yonna skrev:
Har du några bilder på resultatet?
Jodå. Det är stora bilder så det tar nog lite tid om man använder modem ;)

Det helrenoverade taket. Eftersom allting är vitt så är det lite svårt att se detaljer. Stucken kommer från Johannessons trummor http://www.stuck.nu
Kvarstår ett lager färg i taket och målning av väggarna. Taket är rejält slätt, ingen "putsstruktur".

Före: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/Picture_0934.jpg
Efter: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/DCP_2196.jpg

Före: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/Picture_0929.jpg
Före: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/Picture_0935.jpg
Efter: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/DCP_2195.jpg

"Fusklagningen" i rumet bredvid syns här:

http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/DCP_2197.jpg

Fixat med spackel + ett lager färg. Man ser kanten på hålet om man kollar noga. Har inga ambitioner att fixa detta tak just nu, men ville laga den mest iögonfallande skadan. Jag sparade ett par av flagorna som jag petade ner och tänkte låta min konstnärliga hustru bryta lite takfärg till en nyans närmare den nyans som taket har.
 
Wouw - snyggt! Hoppas din hulda hustru behandlar dig med den vikt i guld du är värd ;)
 
yonna skrev:
Wouw - snyggt! Hoppas din hulda hustru behandlar dig med den vikt i guld du är värd  ;)
Det är faktiskt hon som har gjort arbetet med att bygga upp skarvarna med gips på stucken. Provade att göra en själv men insåg snabbt att hon var mycket bättre på det! ;D
Vi hjälptes också åt att montera stucken. Den kom i längder om 90 cm så man behövde vara två när man satte upp dom.
 
fredwel skrev:
Vi hjälptes också åt att montera stucken. Den kom i längder om 90 cm så man behövde vara två när man satte upp dom.
Hur fäste ni dom ???? Det blev ju kanonsnyggt!! :D
 
Stucken kommer i färdiga längder, våra var ca 90 cm. De fästes i väggen med en blandning av gips och "kleber" (50% gips och 50% kleber) För att få en bra fästyta så repar man anläggningsytorna på stuckbitarna med en morakniv.

För att hålla bitarna på plats så sätter man en skruv i varje hörn. Man får göra hål för skruvarna själv. Vi försänkte med morakniv och borrade med vanlig borr. I taket och innerväggarna fanns det plank under putsen som vi kunde dra skruven i. Ytterväggarna var vi tvugna att plugga. Vi märkte upp var vi skulle borra genom att använda den bit som skulle upp som borrmall.

Vi märkte upp på vägg och tak var kanterna skulle vara med snörslå. Vi började med det sneda hörn som skymtas här: http://www.dsv.su.se/~fred-wel/tak/DCP_2194.jpg Vår lägenhet har varit ett kondis på 50- och 60- talet och på detta hörn var dörren mot gatan. Vi provmonterade hörnorna utan att limma fast dom först så att kolla att allting blev bra. På raka väggarna gjorde vi inte det utan limmade upp dom direkt.

Skarvarna mellan bitarna och mellan stuckaturen och tak resp vägg "spacklas" med en blandning av 90% gips och 10% kleber. Denna blandning torkar snabbt! Vi blandade i plastglas av whiskystorlek, en 6:a ungefär ;), Man hann alltsomoftast inte använda allt.

Alltihopa grundas och målas med takfärg.

Materialet är väldigt förlåtande. Man kan spackla och bygga upp nästan vadsomhelst med gips. På vissa ställen kom bitarna lite fel och då kunde man karva av lite från den ena med ett stämjärn.

Hörnorna ger en lite tankearbete för att få snygg mönsterpassning. Vi började på den mest iögonfallande väggen och lade skarven ovanför kakaelugnen.
För att gera bitarna hade vi byggt en gerlåda i MDF.

Vi pröjsade 8 700 för stucken (23, 4 löpmeter + en rosett) och fick då med gips + kleber och gipsputs till reparation av taket. En rolig detalj är att vi pröjsade 350 kr för roseten vilket är ungefär lika mycket som de plastrosetter man kan köpa ibyggvaruhusen kostar. :)

Stucken vi valde var rätt stor, 17 cm på tak och 15 cm på vägg. mindre stuckar blir billigare och de som är helt släta är också billigare då de tillverkas med en annan teknik.

/FW
 
Tillägg:

Spacklingen av fogarna gjordes med sked, 30 mm japanspackel och fingrarna. Man kan jämna ut det man har gjort med en pensel doppad i vatten. Man ska då låta gipset härda lite, annars tar man för mycket.

En blomspruta med vatten var också bra till att spruta på stucken och putsen så att de inte suger för mycket.

Det gick att snygga till skarvarna med sandpapper efteråt. Vi använde 80-papper, finare papper sätts igen direkt.
 
Tack för alla goda råd! Nu har jag jobbat igenom hålet med microlit & gips samt strukit hela hörnan med shellack; oppanpå det våtrumstakfärg & därefter takfärg. Blev kanon! Ursnyggt! Mycket nöjd *bankar mig för bröstet* ::) ::) ::)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.