T
Yxis:
Det finns helt korrekt flerkardelig Cat. 5 kabel (tveksam när det gäller cat. 5e), denna kabel är precis som Elmont nämner i sitt inlägg tänkt som sk. "patchkabel". Dvs den används bara mellan patchpanel och switcht/router/server etc samt mellan uttag och dator. Den får INTE enligt reglerna användas som anläggningskabel pga sina sämre signalegenskaper. Långa patchkablar orsakar ofta sk. Dual Next fel, dvs överhörning i närliggande par.
Tanken med patchkablage är att de inte ska överskrida 10m i längd medan anläggningskabeln får vara upp till 80m, standarden för ethernet säger max 100m totalt så man brukar räkna 80m + 10m patchkablage i varje ände (80+10+10) för att inte överskrida maxlängden. Maxlängden är i sin tur satt baserat på signalens utbredningshastighet (nästan ljushastigheten grovt räknat) i kabeln, CSMA/CD-protokollet fastställer att samtliga enheter på en kabel ska hinna detektera en ev. kollisionssignal innan de försöker sända nästa paket (spelar mindre roll i dagens switchade nät) och om kabeln är längre än 100m så hinner inte kollisionssignalen fram inom utsatt intervall. Det sistnämnda är väl överkurs i nätverksteknik och historik (koaxnät typ 10Base2).

Vi kan nöja oss med att konstatera att flerkardelig TP-kabel har sämre signalprestanda och är svår att kontaktera korrekt. Sedan fungerar den säkert utmärkt i 10mbps, kanske t om i 100mbps, men när du vrider upp hastigheten till 1000mbps (min. cat. 5e) och över så kommer du få underliga problem. När användaren sen slår till sk. "jumbo frames" i signallogiken så blir det riktigt roligt att felsöka.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.