Skilj på typgodkända vedpannor med ackumulatortank och braskaminer, för att inte tala om pyreldade kombipannor.

Det första är som typ högsta miljöklass med etanol, det andra som en gammal rishög med förgasare från 80-talet, och det tredje som en disel från 70 kallt.

Om man ska tillåta eldning överhuvudtaget (ink. olja) i tätort är ju en lite annan fråga, men där det finns fjärrvärme så finns det skäl att förbjuda det för luftens skull.

Ett stort problem är ju att folk idag inte kan elda. Kanske skulle det ställas krav på att den som ska elda i tätort ska ha sertifikat på att de kan tända, torka osv.
 
T
Gustav1 skrev:
[quote author=Håkan link=1142325555/0#5 date=1142401470]
Här är jag bara hjälpsam så att Mats vet hur han kan tackla det här. Troligen är folk dumma eller försöker tränga det att många grannar har det fruktansvärt svårt när det
väller in rök när man har ventilationen på. Alla som har byggt hus nyligen vet att den vanligaste värmekällan är frånluftsvärmepump idag i huskataloger och då måste ventilationen gå hela tiden. Det är likadant med FTX ventilation att om någon börjar elda så kommer röken in i husen ögonblickliken. Därför måste vedeldningen förbjudas inne i städerna så fort som möjligt. Det är otroligt att villaägarna en efter en skall behöva bråka med sina grannar om det. Jag kan förstå att det här retar många men det inte fel på den som anmäller sin granne. Ni som mumlar om bilavgaser eller avundsjuka kan glömma det. Han som tänder i sin kamin är hänsynslös och har tagit första steget för dålig grannsämja.
[/quote]

Om man investerar i FTX/VP är det en bra strategi att ordna med kolfilter. Annars letar sig alla typer av utomhuslukter in. På detta forum finns även exempel på bilavgaser, cigarretrök, avloppsluftning, grannens grillningar och räklukt från sopor, som vi kan räkna med som naturliga "bakgrundslukter", vilka förstärks med FTX/VP utan filterinsats. Bor man i tätbebyggt område blir luften därefter, så filter rekommenderas starkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.