Rekomenderar att besöka länken och läsa om hur man kan placera en varmvattenberedare
http://www.energifirman.com/
och annat nyttig info om värmesystem i hus.
gaia
 
Mr_T, det bästa tipset är att lära sig så mycket som möjligt själv, men det tjatar jag jämt om så det vet du säkert redan. :) Panneffekten beror på hur stor tankvolym du ska ha. Om du har en panna med stor effekt så går det fortare att ladda ackumulatorn vilket kan vara bra om acken är stor. En annan faktor kan vara att en större panna oftast behöver grövre pipa i skorstenen. Volymen på vedmagasinet spelar också roll. Stort vedmag kräver stor ackvolym. Det är bra om ett helt vedinlägg kan slukas utan att du har laddat ur tankarna helt.

Tillverkare törs jag inte råda om eftersom jag har bara haft (och har) en panna. Det är en Baxi Solo Innova 30kW och den fungerar bra och kontakten med Baxi funkar också bra om man har frågor. Men det gäller säkert andra tillverkare också. När jag skulle bestämma mig så skickade jag efter broschyrer från massor av tillverkare. Det utkristalliserade sig två pannor som jag valde mellan och det var Calmarpannan och Solo Innova.

Omvänd förbränning är vanligast i moderna vedpannor, men det finns både underförbränning och överförbränning. Om du bor i tätbebyggt område så är nog en panna med låga utsläpp att föredra. Men om man har långt till närmaste granne och själv gillar diften av vedrök så kanske man kan välja en med lite sämre värden. Personligen tycker jag att pannverkningsgraden och utsläppsvärden är ganska viktigt.

Ytterligare några länktips:
Det finns en hel del info på
http://www.novator.se/online/index.html
Det är lite rörigt där, men låt hela sidan laddas så kan du söka bland inläggen om det är nåt speciellt du söker.

Ett annat forum finns på
http://homann.se/bioenergi/index.html

På den här sidan finns marknadsöversikt och vedpärmen
http://www.novator.se/bioenergivilla/index.html

www.kov.se finns det också en del info
 
Benno skrev:
Ta längden på röret i dm gånger tvärsnittsarean i kvdm (r x r x pi) och du har antal liter du måste spola innan du får varmt vatten. Exempel: 20 meter 22mm prisol (innerdiameter 20) rymmer 6,28 liter, medan 15mm rymmer 2,65 liter.
Vi har ca 13 meter plastslang (troligtvis 20 mm) mellan vv-beredare och kökskran och jag muntrade upp diskandet med att mäta lite. Jag fick hälla upp strax under två liter vatten innan varmvattnet kom och det tog med helt öppen kran strax under 12 sekunder. Jag brukar inte vilja spola med helt öppen kran (det skummar och stänker) och då tar det drygt 20 sekunder och den tiden tycker jag är för lång. Så om du bygger kulvert - tänk på avstånden och rördiametrarna.

Som jämförelse kan jag nämna att vår dusch ligger vägg i vägg med vv-beredaren och då tar det drygt fem-tio sekunder att få fram varmvatten när jag drar igång duschen på normalflöde och det tycker jag är en mer acceptabel tid.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.