Hej! Lånar tråden liten. Vi ska sätta upp ett 2 m högt stängsel i en skog (viltstängsel). Vi har stolpar på 2,80. Ska hyra en jordborr från Cramo men det visar sig att den minsta borr de har är 10 cm och våra stolpar är 8 cm. Kommer det bli dåligt? Tänkte borra 50 cm, och sedan slå ner dem 20-30 cm. Försöker också hitta någonstans att köpa en stolpnedslagare eller stolphammare, hittade en på Jula, men den verkade lite liten. http://www.jula.se/stolpnedslagare-793089

Med tanke på att det är en del sten och stubbar så har vi anlitat någon att göra en 1 meter bred jämn slinga med grävare så att vi inte behöver tänka allt för mycket på det.

Några andra tips från er med erfarenhet?
 
Finns det något verktyg för att slå in spiken, eller klammrarna i stolpen? Tänkte någon spikpistol eller liknande (som inte går på tryckluft). Eller är det traditionell hammare som gäller? Efter som vi ska slå ner 100 st stoplar så är alla tips som gör det lättare uppskattat!
 
Jag har satt något hundratal staketstolpar, 5x180 & 7x180. (Häststaket)
Använde spett och staketklubba (gummi). Rätt jobbigt - ja. Slog ner stolparna ca 60 cm. För att rymma upp hålet, särskilt viktigt med grövre stolpar, så får man "vicka" på spettet efter ca 40 cm, 50 cm och 60 cm. Det blir lättare att slå ner stolparna då.

Det har stor betydelse vilken mark man har. Vi har tung och styv lerjord, vilket gör att hörn- och ändstolpar lutar efter något år. Lerjorden är som betong på sommaren och nästan vatten på vintern. Stolparna måste alltså sättas på vår el höst när marken är fuktig/blöt. Vill man att det ska se bra ut även efter första säsongen så rekommenderas stora hål och mycket sten, grus och/el betong, samt grova stolpar särskilt i hörnen. Det räcker inte med att lägga sten/betong bara i markytan. Det är lika viktigt att säkra stolpen längst ner. Viktigast för hörnstolpar. Tänk också på att vindlast tvärs emot staketet trycker på kraftigt, inte minst om man har t ex klätterväxter i staketet.

Det finns firmor som är specialiserade på att sätta staket, t ex inom hästnäringen. De gör det huvudsakligen maskinellt, vilket kanske inte är lämpligt i en trädgård.
 
Längre och grövre stolpar (220*12cm) i hörnen så håller det...
 
Någon som har erfarenhet av slutagrav.se-lösningen? Ser attraktivt ut.
 
har själv anlitat dom. tar inga tider och man slipper slita på kroppen. tror jag betala 375:-~ per stolpe.
kan verkligen rekommendera dom. anlitade dom när jag stabilesera upp min altan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.