R Reinmanz skrev:
Hej Mseli och tack för din info o svar.
Smart med motorventiler, det kanske skulle va nåt att fundera på :)

Ligger nog nåt i att det laddade med högre temp fast bara till toppen med det tidigare kopplet, tror den gamla termostaten kärvade rejält och inte öppnade fullt ut.

Får testa mig lite fram o se vad som funkar bäst.

En fråga till då vi har ungefär lika system, hur högt tryck har du i systemet och hur högt är det från expkärl till högsta radiator hos dig?
Hej! Vi brukar ligga kring 1 bar, tror att säkerhetsventilen öppnar vid 1,5 bar, expansionskärlet står i källaren och det är två våningar ovanför, våningarna har 2,5 m takhöjd, källaren är lite lägre. Det borde innebära drygt fem meter högt system.
 
  • Gilla
Reinmanz
  • Laddar…
Trycket kommer variera beroende på temperatur i systemet. Vid helt nerkylt system räcker nog 0,5 bar i ditt fall. Men börja med att kontrollera att blåsorna i tryckkärlen är hela. Tillvägagångssätt finns bra beskrivet på detta forum.
 
  • Gilla
Reinmanz och 1 till
  • Laddar…
Du kommer att få elda ihjäl dig med sådan koppling på tankarna. Som det nu är så går laddning till alla tankar samtidigt och det blir bottenvatten till pannan hela tiden, vatten går alltid lättaste vägen. Det blir att pannan inte kommer att orka lyfta tempen riktigt bra, det är inte många liter som laddas. Prova med att stänga tekniktanken till ca 50 % , den laddas ändå. Sen första tanken 50 % och nästa 25 % sista öppen.
det gäller att få snurr på flödet så att returen till pannan kommer upp i temp. Blir att prova sig fram en del, med att ändra flöde till tankarna. Effekten blir liksom lika men för mycket kallt vatten till pannan, så den inte hinner med. Du kan även prova att stänga sista tanken. Då kommer det gå fortare med dom andra.
 
Med tanke på att du inte greppar vad effekt och energi är så förstår jag varför du ger den här typen av råd.

Det kommer inte att gå fortare att få upp temperaturen i tankarna genom att stänga kranar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.