Hej alla el nissar där ute :)

Har en fundering gällande inkoppling av häll och ugn.. Tidigare satt en helt vanlig sketen kombinerad spis och ugn med ett vanligt sketigt uttag 3 faser jord och nolla (se bild)

Nu är tanken att koppla in hällen och ugnen på detta uttag då hällen kräver två faser och ugnen en.

Min tanke är ett perilex uttag till hällen och ett vanligt typ schuko uttag till ugnen bredvid varandra alternativt utanpåliggande kopplingsdosa.

Dock är jag fundersam på en sak.
Hällen har fem kablar (se bild) två faser två nollor och jord.

Om man nu kopplar ihop alla nollorna (hällens två nollor + ugnens nolla med nollan från uttaget) med säg ex en wago, blir det då 230v på hällen? Man vill ju inte ha 400v på hällen och 230v på ugnen direkt.. :p

Hur hade ni gjort och hur hade ni kopplat?

Mvh Johan
 
  • Eluttag med etikett som visar ledningar för 2x230V och 400V med anslutna kablar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elektriskt vägguttag med anslutna kablar i olika färger, sannolikt för spisanslutning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
tommib
Du ska använda det högra alternativet. Läs spisbibeln för detaljerad förklaring.
 
J Johan0498 skrev:
Om man nu kopplar ihop alla nollorna (hällens två nollor + ugnens nolla med nollan från uttaget) med säg ex en wago, blir det då 230v på hällen?
Ja. förutsatt att du har en nolla framdragen. Man ser att en blå ledare är inkopplad på platsen för en nolla men när det gäller spismatningar bör man alltid dubbelkolla.
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Ja. förutsatt att du har en nolla framdragen. Man ser att en blå ledare är inkopplad på platsen för en nolla men när det gäller spismatningar bör man alltid dubbelkolla.
Förstår inte vad du menar, du har väll 3faser framdraget + nolla/jord? Du kopplar brun och svart till perilexet L1,L2. Sen går du med 3g2.5 eqlq till ett VU till ugnen. Du vill ha enfas 230v 16A till ugnen och 2faser till hällen.
 
Vad är det du inte förstår?
 
Magnus E K
Det ser ut att vara tre faser, nolla och jord, men man kan aldrig vara riktigt säker utan att kolla i andra änden. Det kan ju vara så att alla fem ledarna bara är ihopkopplade med varandra eller med telefonledningen. (Den gamla "sketna" spisen kan ha gått på en dold inbyggd RMMK-reaktor, det är därför det inte är ok att gräva ner den i trädgården).
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Vad är det du inte förstår?
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Vad är det du inte förstår?
Taggade fel person, var menat till inläggsskrivarn men det jag inte fattar är ju "blir det då 230v på hällen? Man vill ju inte ha 400v på hällen och 230v på ugnen direkt.. :p"
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Nä, det är klart förvirrande med de två fall av 2x230 V 2L+2N~ och 400 V 3N~ som visas i bilden ovan. De flesta andra anvisningar är tydligare med vilken spänning som ska finnas mellan två terminaler. Det kanske sitter är bättre skylt på själva hällen. Den vänstra delen av lappen borde också ha klippts bort av den svenska importören.
 
Hällen ska ha 2*230V inget annat. Om dessa 230V kommer från olika faser räcker det med en nolla. Om det är samma fas måste det vara dubbla nollor efter som nollströmen blir högre.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Nej. I Sverige tillämpar vi inte dubbla gruppledningar med 2 x 230 V utan här har vi en, utan detta är något som förekommer i Nederländerna. För t.ex gamla enfaslägenheter matas kopplingspunkten med fas och nolla, 20 A och 4 mm². Det är också vad hällen bör matas med. Dvs en anslutningskabel med fas och nolla, 1 x 230 V. Men för att uppfylla arean kan man ju använda den kabel som levereras med hällen och parallellkoppla ledarna...
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Skrev jag något som emotsäger det?
 
Ja, 2 x 230 V och dubbla nollor.
 
Ja, om du använder samma fas till båda 230V matningarna måste du använda båda nollorna i anslutningskabeln för att få tillräcklig area. Men det är knappast aktuellt i det här fallet.
 
Nä, så om vi pratar om TS fall (trefas) som vi får förmoda handlar om Sverige, då ska inte hällen ha 2 x 230 V utan 400 V 2N~.
 
Der finns inget i den hällen dom vill ha 400V. Den behöver 2*230V. Om det är från en eller två faser kvittar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.