Som sagts, med reservation för att det kan gälla annat för en lantbruksfastighet, så även om man vid köpet ser att det finns en massa bråte på tomten, man fullgör alltså sin undersökningsplikt. Då har man som köpare rätt att förutsätta att skräpet fraktas bort innan tillträde.

Så egentligen spelar det ingen roll om TS sett skräpet före köpet.
 
för mäklaren hade inte varit med om detta tidigare han hade ju sett allt skräp innan snön la sig, han trodde ju att dom skulle städa upp innan dom flyttade för dom hade en städfirma som städade både boningshus och ladugård,/ alex
 
D
...
Det primära ansvaret för nedskräpning åligger den privatperson eller verksamhetsutövare som utförde själva handlingen. Det sekundära ansvaret ligger på fastighetsägaren om vissa förhållanden föreligger, t.ex. om fastighetsägaren accepterat nedskräpningen och inte vidtagit några åtgärder. Fastighetsägaren kan även ha begärt bortforsling av ett fordonsvrak och får då ersätta kostnaden för detta. I sista hand är det kommunen själv som måste bekosta borttagning avfallet.

Enligt praxis är grunden att upplagt material skall anses vanprydande och värdelöst. I vissa fall skall även materialet framstå som negativt och påtagligt främmande för den miljö det finns i. Undantag till detta uppstår när det gäller material som är tänkt att användas och då har ett värde trots att det är vanprydande. Även material, t.ex. löv och hö, kan anses som nedskräpning trots att de har upplagts i naturen.
Ska tilläggas att det gäller "en plats som allmänheten har tillträde eller insyn", men vad som avses som en plats som allmänheten har tillträde till kan tolkas vitt, är det inhägnat osv.
Snårig fråga...
 
Redigerat:
Jag skulle kontakta säljaren, de har kanske inte kunnat rensa pga snön. Skulle börja med det och inte initialt gräva i de juridiska delarna.
 
Redigerat:
Börja med att kolla vad det står i kontraktet. Står det där att tomten ska städas så är det bara att prata med säljaren och komma överens om när det passar. Juridiken kan man ta till om det blir problem efter det.
Jag städade bort dom sista sakerna för ett par veckor sedan vid huset jag sålde i höstas... Det var så klart ok'at med köparna att det fick vänta lite.
 
  • Gilla
Odjuret
  • Laddar…
Men vad är "skräp"... det behöver ju inte vara samma sak för dig som för säljaren...

Du ser eternit, skräp, risk, farligt avfall... säljaren ser dyra takplattor, hållbara, bra byggmaterial för uthuset (som aldrig byggs)....
 
Kan ju vara städfirman som inte sett grejerna heller, och det har inte åkt med. Eller så har de skitit i det, om det var miljöfarligt avfall. Eller så hade säljaren glömt att det låg skräp där, eller...
 
O
larka742 skrev:
Men vad är "skräp"... det behöver ju inte vara samma sak för dig som för säljaren...

Du ser eternit, skräp, risk, farligt avfall... säljaren ser dyra takplattor, hållbara, bra byggmaterial för uthuset (som aldrig byggs)....
Tja.... Visserligen väldigt sant... Men när det gäller fastighetsförsäljning så ska säljaren städa upp och ta med både sina dyrgripar och sitt skräp vid avflyttning.
Om de rostiga cykelhjulen är dyrgripar eller skräp är ointressant.
Frågan är om det räcker med att ge säljaren en vecka på sig för att man därefter har rätt slänga allting? Både skräp och dyrgripar?
Förutsatt att samma regler gäller vid lantbruk
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.