Man ser inte så mkt där men tycker mig se något vitt där?
 
  • Eluttag utan täckplatta där vita kablar och anslutningar syns inuti.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild av en öppen eldosa med sladdar i olika färger och vit bakgrund som skymtar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jo det ser ut som det ligger en kabel där.

Regeln är att man får inte lägga lösa trådar i en kanal som kan öppnas utan verktyg. Det finns något enstaka fabrikat som uppfyller den regeln. Jag kan inte se på bilderna om det är en sådan godkänd kanal, men det går som sagt en kabel i den och då är det OK, kanalen är bara där för att se snyggare ut än en kabel.

Trådarna har inte tillräcklig isolering, och får därför inte gå att komma åt. Det behövs ett andra isolationslager för att bli säkert.
 
T
Fast det behöver inte va fel med RK i den kanallisten, ser ut som Schneiders kanallist som är ok med RK i under förutsättning att den är fastskruvad, är den bara tejpad dock så är det endast svagström som är ok med enkelledare.

Så vi skulle behöva se innehållet i kanallisten också för att utröna vad som är fel egentligen :)

tommib tommib skrev:
Å andra sidan, när jag läser detta svaret undrar jag lite om du ändå trodde att det var en rörinstallation. Blir lite svårt att dra i en vit eller orange FK i kabeln, eller vad säger du? ;)
Ja nog blir det svårt att komplettera en kabel med en till tråd det håller jag med om, tänkte utanpåliggande i första halvan men tänkte nog rör när jag sa komplettera :p

Med tanke på färgerna som finns tillhands och att jorden finns men inte används gissar jag på att i kanalen ligger en 4G1,5 kabel :)
då är det att byta till en 5G1,5 som gäller, vilket beroende på vart andra änden på kabeln är kan va mer eller mindre jobbigt :)
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Detta innebär att det är mer eller mindre omöjligt att få in en dimmer i köket?! Utan att behöva betala en förmögenhet?
Är det enklare att köpa en vanlig krondimmer Med dosa? Skulle man slippa behöva dra ner tråd då?
 
Du får som sagt byta kabeln som ligger i listen till en med fem ledare. Att det är en kabel syns på dina senare bilder bla på änden för jordtråden som är EK osannolikt att det ligger lös EK där och onödigt många också.
 
T Thullen skrev:
Blå FÅR användas som tändtråd, om där inte föreligger risk för förväxling, och ner till väggströmställare var det iallafall förr ovanligt att behöva dra ner nolla, så därför är blå tändtråd om än olämpligt kan tyckas, men inte fel.

MEN, som redan påpekats så behöver dimmern nolla så det behöver dras hit, och i samband med det så måste den blå tändtråden bytas till någon annan färg, typ vit eller orange tex, och detta får man inte göra själv som lekman.
Bra om du tar med förutsättningar och undantag också för fallet dvs kabel och inte där det är enkelt utbytbar tråd även om det är vanligt där också speciellt numera med fördragen "kabel".

Det är ju trots allt ett hempularforum där info är bra att upprepa lite. :)
 
  • Gilla
Thullen
  • Laddar…
Alternativt sätter du dimmern i den dosa som rimligtvis måste finnas någonstans, eller i en egen dosa om det inte finns plats.
 
Tror det blir svårt att få in en femledare där ser ut att vara OL1820
Enkelisolerad ledare får förläggas i den kanalen om den skruvas med MONT.SKRUV TFT-IS
Går den upp till en kopplingsdosa där det finns nolla så kan det gå att lösa men kolla hur den är fastsatt Är den bara tejpad så är det inte godkänt för starkström och är den skruvad så kolla att det är rätt skruv
 
Oavsett blir nog största fallgropen för TS att rymma pucken där nu när helheten kom fram med utanpåliggande och ram. Bättre att leta efter Fotografens dosor på annan plats då.
 
  • Gilla
Matten
  • Laddar…
Kanalen är klistrad!
Men om jag skulle köpa en annan krondimmer och skippa dosan så behövs fortfarande en till tråd, har jag förstått det rätt?
 
Du får sätta dimmerpucken någonstans där den får plats följ kabeln/kanalen vidare och se om det finns bättre ställen där. Kabeln behöver du inte byta om du inte ska ha dimmern nere vid brytaren där den nu inte får plats som det ser ut. Visa lite mer hur det ser ut och är installerat om du ska kunna få vettiga svar tex är allt utanpåliggande draget eller rör till takdosa där pucken kan sättas osv.
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
Håller med GK100 och se till att skruva fast kanalen som det är nu är det inte ok
 
Hyfsat gammal tråd men jag funderar på att installera en sån här krondimmer.
Om jag fattar rätt drar man ner två faser, alternativt sätter en wago också bakom brytaren. Sen tar man ena fasen in i dummern och den andra till ingången på kronbrytaren. En nolla måste ner för att gå in på N och sen drar man tändtrådarna från brytarutgångarna till s1 resp s2 och sen går de vidare från dimmerutgångarna till lamporna. Rätt?
 
M Micke1440 skrev:
Hyfsat gammal tråd men jag funderar på att installera en sån här krondimmer.
Om jag fattar rätt drar man ner två faser, alternativt sätter en wago också bakom brytaren. Sen tar man ena fasen in i dummern och den andra till ingången på kronbrytaren. En nolla måste ner för att gå in på N och sen drar man tändtrådarna från brytarutgångarna till s1 resp s2 och sen går de vidare från dimmerutgångarna till lamporna. Rätt?

Du menar nog rätt, men var noga med att du inte drar ner två faser, utan att du använder samma fas där den splittas till både brytare och dimmer. En enkel variant är att dra fas in på L på brytaren och använda den andra utgången för att gå till L på dimmerpucken, då utrymme för en wago ibland saknas.
 
M Micke1440 skrev:
Om jag fattar rätt drar man ner två faser
Tankevurpa ;) det är bara en fas ( inte 2 ) som ska in på brytaren, det är samma matning till båda lamporna
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.