Hejsan! Jag ville få lite mer ljus i köket och köpte en enkel plafond och drog vidare strömmen som går till befintlig spotskena. Men när jag hade satt i allt och skruvade i säkringen löser jordfelsbrytaren ut. Testade att koppla ur spotskena och då fungerade det, har dock inte någon jord som går vidare till plafonden (måste jag ha det?). Testade vidare att koppla in spotskenan men hoppade över skyddsjorden. Då fungerar det också och så har jag det kopplat nu. Är det riskabelt på något vis? Det jag inte förstår är varför det fungerade med jorden på spotskenan men inte nu med kopplingsdosan och plafonden...?


Mvh Johan
 
tommib
Hmm.....
Kan du rita hur du har kopplat, det är lite svårt att hänga med. Eller bilder, alltid bättre med bilder? Troligen beror problemet på att du någonstans har kopplat ihop nolla och jord, alternativt fas och jord. Om allt fungerade innan är felet troligen i det du har gjort.

Jobbet du har gjort är behörighetskrävande, bara så du vet. Det är inte heller någon bra idé att koppla på chans utan att förstå hur det ska göras.
 
Ursäkta min luddighet. Jag ska försöka förklara mer exakt hur det är draget, rita gick sådär. Men jag försöker förklara.

Ursprungligen har det suttit en fagerhults lysrörsarmatur i taket som monterats bort och ersattes med Ikea basisk spotskena.

Från kablarna i taket är det skarvat med plint->halvmeter 3G1,5 fram till ikea-armaturen->plint (placerad inne i Ikea-armaturen)->2G1,5 nolla och ledare till förgreningsdosa->från förgreningsdosan går ena 2G1,5 till plinten på ikea-armaturen och andra går bort till plafonden.

När jfb löste ut hade jag en enkel jordkabel från plinten som sitter innan förgreningsdosan till plinten på ikea-armaturen.

Det jag kan tänka mig är att det har stuckit iväg någon liten koppartråd vid någon plintkoppling och kommit i kontakt med höljet på ikea-armaturen. För det skulle väl orsaka att jfb löser ut, eller hur? Jag får kolla det. Annars vet jag inte vad det kan vara.

Förgreningsdosan jag använder är av denna typ.
172699-44-frgreningsdosa.jpg

Jo det mesta eljobb behövs väl behörighet till att få utföra egentligen, om det ska vara helt riktigt. Jag kanske underskattar kunskaperna som krävs för att montera en armatur. Tycker dock att jag borde klara av en sådan sak.


Mvh Johan
 
tommib
Din montering låter ytterst tveksam, med enkelledare för jord från ena till andra armaturen. Den förgreningsdosan du visar är gjord för lampsladd, SKX, och ska inte användas med runda ledare överhuvudtaget.

Vad är det för kablar som kommer från taket? Kan du ta bild på dem? Om du ska grena av någonstans (vilket i sig är lite olämpligt) så ska du göra det där. Då använder du ett täcklock för takdosan om inte ena armaturen sitter där.

En liten koppartråd (kardel) kan säkert ha stuckit iväg om du inte är noggrann. Det kan orsaka att JFB löser, beroende på var det kortsluter.

När du säger plint, vad menar du då?

Skyddsjordens vara eller icke vara beror på rummet och om armaturerna är dubbelisolerade. Om de har möjlighet att ansluta jord ska det göras, om de inte har det ska de vara dubbelisolerade (symbol med dubbelkvadrat på typskylten).
 
I kök gäller generellt jordade apparater klass 1 eller tilläggsisolerade apparater klass 2.

I vanliga bostadsrum användes ofta ojordade uttag före 1995.
 
Uppskattar verkligen hjälpen här. Tacksammast. :)

Andra armaturen (plafonden) har jag inte dragit någon jord till alls. Fanns förvisso en jordpunkt på armaturen så det kanske jag skulle ha gjort. Enkelledaren för jord som jag skrev om ansluter direkt till spotskenans jordpunkt. Den går inte vidare genom någon förgrening.

Från förgreningsdosan använder jag lampsladd SKX som löper till spotskenans anslutning samt bort till plafonden.

Med plint menar jag kopplingsplint a la sockerbit.

Jag ska se om jag kan försöka ta några bilder.
 
Har du jordade eller ojordade vägguttag där lamporna är placerade? I gamla hus kunde det förekomma jordade uttag runt diskbänken och ojordade runt matbordet. Lamporna ska följa samma schema. Det kan alltså bli så att ena lampan ska jordas men inte den andra.

Armaturerna brukar vara väldigt tydliga med hur fas, nolla och skyddsjord ska kopplas in. Du bör enkelt kunna se ev felkoppling (eller spretande kardeler för den delen). Kontrollera allt från början.

Att dra en separat skyddsledare inom kapslingen för spotskenan kan vara ok, lite beroende på hur den ser ut, så återkom med bilder.

Att fördela en "lampsladd" med tre ledare (t.ex rund RKK) är lite problematiskt då det saknas bra materiel. Det finns/fanns en plint för detta, HE253, som dock verkar svår att finna i handeln.
http://www.helag.se/images/PDF/forgreningsbox_helag.pdf
Utgå då hellre med separata kablar från takuttaget om det går. Eftersom det suttit lysrör där så har du kanske bara en kopplingsplint som det går att ansluta flera kablar till.
 
dubMaestro skrev:
Testade vidare att koppla in spotskenan men hoppade över skyddsjorden. Då fungerar det också och så har jag det kopplat nu. Är det riskabelt på något vis?
Jag förstår som de andra inte heller riktigt hur du kopplat men om en apparat löser ut JFB med jordning och inte löser ut JFB med jorden frånkopplad så är det generellt en stor varningsklocka. Av typen "koppla bort och gör strömlöst tills du lurat ut varför". Det är för just dessa potentiellt mycket allvarliga felfall som man uppfann jordfelsbrytaren!

Nu måste det som sagt inte vara något allvarligt fel ändå. Det finns en del undantag och andra kopplingar som ger samma symptom utan att det för den sakens skull måste vara något katastrofalt fel, men om man har just situationen; JFB löser ut med jorden ansluten, men klarar sig annars, så måste man göra sig klar över varför det är så. Det är inte en rätt situation att rycka på axlarna och säga går-det-så-går-det.
 
Bara för att förtydliga. OM jfb löser ut med jord ansluten, så betyder det att någonting som bör jordas är strömförande. Det betyder alltså att om du tar i ex. spotskenan så kommer du att få en stöt.

Om den strömgenomgången genom dig kommer upp till farlig nivå så räddar kanske jordfelsbrytaren dig. Men det kan man inte lita på. En jordfelsbrytare är en aktiv apparat som kan vara trasig. Principen för all säkerhetsverksamhet är att ett enstaka fel får inte bli farligt.

Normalt så har man 3 till 4 olika säkerhetsbarriärrer i ett elsystem.
1. Ledare och anslutningar är isolerade, så att beröringsbara delar inte är strömförande.
2. För att skydda mot fel i installationen, har man normalt en andra isolering (tänk dig höljet på en elkabel, med isolerade trådar i).
3. Apparater med beröringsbar metall är ofta skyddsjordade, dvs. jordlearen kommer att leda bort ström OM höljet kommer i kontakt med en strömförande ledare.
4. Numera har man jordfelsbrytare, som reagerar om det "fattas ström" dvs om det går in 5A från centralen till huset, men kommer bara tillbaka 4,9A i så vet man att ström går fel väg någonstans (ex. genom dig), då bryter jfb.

Så länge de här fyra säkerhetssystemen fungerar så kan en olycka inte inträffa, och man får fortfarande oerhört låg sannolikhet för en olycka om någon av bariärerna skulle fallera. Men det bygger på att man reparerar fel som upptäcks.

I det här fallet verkar det som de 3 första säkerhetsnivåerna fallerar, det går ström till jord, så isolationen är felaktig, och dessutom är nu skyddsjorden bortkopplad. Då återstår alltså att lita på lite elektronik i jordfelsbrytaren som kostar någon tia att tillverka. Den är skillnaden mellan liv och död i det här fallet.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
hempularen skrev:
Bara för att förtydliga. OM jfb löser ut med jord ansluten, så betyder det att någonting som bör jordas är strömförande. Det betyder alltså att om du tar i ex. spotskenan så kommer du att få en stöt.
Njae, om det är så att TS har lyckats koppla ihop jord och nolla i armaturen, så behöver det inte vara ett livsfarligt fel med störmgenomgång per automatik bara för att JFBn löser. (Det är fö så jag själv lyckas tjuvlösa min JFB minst någon gång om året. Jag lyckas aldrig att 100% få in i huvudet att jord och nolla aldrig får ha kontakt, inte ens via höljet på en belysningsarmatur när man trär igenom kabeln i en fö strömlös miljö... ;))

Men som du mycket riktigt säger, det är en mycket stor varningsklocka för att det kan finnas ett allvarligt och farlig fel i anläggningen och det är inget som man skall bara rycka på axlarna åt. Tvärtom så måste det undersökas på momangen.
 
  • Gilla
Matstj och 1 till
  • Laddar…
Jag instämmer med de senaste två-tre inläggen.

Vad gäller felet får jag känslan att jorden inte var inkopplad alls innan du började sätta upp den nya armaturen.
En misstanke kan då vara att spotskenan på något vis sammankopplar jord och nolla. Och JA, det är i så fall livsfarligt, skulle fas och nolla bli omkastade, vilket lätt kan hända, så blir armaturen livsfarligt strömförande, om den inte var det innan.

Om armaturerna har anslutning för jord, så koppla in jord på dem, det är det viktigaste av allt.
Som också nämns, jord och nolla får aldrig kopplas ihop, då löser som regel JFB. Så, om den inte löser för dig när allt är sammankoppplat, men säkringen inte sitter i, och löser först när säkringen sätts i. Då känns det verkligen som det är något problem med själva armaturen. Prova med en annan armatur med jordanslutning, om du har.

Och ja, JFB kan definitivt gå sönder. Min gick sönder i garaget igår, med en bil på lyften. Som tur var hade jag en lös JFB, och en pannlampa, och kunde byta och få ner bilen igen, så min sambo kunde åka till jobbet idag. Shit happens ;)
 
Såhär ser det ut. Plus bild på hur det ser ut i dosan i taket. Jag ska försöka ta ner spotskena och fota i den så ni ser kopplingen däri.

IMG_20151123_174621.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_20151123_174539~2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_20151123_174429.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Hade du bara bytt ut en befintlig lampa sa du? Lite ovanlig färgkombination där i dosan (inte för att man ska lita på färger, men de kan ge lite vägledning). Brun som tändtråd förekommer visserligen i äldre anläggningar men här ser det ju ut att vara utbytt, även om man kan skymta lite vita ledare längst "ner" i dosan och svarta "uppe".

Har du möjlighet att mäta? I så fall är det lämpligt att mäta spänning mellan brun-blå, brun-gul/grön samt blå-gul/grön, med strömbrytaren i bägge lägena.

Jag skulle prova att koppla bort bägge lamporna och sedan koppla in dem en och en. Detta kan med fördel göras med en lite längre anslutningskabel och lampan på köksbordet. Byt ut sockerbiten mot tre trepoliga Wago222 så blir det lätt att koppla om. Om du testar lamporna var för sig får du veta om det är fel i någon av dem. Man kan också mäta på lamporna direkt, det är lite svårare att förklara men mycket säkrare, även om ett test där du ser till att ingen vidrör lamporna under testet inte är väldigt osäkert heller.

Min gissning är att det är felkopplat i någon eller båda lamporna.
 
Mikael_L
tommib skrev:
Lite ovanlig färgkombination där i dosan (inte för att man ska lita på färger, men de kan ge lite vägledning). Brun som tändtråd förekommer visserligen i äldre anläggningar men här ser det ju ut att vara utbytt, även om man kan skymta lite vita ledare längst "ner" i dosan och svarta "uppe".
Nja, det tycker då inte jag i alla fall.

Ser precis ut som vilken dosa som helst i ett hus från mellan 1973 och 2000, ungefär.
Svart = obruten fas, sen har dom använt en vit och en brun tändtråd.

Ja det är naturligtvis inte säkert att jag har rätt, men jag tycker det väldigt normalt ut, som det brukar se ut i hus ifrån en ganska lång tidsperiod.
 
  • Gilla
tommib och 2 till
  • Laddar…
Huset är byggt 1987. I lysrörsarmaturen som ursprungligen satt där var dessa tre kablar kopplade, dom som nu sitter i sockerbiten, nolla och jord borde väl i alla fall vara dom "rätta färgerna" (eller?). Borde väl bli rätt där, men man ska väl inte förutsätta något.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.