OK Den del mot huset kan du glömma, där blir inget tryck, ( kan vara bra att slå ner ett par järn i backen ) sen får du 3 st 90 vinklar och dom kommer att staga upp den del mot huset och rakt in., enda stället som det kan bli jordtryck är i ytterdelen på höger sida, slå ner några järn där. Viktigt med att armeringen går runt i hörnen, gärna några extra där, för att hindra att det blir spricka i hörnen. Räcker med 10-järn, det är inga stora belastningar.
 
Ok Jonaserik låter bra med hörnen runt huset.
Den högra sidan ut mot gatan har jag grävt 3st 60cm djupa plinthål 20cm diameter. jag kunde inte gräva ett allra längst ut för där ligger en massa rör och kablar samt grannens fiber men en knapp meter in är första hålet.
När du skriver "slå ner några järn där" menar du 16mm armeringsjärn rakt ner i marken?

Känns bra att det nu bara är sista änden som som ska tänkas till på :giggle:
Sen ska det bara göras det är tänkandet som är jobbigt
 
Jepp rakt ner, ju längre dom är nere, desto stadigare i sidled blir muren, det gäller att stoppa brytpunkten som är i marknivå. Järnen kommer att hålla tillbaka genom att dom är fast mot massorna under. Tänk dig hävstångsprincipen , det går att lyfta 1 ton med ett spett och litet tag, samma blir det med en mur, som strävas upp vertikalt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.