Har nu fyllt upp formen, hur länge väntar man innan man putsar på toppen? Eller behövs inte det om man draget av med bräda?
 
Provade puts och det gick bra.

Borrade ner en hel del armeringsjärn i befintlig mur, fyllde hålen med betong och slog ner pinnarna. De armeringsjärn som ligger vid sidan användes också men lades då i först efter 2 lager med betong., d.v.s ganska högt upp.
YkX6qTw.jpg
http://i.imgur.com/YkX6qTw.jpg

NJDGhYX.jpg
http://i.imgur.com/NJDGhYX.jpg

07woNwE.jpg
http://i.imgur.com/07woNwE.jpg

Efter som vi inte har någon stor betong mixer så körde vi med en gammal borrmaskin för att blanda vilket gav en del extra jobb(den började ryka en aning ;)). Men den orkade igenom 4 säcker iallafall vilket tyvärr visade sig vara för lite för formen(d.v.s inte räknar med förändringarna som gjordes på formen). Så vi fick åka till ByggMax och köpa deras fin betong till sista lagret, hoppas inte det spelar någon större roll? Passade på att köpa biltemas 1400w mixer och den fungerade riktigt bra! Nu blev det rejält blandat :)
qlCyl7C.jpg
http://i.imgur.com/qlCyl7C.jpg

ZH2DBu6.jpg
http://i.imgur.com/ZH2DBu6.jpg

Efter någon timme så putsade jag över det lite snabbt.
dB2EJvu.jpg
http://i.imgur.com/dB2EJvu.jpg

47CujbL.jpg
http://i.imgur.com/47CujbL.jpg

Nu har vi även täkt in det i plast(svart sopsäck) för att det inte ska torka för snabbt. Dock hänger regnet i luften så det är säkert lungt.

Hur länge ska man vänta innan man tar bort formen?
 
  • Gilla
GK100 och 1 till
  • Laddar…
Ser ju Finemang ut (y)

Jag brukar vänta ca 24 timmar innan jag avformar. Man får dock ta det lite försiktigt och inte bända mot betongen då den är ömtålig första dagarna.

Du ska dock vattna flera ggr per dag i minst en vecka och första vattningen gör du försiktigt redan nu i kväll.

Tumregeln är lite vatten i betongen när den blandas och mycket vatten när den härdar.

Och du har inte putsat, du har rivit betongen ;).
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
så då bör jag kunna ta av formen ikväll vid 18-19 då vi göt sista lagret igår vid 18-19? Kan tänka mig att det behöver bearbetas något, ex så blev det liter rester runt reglarna som går tvärs över och sen finns det nog kvar en del skägg också då det inte var helt jämnt uppe på.

Om vi då tar av formen ikväll så ska man fixa till det sista då? Vad använder man för verktyg för det? Och sen efter det så vattnar man det lite med en vattenkanna?
 
Ja, det är inga problem. Ta det bara försiktigt som sagt. Gjutskägg och andra rester brukar gå lätt att ta bort. Jag brukar använda bräcksidan på kofoten och skava bort sådant.

Och vattna ordentligt, inget småduttande. Betongen ska helst hållas fuktig hela tiden.
 
mexitegel skrev:
Ja, det är inga problem. Ta det bara försiktigt som sagt. Gjutskägg och andra rester brukar gå lätt att ta bort. Jag brukar använda bräcksidan på kofoten och skava bort sådant.

Och vattna ordentligt, inget småduttande. Betongen ska helst hållas fuktig hela tiden.
Aha så man kanske till och med ska ta trädgårdsslangen med sprinklermunstycke?

Tack för all värdefull information =D
 
kimf
Ja, ta trädgårdsslangen och vattna på rikligt. Blir det ordentligt med sol nu i veckan, slå in den i presenning eller annan plast så dunstar det inte så fort.
 
Du behöver inte ha så bråttom att ta bort din lilla form heller. Vattna som sagt rejält nu och ta bort den i morgon så du inte bryter bort kanter när du fått till allt bra som det verkar. Rispa lite utmed kanten upptill när det är blött så är det ännu lättare att det inte bryter sen när du lossar.
 
Han tyvärr ta av formen innan jag läste här men det gick bra, det var dessutom inga problem att hugga bort lite rester. Däremot har vi råkat ut för ett litet problem, eller ska vi säga nybörjare misstag!?

Vi missade helt att röra runt/vibrera betongen vilket gjorde att det skapades en hel del luftfickor tyvärr. Så här ser det ut :
22syETv.jpg
http://i.imgur.com/22syETv.jpg

R7MNy2L.jpg
http://i.imgur.com/R7MNy2L.jpg

tdBar4v.jpg
http://i.imgur.com/tdBar4v.jpg

lEDzd4H.jpg
http://i.imgur.com/lEDzd4H.jpg

AsRjlyT.jpg
http://i.imgur.com/AsRjlyT.jpg

Här kan man se ett av de område där det låg en regel. Det var tidigare ganska höga skägg här.
9RapbvN.jpg
http://i.imgur.com/9RapbvN.jpg

För att lösa det lite snabbt så blandade vi lite betong och drog på det. Dock så var det ganska svårt att bara fylla i hålorna kan man säga, troligen är 0,4 mm korn för stort. Slog ett öga på putsen jag har, den är 0-0,3 mm men efter att ha pratar med en kompis så lugnar vi oss med att reparera klacken mer. Vi får låta den torka rejält först och sen kan vi möjligen laga håligheterna med finkornig puts.

Det jag är rädd för annars med håligheter som dessa är att det sprickor, men det känns lika troligt att det tunna lager betong vi drog på också sprickor o faller av.

ICtttSE.jpg
http://i.imgur.com/ICtttSE.jpg

VgaXe02.jpg
http://i.imgur.com/VgaXe02.jpg

Hur hade ni åtgärdat detta? Säg inte att hugga upp det igen ;)

Förövrigt är jag imponerad av hur hårt betong blir på så kort tid!
 
Ja, vibba måste man göra. Jag tänkte jag skulle skrivit det tidigare, men det föll tyvärr bort :(.

Men låt det som sagt härda först, sen får du putsa upp det så gott det går. Det finns fint putsbruk, men putsa är inte min kopp med te, så där hoppas jag någon annan kan svara bätttre.

Risken för sprickor i det som du gjutit beror inte på att du glömde vibba. Möjligen är det risk att den puts du slår på senare riskerar att frostsprängas med tiden.
 
mexitegel skrev:
Risken för sprickor i det som du gjutit beror inte på att du glömde vibba. Möjligen är det risk att den puts du slår på senare riskerar att frostsprängas med tiden.
Ja det är just detta jag är rädd för, inte helt ovanligt på puts tyvärr och det var därför jag ville undvika det så långt det går. Är inte häller så imponerad av putsade fasader då det oftast inte håller i längden.

Vi får se hur vi gör här, antingen nöjer vi oss med det vi nu lagt på eller så får vi försöka fylla igen håligheterna med något riktigt fint. Måste ju finnas något som kan hålla tätt och samtidigt se bra ut. Jag vill ju inte putsa hela alltet, samtidigt vill ja ha samma färg ;)

Får vattna det innan jobbet i morgon och sen en gång när jag kommer hem.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Glöm förresten inte att lägga upp bilder när du murat också. Tyckte jag hörde nått om mexitegel och det vill man ju inte missa :D :p
 
Då har vi gjutet lite till och till början såg det ju riktigt bra ut!

coIVDz8.jpg
http://i.imgur.com/coIVDz8.jpg

1q5UMy4.jpg
http://i.imgur.com/1q5UMy4.jpg

1Ed6WAo.jpg
http://i.imgur.com/1Ed6WAo.jpg

Men så uppmärksammade vi att något inte var helt rätt

LcKlhuq.jpg
http://i.imgur.com/LcKlhuq.jpg

YLul66P.jpg
http://i.imgur.com/YLul66P.jpg

lKZ0fe1.jpg
http://i.imgur.com/lKZ0fe1.jpg

Kan man kalla det en feature eller rakt av en design fråga :p

Att hugga bort hela alltet känns vill inte så intressant, möjligen skulle man kunna gjuta lite extra så att den blir rak på utsidan, eller så struntar man i det. Vad hade ni gjort?

Han med att fylla i de sprickor och håligheter vi huggit och slipat upp sen tidigare.
 
Förövrigt ska vi hämta mexitegel imorgon och tanken just nu är att lägga murbruk under första lagret för att få det jämnt(befintlig klack är ju ganska ojämn) och sen resterande lager limmar vi.

Vi tänker oss 5 nivåer(37 cm) mexitegel och sen 2 pelare vid infarten som är 7 nivåer högt(44 cm).

2600 cm(26m) / 25 = 104 per nivå
104 x 5 = 520 sten (250x120x62) + 10% så ca 570 sten

Hur stor plats pelarna tar av de där 26 meterna vet jag inte än.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.