tommib
Lustigt... Jag har samma drivdon och det startar utan protester vid spänningssättning, utan något kopplat till switch-dim. Kanske en nyare version...
 
Det har ju ett minne, så kanske fungerar det snällt efter att ha startats via S-ingången 1 gång?
 
tommib
Det skulle vara från fabrik då, för jag packade upp det direkt från påsen och kopplade in.
 
Jag såg denna tråd och testar fråga er här. Jag hade en elektriker hemma som kollade på mina spottar jag ska sätta in i 2 utav mina rum. Han sa då att jag behövde sånna här. I ena rummet har jag 6 spottar och han sa att jag skulle ha 2 utav dom här (1 skulle ta 3 spottar). Men min fråga är det finns en primär ingång där fas och nolla ska in 230 - 240 V och sen finns det 2 ingångar för lamporna. Får det till att jag bara kan koppla 2 lampor i en såna här "mus". Varför kör man med dom här musarna... varför inte ett drivdon som kanske har 6 ingångar? Elektrikern är inte kvar i vän kretsarna så kan ej ta hit honom men vill bara få reda på varför jag skulle ha dom här musarna? Jag har halogen spottar i taket 12 V med en spänning på 50W och kommer ha en dimmerratt där strömbrytaren sitter.
 
Skärmavbild 2015-08-06 kl. 10.33.16.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Drivdonet ser ut att ha två terminaler för sekundärsidan. Dessa är sammankopplade för att helt enkelt ge fysiskt utrymme att ansluta två lampor, men du kan ansluta så många som får plats i terminalen, eller fördela via en kopplingslist utanför drivdonet.

Värt att titta på är också anslutningen av primärsidan. Vad för slags kabel får plats under skalet där? Eftersom det kan vara svårt att hålla isär in- och utgång så måste 230 V anslutas via en kabel, t.ex lampsladd.
 
Jag har brutit ut inlägg till en egen tråd

/moderator
 
kanske onödigt att väcka en gammal tråd, men måste den här typen av drivdon ha en brytare med fjäder? har en liknande inkopplad mot en vanlig trappbrytare (utan fjäder) och lamporna tänds när man klickar, men släcks endast när jag klickar snabbt några gånger. har jag då kopplat fel, eller är det brytaren som behöver bytas? jag har kopplat som på andra bilden från några år tillbaks (med nolla på brytaren + vit från brytaren och sedan nolla + fas till trafon och vit till switch-uttaget på trafon.

det går som sagt att tända och släcka, men inte jämt om man säger så.
 
Måste o måste, du kan ju själv agera "fjäder" genom att vippa tillbaka. Vid märkliga symptom så kan felet vara att brytaren är kopplad omvänt så att du sluter när du tror att den bryter osv. Ett annat fel kan vara för långa ledningar till drivdonet, att de "fångar upp störningar". Kolla det först.
 
njae, långa ledningar tror jag inte det kan vara, det är bara några meter totalt mellan allt.

forskade lite mer och det verkar som att lamporna alltid tänder sig från släckt läge, men för att stänga av måste en snabb dubbelklick göras. dvs, upp/ner inom en sekund. klickar jag långsamt (längre än en sekund mellan klicken) mellan upp/ner, så händer ingenting.

såg nu att det inte var exakt samma modell som tidigare, denna har ytterligare kontakter. här finns en specifikation: www.elbutik.se/dokument/9974067.pdf
 
Ett "kort tryck" enligt bruxet kanske innebär < 1 s. Texten för programmering/synkning antyder faktiskt att det finns en gräns på just 1 s.
 
Bo.Siltberg skrev:
Ett "kort tryck" enligt bruxet kanske innebär < 1 s. Texten för programmering/synkning antyder faktiskt att det finns en gräns på just 1 s.
allt ordnade sig med en återfjädrande strömbrytare. tack för input.
 
Vad gjorde det för skillnad egentligen - att du nu släppte knappen snabbare än du tidigare vippade tillbaka?
 
ja, troligen. utan fjäder, så förväntar sig nog drivdonet en lång impuls, som antingen höjer eller sänker ljusstyrkan. nu med fjäder, så vippar den tillbaks direkt, villet jag antar blir en kort signal automatiskt och då tänds/släcks ljuset istället.

utan fjädern var jag tvungen att simulera en kort signal, genom att klicka av-på-av snabbt (<1s mellan av och av) för att släcka. på-av-på fungerade inte alls, medan på alltid fungerade från släckt läge.

det borde väl rimligtvis gå att koppla in en icke-fjädrande variant, men med mina kunskaper var det enklare att bygga runt bekymret. nu fick jag dessutom dimbar ljusstyrka. vad jag nu ska med det till i garderoben, men men. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.