T
Är det 12V AC eller DC?
 
Vet inte, vad kräver 12v lampor?
 
T
Det bör stå på lamporna/förpackningen om det är AC eller DC?
 
Har inte köpt dem än, jag köper det ni anser är bäst för ändamålet. Lampa + transformator
 
T
Vart ska du ha dom? Hade du tänkt typ "spottar" i marken eller någon annan typ?
Har du inte köpt så skulle jag försöka göra det enkelt för mig och köpa ett "komplett system". Då kan man få färdiga kablar och rätt trafo till dom spottar som man tänkt. Dumt att krångla till det när man inte behöver.
 
Jo jag har själva armaturerna redan. De är GU10 sockel i dem. De ska sitta i marken och lysa upp mot buskar.
Saknar kabel och trafo. Kabeln kan jag köpa på Jula
 
Redigerat:
T
Ingick ljuskälla till armaturerna?

https://www.a-ljus.se/sv/articles/2.1752.6907/gu10-led-12v-180lm-2700k

https://www.elbutik.se/product.html/hide-a-lite-trafo-garden
https://www.elbutik.se/product.html/hide-a-lite-skarvkabel-garden (ifall inte kabel ingår till trafon)
https://www.elbutik.se/product.html/kopplingsdosa-eljo-u56-ip56 (art.nr 1438261 har en plint. Denna dosa behvöer du för att kunna koppla in armaturerna mot trafon då dom troligen inte har samma anslutning)

Dock vill jag inte lova att ljuskällorna får plats (till storleken) i din armatur eller om dom tål att sitta utomhus (då det är led kan dom vara gnälliga med det). Men det står att dom är också för båt och husvagn så kan tycka att dom bör klara att sitta utomhus...
 
Tack
 
Vad händer om man gräver av en 12v kabel, känns de i kroppen?!
 
Möjligtvis om du sätter din våta tunga mot de avgrävda och spänningsförande ledare.
 
  • Gilla
RoAd
  • Laddar…
Aha (y)
 
T
Som etompau säger så känns det inte. Dock ska man inte tro att "svagström" behöver vara helt ofarligt. Det är precis lika noga med hur man hantera anslutningar och dylikt med det. Det kan börja brinna precis lika lätt som i en 230V anläggning.
 
I ditt ställe skulle jag dra N1XV Jordkabel 3X2,5 i gul slang, den är lite dyrare men då du har alla möjligheter att senare i framtiden uppdatera till 230V system utan att byta kabel och kanske du vill ha ett uttag för värmare eller en klippare robot o.s.v.
vill du även motorvärmare så ta en 5X2,5 så finns det inget som stoppar dig i utbyggnad. Bättre att ligga i framkant än bakkant
 
T TechChad skrev:
exempelvis har Jula en kabel med artikelnr: 403014 (EKLK 3g1,5). Denna är enligt beskrivningen ok att använda i mark men måste förläggas i rör. Finns så klart andra som säljer kabel av liknaden typ men det är viktigt att kolla så den är godkänd att förläggas i mark.
Om det är en 12 V anläggning så krävs inga godkännanden. TS kan lägga vilken kabel han vill. Att ta 1NXV är att skjuta över målet. Effekten är så liten att en liten area räcker. Det blir ju inte ens 1 Ampere.
Varje lampsladd med 0.75 mm2 skulle räcka.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
1NXV är att skjuta över målet.
Detta var för att ligga i framkant med en uppgradering till 230V system, om det blir, annars inget att invända om på mm2
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.