Ja, jag måste säga att både OKG och SSM verkar ledas av rena jubelidioter. Och det är klart, med det i åtanke är det kanske inte så dumt att stoppa "skiten".

Men va-f-n håller dom på med. OKG borde verkligen inte ha hoppat över den planerade servicen av sina dieselgeneratorer 2011, särskilt inte utan att först att kommit överens med SSM om detta. Och SSM i sin tur borde verkligen ha vett nog i huvudet att INTE genomföra sina inspektioner under årets kallaste period, när de precis lika gärna kunde gjort det i somras.

Jubelidioter, hela bunten.

Ja, om man ser det ur oss konsumenters perspektiv.

Men det är klart, ser man det ur aktieägarnas perspektiv är det så klart en riktigt smart manöver. Det är ju ingen nyhet att dessa tjänar grova pengar på dylika händelser då elpriserna och vinsterna från dessa tenderar stiga oproportionerligt mot kostnaderna för bolagen när nån reaktor stannar.

Man kan undra hur mycket jubelidioterna på SSM får under bordet för att ställa upp på detta byråkratiska nonsens.
 
Jag är nog ganska säker på att det rullar ett huvud eller två på OKG i morgon, fredag.
 
De var väl tvungna att hitta någon bra motivering att höja priserna nu efter sommarens regnrekord, svårt att skylla på dåligt fyllda vattenmagasin som annars brukar vara en favorit.
 
Ja, jag satt faktiskt och skrev just detta i en emailkonversation med en go vän

Hade detta inträffat i en riktig verksamhet, och inte i en soppa med sådana här statligt styrda kalleankaverksamheter, ja då hade VD'ar rykt all världens väg fortare än OKG hinner snabbstoppa, det kan jag lova.

Det borde faktiskt ryka huvuden på SSM också, som bevisligen inte klarar av att planera in sina inspektioner på ett för alla lämpligt sätt.

:)
 
Faktum är att man har redan sålt sin el. Så om priset på spotmarknaden är högt går man tvärt emot i förlust.

Dessutom är man väldigt rädd om sin goodwill. Man ville för allt i världen inte ha en liknande situation som vintern 2009/2010 när revisionen drog ut på tiden och nästan alla reaktorer drogs med problem under vintern.

Ser man till det som går att läsa i medierna så blir man ju lite lätt förskräckt - men jag har en känsla av att det finns en mer komplex situation bakom. Det kan också vara så att SSM vill visa musklerna och mod i barm.
 
  • Gilla
egl
  • Laddar…
Men priset på spotmarknaden är lågt. När en reaktor stannar däremot, brukar det skjuta i taket på studs, och intäkterna från övriga verksamheter ökar långt mer än tappet av reaktorn som står stilla. Det här är ju inte några nyheter, det var precis likadant förra vintern.....
 
Spotpriset är inte samma som kraftbolagen får betalt för den el man har projekterat att tillverka. Det är andra aktörer som gör pengar.
 
Vad försöker du säga, att E-ON inte tjänar mer pengar om elpriset går upp?
 
I det långa loppet jo, men spotpriset har inte så stor påverkan på vinsten som man kan tro. Och har man dessutom sålt el som man inte kan tillverka så blir man en elhandelsaktör.
 
Kan nån lite kort förklara vad det hela handlar om?
 
  • Gilla
Patrik_Hed och 1 till
  • Laddar…
andersmc skrev:
Kan nån lite kort förklara vad det hela handlar om?
Statens strålskyddsmyndighet (SSM) gjorde en inspektion på Oskarshamns kärnkraftverk (OKG). De upptäckte då att OKG inte genomfört en service av sina reservkraftaggregat under 2011, och sa då -Men kära hjärtanes då ojojoj har ni inte gjort service, då får ni ju snabbstoppa reaktorn genast.
 
Det var väl väntat att någon reaktor skulle stoppas.....är det inte alltid minst en reaktor som står still på vintern.....gissar att detta bara händer i landet mellanmjölk.....alla andra måste skratta åt oss......
 
Vi får gemensamt stämma OKG för mellanskillnaden vad elpriset borde vara utan att reaktorn varit nere.
 
nikasp
Här finns intressant läsning. http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Fakta-om-elmarknaden/Priset-varierar-med-vattentillgangen/ (vattenkraften står för ca 50% av elproduktionen medan kärnkraft bara står för 20%). Det är inte så simpelt så att elpriset rusar pga. att en reaktor i ett kärnkraftverk står så ni kan nog lugna er. Har jobbat med support av Nordpools börssystem för ett antal år sedan. Kort om Nordpool: http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Fakta-om-elmarknaden/Priset-pa-elenergi-satts-pa-Nord-Poolnaden/
 
nikasp skrev:
Här finns intressant läsning. [länk] (vattenkraften står för ca 50% av elproduktionen medan kärnkraft bara står för 20%). Det är inte så simpelt så att elpriset rusar pga. att en reaktor i ett kärnkraftverk står så ni kan nog lugna er. Har jobbat med support av Nordpools börssystem för ett antal år sedan. Kort om Nordpool: [länk]
Du får skilja på hur mycket respektive teknik de facto står för, och hur mycket respektive tekniks totala kapacitet utgör.
Häromdagen uppgavs (minns inte var så det är väl en dålig referens kanske ;) ) att det är 40/40.
Det är klart att vattenkraften utgör en allt större del av den faktiska produktionen när kärnkraften står stilla för jämnan.

Det sas redan förra året att alla problemen med kärnkraftverken drivit upp elpriserna rejält, sök på google så hittar du säkert en hel del om detta. Det sas också att detta numera är väntat av marknaden och dessa problem är därför redan inprisade.

Så visst, vi kan väl justera lite, stoppet behövs för att bibehålla de ofantliga marginalerna!
Bättre så? ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.