Hej, har en ca 10 år gammal köksfläkt från Fjäråskåpan, den har knappstyrning på fronten och en Jolly LED som driver 10 st 3 W LED lampor. En dag slutade belysninge att fungera, ringde leverantören som trodde att det var trafon, så jag installerade en ny likadan. Ingen framgång, provade också att koppla Jollyn direkt på nätet för att mäta sekundären, då ger den 50V på instrumentet - något är knas. Pluggen (JP1) på Jollyn är byglad, dvs den står på dimmerläge. Exakt samma inställningar på Switcharna som den gamla trafon, men jag har mätt den också - den matar också 50V när jag hade förväntar mig 12V (utan belastning). Har inspekterat ljusslingan också den ser hel och ren ut, vad är nästa steg ?

Tack för alla tips
 
Kanske behöver du göra mätningen med belastning ansluten till drivdonet.
Exakt typ/artikelnr på Jolly? Är den av konstantspänning eller konstantströmstyp?

Det räcker inte att göra en okulär besiktning av ljusslingan. Mät så att du ser att den är hel.
 
Hej, tack för snabbt svar - den heter JOLLY DC MD, och switcharna står på 32 W, 750 mA men ingen aning om det är konstant spänning eller ström tyvärr. Kör jag ohm-metern på slingan så vad borde jag se då ? Någon resistans är det väl i LED lamporna i alla fall ?
 
Vad jag kan se så kan Jolly MD ställas in både för konstsp. och konst.ström.

Du skriver att switcharna står på 750 mA, vilket jag då tolkar som konstantström.
Då sitter ljuskällorna i serie och du kan inte förvänta dig 12 V vid obelastad utgång från drivdonet.
Gissar att felet sitter i en ljuskälla. Det räcker med att en ljuskällan lämnar in för att resterande ska slockna (jmf med julgransbelysning).
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Tack, det står konstantström på inställningarna, 750 mA, 2-47 V så det stämmer. När jag möter slingan då tar jag ljuskälla för ljuskälla då, vad bör jag förvänta mig för resistans tro ?
 
Hur ser slingan ut? Kommer du åt kopplingarna vid dioderna?
I så fall kan du testa med att "bygla" bort en ljuskälla/diod åt gången och se om det blir ljus.
 
Ahh, får bli nästa veckas projekt - svårt att komma åt utan att plocka ned kåpan...
 
Jaha, då var det alltså inte fel på trafon utan förmodligen någon ljuskälla som är paj, beställde en ny med 10 x 3 W 12 V, kom idag.... ända tills jag räknade och konstaterade att den nya har 8 ljuskällor. Suck... Har ingen lust att felsöka en och en för att sedan löda loss el eller flera trasiga, men visst kliar det i fingrarna att ta fram gamla
hoppy-lödstationen med den där fina lilla gula svampmattan som man fuktar innan det är dags att skrida till verket. Dessutom luktar det gott.
 
Ser att de slingan som är monterad bara har en ledare, då måste den andra vara kopplad direkt på metallen på ramen - iofs ingen dum konstruktion så länge det inte glappar någonstans. Fortsättning följer :)
 
Spelar det någon roll för Jollyn om jag kopplar på 8 eller 10 lampor i samma slinga, strömmen ställer jag på ursprungliga 750 mA.
 
Du måste ha lampor som är avsedda för 750mA konstantström. i inlägg #8 skriver du att du köpt en 12V uppsättning.

Lampor avsedda för konstantström skall rent elektrikst vara seriekopplade. Det är så att säga samma 750mA som går igenom alla lamporna. Har du lampor avsedda för 12V så skall de vara parllellkopplade. Och du behöver ett drivdon som ger 12V konstant spänning istället för konstant ström.

Själva lysdioden, komponenten som lyser i lampan drivs alltid med konstant ström. Den skulle kunna dra hur mycket ström som helst om man ger den det, men då brinner den upp. Därför driver man den med en driver som ger en konstant ström av lagom storlek, i en 12V lampa sitter det en inbyggd driver som omvandlar 12V till konstant ström.
 
Hej, tack för svar, det är original lampor (bilden), men hönder nåt om jag stoppar in 8-lamp slingan istf den med 10? det är definitivt konstant ström.
 
Bilde4 kommer här, Halogenlampor med kablar och justerbara fästen på mörk bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
LED-spotlights ligger på en mörk stenbänkskiva med sladdar anslutna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Pluspolen är grnomgående på samma sida i alla lampor, så jag gissar att minus är kopplat till chassit.
 
Hur menar du med chassit? Du har väl +~ på varje lampa? Seriekopplat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.