Jag behöver er hjälp med val av ytterdörr. Jag bor i ett hus från 1920-talet som blivit teglat på 70 talet.... Nu börjar dörren ge vika då karmar osv är rätt murket och det läcker rätt bra. Dock vet jag inte vilken leverantör jag ska gå efter. Jag var inne på Swedoor men sedan verkar det som att Swedoor har rätt stora kvalitetsproblem om man läser här på forumet.

Vill helst hålla det så kostnadseffektivt som möjligt, omrking 10-15 000 kr för en dörr. Har kollat lite på bonusfönster.se då de verkar ha massiva trädörrar istället för HDF, vet dock inte om det är bättre?

Jag tar gärna emot förslag på bra ytterdörrsleverantörer och det måste inte vara svenskt så länge kvaliteten är bra.
 
Tror inte att Bonusfönster är något som kan rekommenderas, otydlig info om konstruktion.
Har sett flera dörrar från Snickarglädje AB som imponerat i förhållande till pris.De billigaste ligger väl i övre spannet av dina önskemål kostnadsmässigt. https://snickargladje.com/
Företaget tillverkar dörrar av svensk fura i Baltikum med svensk företagsledning.
Väldigt informativ och trovärdig hemsida beträffande konstruktion. Specialiserade på dörrar i äldre stil.
 
  • Gilla
FreQa
  • Laddar…
Tack för tipset! Ska be om offert från snickarglädje. Håller med dig att det är lite oklart angående konstruktion från bonusfönster. Du har inget annat tips om tillverkare i baltikum som du vet är bra?
 
Nej, vet att det finns flera men ingen mer som har så tydlig info om kvalitet på hemsidan.
Exempel som tyder på bra kvaltet är vändlimmade reglar i ramkonstruktionen, det reducerar väsentligt risken för att dörren ska slå sig. Man rekommenderar Tricoya, den enda träfiberskiva som är vattentålig (men dyr) istället för HDF i eventuella speglar. Jag skulle inte bli förvånad om t. ex. Bonusfönster använder MDF, ett material som borde förbjudas (vare sig den kallas fukttrög eller inte) för allt som kommer i kontakt med fukt
 
Försöker sålla bland alla tillverkare vad som är en bra respektive dålig konstruktion. Är det normalt med glipan i sidan av dörrbladen? Vill ha en tät dörr men mitt lekmannaöga tyckte detta såg lite konstigt ut med så stor glipa
 
  • Stängd brun ytterdörr med synlig glipa på sidan, monterad i ett vitt hus med en blomlåda och växter vid entrén.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag vill iallafall avråda dig från att köpa från Diplomatdörrar (som idag ägs av Elitfönster), deras dörrar har lister och detaljer av spånskiva, så minsta spricka i färgen resulterar i förstörd dörr. Helt sjuk att man kan tillverka dörrar på det sättet, man kan ju lika gärna göra dem av papier-maché :cry:

Spricka längs list på vit dörr nära dörrhandtag, tecken på skada på dörrens material.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skadad dörr med spricka och exponerad spånskiva, som illustrerar dålig kvalitet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Wow
ByggBert och 1 till
  • Laddar…
Usch, fy!
Kan bara instämma i att det borde vara kriminellt att använda spånskiva på fuktutsatta ställen.

Vad gäller glipa mellan dörr och karm så brukar det bero på karmen, och hur den är infäst i stommen. På bilden ser det ut som om dörren hängt ner sig lite. Om inte karmen sitter snett eller huset/stommen satt sig så är det bara en justeringsfråga.
 
Oldboy Oldboy skrev:
Usch, fy!
Kan bara instämma i att det borde vara kriminellt att använda spånskiva på fuktutsatta ställen.

Vad gäller glipa mellan dörr och karm så brukar det bero på karmen, och hur den är infäst i stommen. På bilden ser det ut som om dörren hängt ner sig lite. Om inte karmen sitter snett eller huset/stommen satt sig så är det bara en justeringsfråga.
Ah ok vad bra.

Jag tror jag har bestämt mig att prova leverantören som jag hittade (Jonas vinduer) då de verkar ha dörrar tillverkade i finger jointed tall och verkar ha varit med ett tag. Så förhoppningsvis slipper jag kvalitetsbrister likt ovan med spånskiva
 
Glipan påverkar (normalt) inte tätheten på dörren. Det sitter en tätningslist som tätar "innåt". Men det är klart blir något felmonterat så att dörren "missar" sitt säte i karmen, så tätar inte gummilisten, men då får det vara mer än vi ser på bilden. Problem med täthet uppstår mer om dörren blir skev, så att ex. ett hörn sticker ut.
 
Fingerskarvat är nog vanligt. Tror det är för att kunna undvika grenar i träet. (Dörrkarm och dörrbladsram)

Om det inte tydligt framgår av hemsidan, ring/maila och fråga om de använder spånskiva såsom t ex mdf eller hdf någonstans, eller bättre - exakt hur dörrarna är konstruerade - en specifikation. Annars finns nog tyvärr risken att man köper grisen i säcken.
 
För det priset kan du få en fin dörr från ett riktigt snickeri och skippa ex. swedoor. Skulle tippa på att kvalitetsskillnaden är stor och prisskillnaden mindre.

Vi köpte vår dörr från ett snickeri inriktade på dörrar. Mycket fint hantverk. Visst blev det dyrt, men det har mer att göra med att vi valde teak än något annat.
 
Om jag köpte en ny dörr idag skulle jag börja med att ta in offerter från några olika snickerier (som bygger just dörrar), sen i andra hand kolla på de mer industrialiserade producenterna.
 
  • Gilla
hscn
  • Laddar…
Om du vill ha en kvalitetsdörr som du skriver i rubriken tror jag inte att du hittar någon under 15 till 20 tusen. Då handlar det om en enkel dörr och du får noggrant söka leverantör. Finns många som säljer skräp i den prisklassen
Dörren på bild ser inte ut att tillhöra ”kvalitetsskiktet”. Konstiga ”fönsterbleck” under speglarna. Skulle inte förvåna mig om man använder fuktkänsligt material i speglar och lister.
Visst du kan ha tur men personligen skulle jag aldrig handla snickerier av ett företag som har en mailadress och ett oregistrerat telefonnummer som enda kontaktväg i Sverige.
 
  • Gilla
maria01
  • Laddar…
Kanske leta upp en begagnad dörr i massivt trä?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.