M Martin Lundmark skrev:
Hej Graining

Det verkar som switchbruset (i frekvensområdet Supraharmonics) blir ett ökande bekymmer med all den switchteknik vi sätter in i våra elnät (hem).

Få se om jag begripit det du testat.

Du har en induktiv häll ansluten på 2 faser (gissar jag, min häll är tvåfasig 16 A)

Du har testat att ladda med olika elbilar med elbilsladdare som kan anslutas på en, två, eller tre faser.

Du märker ljud från den induktiva hällen

Du har LED-spottar som blinkar vid laddning (är dessa anslutna på en fas, vilken?).

Du märker att elvispen går i olika hastigheter vid laddning (enfasansluten, vilken fas).



Två frågor;

När du skriver ”Det uppstår inte om jag kopplar till en fläkt som är på 3faser (med industri uttag) och totalt 9kw.” menar du då att induktiva spisen är tyst eller att elbilsladdning inte hörs i ”fläkt som är på 3faser”?

När du skriver ”Har även testat att även koppla in laddboxen med 1fas, vilket fungerar men inte två eller fler.” menar du då att inget ljud hörs i spishällen, när du laddar med bara en fas. Men vilken fas är då laddningen inkopplad på. Vad händer om du byter fas där den enfasiga elbilsladdningen är ansluten.

Av det jag hitintills har läst (förstått) så kan det vara så att så fort elbilsladdning är inkopplad på samma fas som den induktiva spisen (som är tvåfasansluten) då hörs ljud.

Om du tar rätt på vilka av dina tre faser som är inkopplade på resp apparater så kan det rimligen vara enklare att komma vidare.

Men det är inte säkert att det finns ett enkelt sätt att undvika ljudet,

Å andra sidan kan man ibland hitta lösningar genom att pröva sig fram
Att bli av med ljudet från spisen är en sak som ska lösas eftersom det är någon form av störning i nätet, vilket eventuellt resulterar i att elprodukter kan ta stryk i onödan. Att ta reda på faserna och om någon specifik är problemet är naturligtvis bra för problemlösning. Nu har vi nog i och för sig testat de flesta alternativen med faserna.

Skillnaden med 9 kw fläkten är att det är en annan typ av last (resistiv) och då blinkar inte lamporna och spisen är tyst.
Jag ska inte sbära på att vi provat att ändra L1, L2 till ex L2, L3. Kanske elektrikerna som varit här provat detta. Med allt kopplande på tre olika punkter så tror jag faktiskt det.

Får se hur vi går vidare, om vi anmäler det till försäkringsbolaget och går till botten med det.. (vilket försäkringsbolaget tyckte) så får det väl komma någon expert och logga huset/nätet..

Inte säkert att felet är i vårt hus, kan vara övertoner från solceller eller annan utrustning i kvarteret som stör..

Tacka vet jag kärnkraft! Stabilt och bra! Varför ska vi envisas med att förstöra vårt fina elnät. 😀
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.