Nu äntligen tänkte jag ta tag i och byta ut poolbelysningen som har en massa år på nacken och som har slutat fungera.

Jag har två alternativ. Alternativ 1 är att köra vidare på 300 W. Alternativ 2 är att byta till 20 W LED. Hur mycket sparar jag på att byta till LED? Hur snart har en LED investering återbetalat sig räknat till hur mycket el de förbrukar?

300 W lamporna kostar 570 styck (jag behöver två stycken), medan 20 W LED lamporna kostar 1400 kr styck.
Dvs 1140 kontra 2800.

Låt oss anta att jag använder poolbelysningen 4 timmar om dagen under 4 månader (120 dagar).

Poolkillen som säljer lamporna säger att antalet W inte har med att göra hur mycket lamporna lyser vad gäller LED utan det har med lumi att göra. Stämmer det? Han säger att hans LED lampor lyser mycket bra i hans egen pool. Jag är däremot skeptisk till att de lyser lika bra som 300 W.

Snälla hjälp mig på traven.
 
D
Om du ersätter 600W med 40W (och struntar i huruvida 40W verkligen räcker för dig), så kommer du spara in 0,56*4*120 kWh = 270 kWh med LEDen. Om vi antar att ditt elpris med nätdistribution ligger på 1,30:-/kWh så sparar du 350:-/år.

Då tar det ca 5 år att tjäna in LEDarna, om vi bortser från olika livslängd. Sedan antar jag att en del av värmen från 300W lamporna överförs till poolen och gör nytta där (beror väl på om/hur poolen värms).
 
Redigerat av moderator:
Tack DIY_freak, Om jag sparar 350 kr per år så innebär det att det tar mig närmare 5 år innan LED investeringen är återbetald. (2800-1140) / 350 = 4,7
Med den vetskapen och med osäkerheten om 40W räcker så kommer jag att välja traditionella 300W.
 
Några kringfunderingar. Vet någon vilken livslängd man realistiskt ska räkna med på respektive lamptyp? Hur svårt/krångligt/dyrt är det att byta ut en trasig lampa? Måste man tömma vatten eller om det på annat sätt är svårt/dyrt att byta en trasig lampa är väl nästan förväntad livsläng den viktigaste faktorn.
 
  • Gilla
yxis och 2 till
  • Laddar…
Jag tänkte också på det. Nu har det framgått av en annan tråd för ett tag sedan att Per's lampor troligen suttit i poolen sedan 70 talet utan byte, om jag minns rätt.

Och Halogenlampor för 500 kr st. bör ju ha lite livslängd (annars säljer byggmax sådana för typ 20 spänn).

Oavsett vilket så skulle jag tro att LED lamporna kommer att hålla mycket längre. Fast om halogenlampan behöver bytas år 2040 eller 2050 så kanske det inte är så intressant om LED lampan håller till 2100.
 
Halogenlampor ger mest ljus i det gul-röda våglängdsområdet. Just där dämpar vattnet ljuset som mest också. LED-lampor däremot ger mest ljus i det blå-gröna våglängdsområdet där vattnet dämpar som minst. Man bör alltså klara sig med svagare LED-ljus jämfört med om man byter ut en halogenlampa som ska lysa i luft.
 
Sätt en dimmer på halogen lamporna så behöver du troligtvis inte byta fler gånger alls... ;)
 
Per Eskilsson skrev:
Tack DIY_freak, Om jag sparar 350 kr per år så innebär det att det tar mig närmare 5 år innan LED investeringen är återbetald. (2800-1140) / 350 = 4,7
Med den vetskapen och med osäkerheten om 40W räcker så kommer jag att välja traditionella 300W.
Då är den återbetald och du börjar tjäna pengar istället.
Att köpa gammal teknik nu och låta den kosta pengar låter inte klokt. Att riva ut något fungerande är ju svårt att motivera då kan man tänka på ett annat sätt men som jag förstått det har du trasig belysning som måste bytas. Efter 5år så kanske det är dags att byta dina gamla lampor igen. Då måste du istället lägga ut nya pengar istället för att med LEDen börja tjäna pengar.
 
@Suhagg: Tjäna pengar lär bli svårt, men möjligen spara ;)

I alla fall så verkar det vara en tumregel för att jämföra ljusstyrka med traditionella lampor så lyser LED 10x effekten. En 20W LED skulle då motsvara en 200W vanlig. Men så ska man ju ta i beaktningen det som f91jsw skriver
 
D
hempularen skrev:
Oavsett vilket så skulle jag tro att LED lamporna kommer att hålla mycket längre.
En LED försämras gradvis så att ljusutbytet blir sämre. "Livslängden" på LED brukar anges till när ljusutbytet har sjunkit till 50% av det ursprungliga. Ärligt talat, om man sätter in LED-lampor som "nätt och jämnt" klarar av att ersätta halogen, då ser de nog inte speciellt pigga ut när 50% av ljusutbytet har försvunnit och de borde antagligen ha bytts långt innan dess. Om det sedan är så lång livslängd på dem att det blir en inverkande faktor eller inte har jag ingen aning om...
 
Näe, byggmax säljer inga halogenlampor som fungerar i en pool.

Normalt har man en lampa med PAR56 sockel och det gäller både halogen och LED-varianter. Givetvis finns andra varianter också men jag har aldrig sett någon armatur med en vanlig halogen som du hittar i en bygglampa....

Per, har du bestämt dig för vilken lamptyp du ska ha? Är det PAR56 lampor så köper man lämpligen dessa i Kina till helt andra priser än här hemma. 20W anses som sagts tidigare vara lite snålt och ej riktigt jämförbart med en 300W. Man behöver upp till cirka 50W LED om det ska bli riktigt bra.

Alfredo, hur bökigt det är att byta beror på armaturen. På de armaturer jag har är det inte knöligt alls. Man lossar lampan och lyfter upp den ur vattnet, byter lampa och monterar tillbaka. Själva tätningen mot vatten sitter i en kopp på själva glöd/led-lampan....
 
Suhagg skrev:
Att köpa gammal teknik nu och låta den kosta pengar låter inte klokt.
Att tekniken är gammal är väl i sig ingen nackdel. Man bör väl välja den teknik som man bäst tror uppfyller de krav man har. Sen kan vi ju alla ha olika krav som vi värderar olika som ekonomi, prestanda, tillförlitlighet, utseende, kvalitet, miljöpåverkan mm, mm. Just att tekniken är ny är för mig snarast en nackdel eftersom ny står i ett motsatsförhållande till beprövad och därmed medför en ökad osäkerhet.
 
Nej jag menade inte att man skulle köpa pool lampor på byggmax, men om man betalar 500 kr istället för 20 så måste det ju rimligen skilja mer än sockeltypen. Och just pool lampor bör ju ha en väl tilltagen livsläng efterssom de väl inte går att byta utan att tömma ur avsevärda mängder vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.