Om pumpen är frisk och utan isolationsfel så har det ingen som helst betydelse hur mycket krypströmmar som kommer från grannen. Skyddsjord på pumpen går till din elcentral och helt förbi JFB. Du får mata in 10 A på skyddsjorden och det ska INTE lösa JFB.

En av mina JFB gick inte att återställa efter ett redigt jordfel (fas mot skyddsjord) den bara inte hakade fast så visst kan JFB gå sönder.
Åska ska inte lösa JFB, jag röstar för att din JFB är lite för känslig, kanske byta till en ny.

Sedan bara en petitess, "Frågan är bara vart strömmen lagrats" har man tittat ett sätt att lagra ström så kan man bli rik.

Protte
 
Lagra går ju i kondensatorer...
... Och när man har flera hundra meter kablar på tomten och i huset (till Ex. 70m till pumpen samt åtminstone fyra stycken 25m skarv laddaren, alla ledning garden inomhus osv) Så kändes det inte helt otroligt med kapacitet spänning för att kunna lösa ut jfb. I så fall var ju sladden till gräsklipparen droppen så att säga, men det låter otroligt...



Sent from my Galaxy Nexus using Byggahus
 
Ja det som beskrevs i #1 får vi hoppas är slumpens skördar, om det inte fanns skador på sladdarna. Att en JFB kan bli känsligare efter ett rejält fel är inte så ovanligt, principen för den känsliga uppklinkningen av mekanismen bygger ofta på att ett svagt remanent magnetfält motverkas av diffen JFB mäter. Rubbas grundbalansen vid felet är det lätt hänt att den inte hakar upp efteråt, ibland kan det hjälpa efter en tid men de ligger säkert under spec i ström då.

Byt den du har om den skadats av åska och blivit känsligare, modernare varianter är lite tåligare mot felutlösning vid diverse transienter. Samtidigt kanske du skulle kolla isolationen nolla-jord, det ligger trots allt något i det med de fenomen du beskriver.
 
Hager skriver på sin sida: "I enstaka fall kan reläet avmagnetiseras tillfälligtvis efter frånslag. Det går då inte att återställa. Vänta 10-30 minuter då magnetisering ånyo skett och återställ jordfelsbrytaren." Finns på FAQ under "Hur felsöker man jordfelsbrytare?"

Kan det vara en förklaring?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.