Hej alla!

Kanske nån här kan hjälpa oss för vi börja bli gråhårig. Vi har en luftvärmepump med 2 innedelar som står på stativ med plåt under där vi vill koppla in värmeslinga. Vattnet ska sedan ledas bort med ett rör till stuprören bredvid, se bilden. Helst vill vi ha en slinga på plåten och en i röret så inget fryser. Men vår elektriker säger att han öppnat på utedelen och hittar ingenstans att koppla in en värmeslinga. Bifogar bild på modellnummer på utedelen. Nån som vet hur det ska kopplas så vi kan visa elektrikern? Är det ens möjligt att koppla 2 slingor i pumpen? Tänker att det kanske inte räcker med en slinga som värmer plåten och i röret?

Tacksam för alla tips! Utedel av luftvärmepump på stativ med plåtunderlag, omgiven av snö och is, ansluten till stuprör.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Modellnummerskylt på en Mitsubishi Electric luftvärmepumps utedel med tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
När elektrikern pratade med installatörer av värmepumpen så kunde man enligt dem koppla in dem i utedelen, men de kunde inte säga var. Känns snopet om de har så dålig koll för vi har ju köpt plåten och 2 slingor av dem för detta ändamål... Finns det ingen möjlighet att använda slingorna måste vi ju får lämna tillbaka dem känns det som?
 
Inkommande fas, nolla och jord på plinten i värmepumpen, ev en säkring emellan om pumpen är avsäkrad 16a.
 
Jag kan tyvärr noll om el, hur ser en sån där plint ut och var brukar de sitta?
 
En del värmepumpar har en värmeslinga i botten. Det borde i så fall gå att koppla in fler parallellt med den om effekten räcker. Jag vet dock inte exakt hur det är på just den modellen.
 
Vet inte hur det är med det fabrikatet. Till Vår Thermia luft/vatten VP som vi har vid fritidshuset kunde kan köpa till en eluppvärmd droppränna. Den drivs via automatik i VPN så att den bara är igång när avfrostning pågår, och går ca 0,5 h efter.

För inkoppling behövdes det dels en kabel till mellan innedelen och utedelen, dels inkoppling i utedelen.

Vår modell vi fick från Thermia var tidig, den var felkonstruerad, så att värmen (20w) inte räckte när det blev kallare än ca -15. Då frös det iallafall, och isen byggde på upp i aggregatet som skadades av isen. Vi fick en ny ränna, men allt frös ihop ändå, rännan var helt isfri. Visade sig bero på att frysningen hade skadat slingorna i utedelen. Det visade sig som dålig cirkulation vid avfrostning, så nedre delen aldrig frostades av. Därmed frös alltihop, smältvarren från övre delen av elementet frös på vägen ned till rännan.

Vi fick en ny utedel,och sedan har det fungerat väldigt bra.
 
Tur ni fick en ny! Eftersom vi har en plåt men ingen värme bygger det snabbt upp is som vi får hålla varmvatten på för att ta bort. Skickar bilder på plåten vi fick med samt ut änden ser ut, bara två trådar. I slingan finns en givare som ska slå av och på automatiskt beroende på temperaturen. Förstår bara inte varför elektrikern inte kan hitta nåt ställe att kolla in den, kanske det är så dåligt att det inte går på den här modellen... En närbild på en silverfärgad plåt med två synliga kablarna framför en stålstruktur, vilket tyder på installation av en givare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Röd slang med exponerad tvåtrådig ände och en temperaturgivare i bakgrunden, omgivna av is och snö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Om slingan har inbyggd reglering så är det enklaste att koppla den på plinten för inkommande el i värmepumpen. Det borde vilken installatör som helst klara av...
Nackdelen med det är att den kanske drar lite ström i onödan, så vill man vara snål sätter man upp ett vägguttag och monterar en stickpropp på kabeln, eller ansluter den fast i en dosa på väggen med en strömbrytare så man kan koppla ur den på sommaren.
 
Jag har inget emot att vara snål får föreslå för elektrikern på måndag att sätta en stickpropp på dem, tack för förslaget!
 
Varför ska du leda bort vattnet? Blir det för högt under? Vi hade en Fuitsi Nocria, då fanns det plintar för värmeslingan, som startade vid ca 0gr, känns onödigt att värma upp med elslinga hela vintern, aningen sätt den på termostat
 
H Husqvarna220Ac skrev:
Varför ska du leda bort vattnet? Blir det för högt under? Vi hade en Fuitsi Nocria, då fanns det plintar för värmeslingan, som startade vid ca 0gr, känns onödigt att värma upp med elslinga hela vintern, aningen sätt den på termostat
Vi vill leda bort det då det blir så mycket och även utan plåten fryser vattnet på stativet och täpper igen utloppen. Värmeslingorna vi köpt har en givare som slår av och på när det blir kallt ute så den är inte på konstant, fast under vintern kommer den nog vara på för det mesta i vilket fall som helst.
 
Jag har lindat en vanlig värmekabel runt den horisontella delen av stativet sin min pump står på. Funkar bra men smältvattnet hamnar ju på marken å fryser där istället.
 
Smart idé! Vi har ju ett stuprör som går ned i marken alldeles bredvid pumpen så drömmen är ju att få avfrostningsvattnet ner i röret och inte behöva bry sig om pumpen på vintern eller få en stor iskaka under den. Förra vintern när det var så kallt fick vi ta fram slagborren för att få bort all is på marken
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.