rörliga elpriser (dvs inköpspris, moms, certifikat och påslag) är att begreppet "inköpspris" används olika av elhandelsbolagen. För vissa innebär det medelpris av månadens samtliga timmar medans andra har ett volymvägt elpris baserat på konsumtionen av hela kundkollektivet per timme och månad. Nu verkar Bixia ha det tidigare av de två, baserat på deras svar, vilket hedrar dom. Men jag bytte precis till Skellefteåkraft där jag under 6 månader skulle få el till "inköpspris". Bara den lilla detaljen att det är volymvägt och därför också mycket dyrare och totalt oförutsägbart för mig som kund, noll transparens. Då är ändå Skellefteåkraft certifierade som enligt "Schysst elhandel" där det finns krav på tydlighet i elpris mot kund. Så ett tips är ju att ställa frågan till ditt nästa elhandelsbolag om det rörliga priset är volymvägt eller inte. Det ska jag göra i alla fall.
 
T
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
OK, här är den väsentliga informationen i Bixias svar:

"Det enkla svaret är nej. Varje elbolag ska ha ett avtal med kunden där alla villkor ska framgå.
Om man har ett rörlig elpris så baseras det på Nordpools timspotpris, alltså elbörsen där priset sätts timme för timme. När månaden är klar räknar man ut ett snittpris på alla dessa timpriser under månaden. Det kallas månadsmedelspot och det är det som blir det rörliga priset för en konsumentkund.
Nej, det stämmer inte. Nordpools månadsmedelspotpris räknas ut som ni beskriver men är inte det utgångspris/rörliga pris som dessa avtal (den avtalstyp vi pratar om i tråden) refererar till, det priset beräknas som sagt annorlunda.

Som både länken till Energimarknadsbyråns förklaring av prissättningen och mitt eget exempel visade så är er beskrivning möjligen hur det är tänkt att se ut eller hur mindre oseriösa elhandlare prissätter men inte hur det ser ut i de flesta rörliga månadsavtal (enl. KE).
Nordpools spotpris i månadsmedelvärde (som ni beskriver) är INTE detsamma som det rörliga utgångspriset i de flesta av dessa avtal. Det är vad Konsumenternas Energimarknadsbyrå och jag försöker få fram.

Utifrån vad vi kan kalla utgångspris, "elpris" eller spotpris, görs sedan redovisade och i avtalet och för avtalsperioden ingående tillägg och avdrag på detta pris, men det är inte vad vi pratar om här. Här diskuterar vi hur det kommer sig att utgångspriset som företaget sätter på fakturan inte stämmer med månadsmedelvärdet på spot eftersom månadsmedelvärdet på spot är det som man säljer sina avtal med via elskling eller andra sajter.
Naturligtvis får vi då inte bara en situation med falsk marknadsföring som borde lagföras, utan vi får också frågor om hur denna egenhändigt ihopsnickrade prissättning görs och på vilka grunder, vilket i sin tur leder till TS berättigade fråga om elbolag kan sätta vilka priser som helst. Som nån var inne på kan detta bero på att avtalsperioden gått ut och man trampat i fällan genom att inte byta i tid, men det är som sagt inte kärnfrågan här.

Tvärtemot ditt/ert svar är alltså svaret JA, elbolag kan sätta vilka priser de vill så länge de inte hålls ansvariga för att avvika från det pris med vilket man sålt sina avtal. Tillhör ni några av de få företag av 150 elhandelsbolag som ser sig själva som kvalificerande för "schysst elhandel" så borde det ju ligga i ert intresse att dra fram detta istället för att förneka. Rimligtvis borde ju seriösa missgynnas av att oseriösa får hållas.

Man kan inte begära att alla, eller ens en majoritet, ska läsa villkoren och än mindre förstå vad det innebär för prissättningen. I företagens egna avtalsvillkor framkommer nämligen helt andra termer än de man använder genom elskling. Det som hette "spotpris" på elskling heter istället "elpris" i företagens avtalsvillkor.
Folk läser vad som står på sajter som elskling och tar beslut utifrån det, i tron att det är en sann bild av prissättningen när det inte är det.

Därför är hela systemet fel eftersom det riggar för kreativa kombinationer av marknadsföring och villkorsutformning vilket i sin tur drabbar majoriteten ekonomiskt för att de inte har kompetens att tyda och se risker i dessa avtalsvillkor. Den högst rankade på elskling kanske inte alls är den billigaste beroende på hur den sätter sitt "elpris" (som fortfarande inte är spotmånadsmedelpris).
Här ska alltså systemet regleras hårt och tydligt, alltifrån elhandelsföretagens utformning av villkor till de marknadsförings- och säljtjänster dessa företag använder sig av.
 
Redigerat:
  • Gilla
itscire
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.