P
Vad är det för isolering som är lämplig, stenull?
 
Redigerat:
Kan bara rekomendera att när ni ändå har timmret framme så passa på att dreva mellan stockarna där det är glipor innan ni isolerar, panelar om, lämpligt vis med lindrev eller linrulle, utvändigt med tjäravarianten.

Invändigt så se till att även knutar isoleras samt byter ni golv i samma veva så dreva för guds skull glipan mellan vägg-golv så att kallras undviks och fortsätt med lindrev helst.

Undvek också plast då jag tilläggsisolerade invändigt och använde mig av vital isolering(bauhuse?) sedan antingen spånskiva + ren.gips samt osb + vanlig gips där kök skulle monteras.
 
Jag har (som tidigare skrivit) läst andra som anser att mineralull (sten- glas-) inte är lämpligt i timrade hus, utan att det skall vara något som bättre liknar timrets egenskaper, d.v.s. en cellulosaisolering (har nämnts varunamn som Ekovilla som finns i både skiva och löst, återvunnet papper om jag förstått rätt). Men jag återger bara andras tyckande, har ingen egen kunskap i fukt diffusion etc vid isolering av timmerhus.

Jag passar samtidigt på att slänga ut frågan om isoleringsvalet även är viktigt om/när jag skall isolera taket i ett timmerhus? Nu är taket en gammal glipande lockpanel + tegel. (läckande takpapp på ena sidan som skall bytas, lagt oljehärdad board mellan panel och tegel på andra sidan, nu tätt och fint, får se hur länge det håller...).
 
Helt rätt, Alpha. Vi gjorde också så, drevade äöverallt med lindrev som vi köpte på rulle. man måste täta mot golv för kallrasets skull, och också alla hörn, om det är det du menar med att täta kring knutarna. Vi har stoppat i vartenda hål vi sett och sedan lagt på vindpapp utanpå innan vi satte upp reglar, la i isolering och så vidare. Allt på insidan förstås. Den som ska bo där vill helst ha den isolerade väggen, en yttervägg, klädd med spontade brädor, alltså i stället för skiva plus gips. Kan man ha så?
 
Fixelix- Har du ångspärr ovan innertak så borde du kunna lägga icke organisk isolering så som roxull eller liknande men har du som i mitt fall spån av nått slag nu så rekomenderar jag ekofibertyp så att du inte får nå mögel eller liknande mellan isoleringstyperna.

T.S- Ok super, yttersta vägglagret kan man ju välja själv efter smak och tycke, spontad panel blir nog fint, tänk bara på att det är rätt fukthalt innan den slås fast för att undvika springor, vet ej däremot inte om vindduk behövs som avslut innan panelen eftersom dubbla skivor har ett större ångmotstånd kanske än panelen, lämnar gärna över den biten till någon som inte är en amatör som jag :)
 
Hej
Jag isolerar några rum i vårt timmerhus med något som heter VITAL, sök på forumet så kan du läsa mer om det. Det är dyrt men inte så dyrt som linisolering. Säljs mig veterligen endast via hornbach här i sverige men det ska visst enligt vad jag kunnat läsa mig till gå att beställa direkt från finland men för att få ekonomi i det får man nog ladda på en lastbil eller två. Mina erfarenheter så här långt är att den är trevlig att jobba med, men svår att kapa som man vill. Vanliga knivar och specialisoleringsknivar är inte rätt verktyg, exakt VAD som är rätt verktyg tar jag gärna tips om men jag har använt en japansåg och kört den "åt fel håll" och på så vis fått en viss kapeffekt men det luddar sig friskt ändå tyvärr.

Lycka till!
 
Hej hilife, märkte också att vitalskivorna var knepiga att skära så jag använde min cirkelsåg, dammar en del och yr runt men det funkar man får blåsa rent samt plocka ur mellan klingan till och från bara, man jag hade bara 45mm isolering iof.

Köpte vital på bauhuse(kommer aldrig ihåg hur det stavas) iof 2 år sedan nu.
 
Skummade igenom lite snabbt, men är u säker på att du behöver tilläggs isolera efter du har drevat och fått det vindtätt? Problemet kanske redan där är löst. Som jag har förstått det så håller timmer värme väldigt bra så länge det är vindtätt.
 
Har precis isolerat liten timmerstuga på insidan.
timmer, reglar (70x45), vindtät duk (denna håller isoleringen), glespanel (här drog vi elen) och sist panel. Innan panelen sprutade vi väggarna med träfiberisolering som dessutom tätar ev springor. En diffusionsöppen lösning. Ingen plast i timmerstommar.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.