Ah, här hittade jag chucken som underlättar detta...
http://www.robert-sorby.co.uk/eccentric-chuck.htm

Robert sorby gör förresten världens bästa svarvstål och deras svarv har en del intressanta egenskaper.

Jag tror det skiljer en del på svarvandet i Sverige kontra t ex UK, här gör vi mest bruksföremål medans man i UK gärna tar fram spektakulära konstföremål. Det senare ligger mig varmt om hjärtat medans svarvade lampor eller skålar i fur är helt ointressant.

Sen är det skillnad på svarv och svarv, en lätt svarv byggd i plåt gör ingen lycklig medans en solberga är drömmen att jobba vid. Dessutom kan man bygga på en bra svarv med lite olika hemmabyggda verktyg om man gitter t ex långhållsborr.

/Kent
 
phl skrev:
Helt makalöst att hela detta forumet verkar dela min uppfattnting om svarveri!
Inte hela, jag är ute och letar en bra svarv...;-)
 
Mr Handyman skrev:
Det ser ju rätt läskigt ut, men det måste ju emellanåt vara nödvändigt. Har samma känsla för svarvgubbar. Problemet som jag ser det med träsvarvning är att det är väldigt roligt att svarva, medan det däremot är svårare att hitta användning för det man svarvat. Handspeglar, ostbrickor, peppar- och saltströare, prydnadsfrukter, lampfötter och gud vet allt. En och annan grej kan jag köpa men det får inte bli för mycket för min del.

Ersättningshandtag till filar, stämjärn och tvingar däremot, som man fräser ur så man får lite grepp, det är något annat.

Vad ska du göra Doktorn?
Klockrent inlägg, precis mina tankar.
 
Så, då tar vi det igen.
Köp en gammal hyvel och försök hitta en remskiva till den.
En ny svarvas lämpligen på motoraxeln så gamla tiders tekniker fyller sin funktion idag med.

/Kent som inte gillar det där med att svarvgubbar skulle vara knäppa
 
snickarboden skrev:
/Kent som inte gillar det där med att svarvgubbar skulle vara knäppa
Knäppa och knäppa, jag delar bara din uppfattning om att svarvat i tid och otid skulle vara den stora tjusningen. Du nämner ju själv att du inte har så mycket till övers för de där svarvade lamporna ;)
 
Jag tror inte heller att det där med knäppa svarvgubbar är så illa ment. Inte från min sida åtminstone:) Jag önskar ju att jag hade plats till en solberga (fick sälja min när platsen tog slut tyvärr).
 
Snickarboden, förstå mig rätt. Svarvgubbar är inte knäppa, de gör rätt roliga grejer, men det blir lätt alldeles för mycket. Problemet är alltså att man har väldigt roligt, men man producerar ju inte så användbara saker. I min favoritsnickeritidning engelska The Woodworker, som förresten heter & the Woodturner också finns det en svarvavdelning där de hela tiden gör nya roliga grejer som handspeglar och ostfat, men ibland svarvade frukter. De senare var ju väldigt häftiga, men fortfarande inget jag ville ha hemma.

Däremot har jag har en träsvarv som jag tycker är rolig att ha och har precis skaffat ett gäng svarvstål till det.
 
Kanske KROCKET kan inspirera till nya djärva försök i svarven ...

;)

En gång i slöjden började jag tillverka en hel uppsättning schackpjäser! Naturligtvis misslyckades jag, men läraren blev så impad av min ambition att jag fick högsta betyg ändå...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.