För att återkomma till tråden så är det nog plastgolv som gäller. Det har vi nuvarande hus och det fungerar toppen, även om kissen råkar rinna in under sängen och ligger kvar där tills man städar nästa gång. Trägolv må vara fint, men inte speciellt praktiskt.

Alltså, om TS väljer att lösa problemet med att lägga kissäkertgolv så är det TS val och hans/hennes problem. Nej bara för att en hund kissar inne är den inte dum i huvudet. Ett veterinärbesök är alltid befogat vid onormalt beteende, men vissa hundar lär sig en vana och fortsätter gärna med det om de får. Även om alla inte vill ha det så, så är det faktiskt som så att vissa inte tycker att det är ett lika stort problem som andra och vissa andra har inte tid/möjlighet/kunskap att träna bort ett liknande beteende. Det är inget som man som Hobbypsykolog kan avläsa via ett sådant här forum, vi vet fex ingeting om hunden. Att en hund skulle vara dum i huvudet för att den kissar inomhus, säger mer om författarens kunskaper om hund. En hund har inte samma syn på inomhus och utomhus, om VI INTE LÄR DEN DET. En hund som bor i hundgård kissar likagärna där den en stund senare lägger sig för att vila. Varför? Jo för att kisset sjunker undan och är därmed inte ett problem för hunden. Det är vi människor som sätter hunden i ett sammanhang, där kissa inomhus är strängerligen förbjudet, sjuk, äckligt, kalla det vad du vill och där kissa ute är jättebra. Detta förväntas hunden kunna i alla situationer och den skall även förstå instinktivt att detta gäller i alla hus den någonsin skall vistas i. Och vad gäller om man är i en lada, som ju både inomhus med också utomhus?

Så hur och var hunden kissar är till största delen styrt av vad vi lärt den och vilka vanor den har. Hundar är vanedjur och kissar gärna på samma ställe där den brukar kissa. Råkar detta ligga i huset så finns det inget i hundens begreppsvärld som säger att detta är sjuk, äckligt osv. Det finns bara i våra huvuden. Huset är bara en plats som alla andra platser och vill man inte ligga i en kissepöl så väljer man bara en annan liggplats.

Så visst går ett sådant här beteende att lära om, men varke jag eller du är rätt person att tala om för TS vad han/hon skall göra. TS vill ha svår på sin fråga och det har jag gett i början av mitt inlägg. Resten av inlägget är riktat mot er stackare som tror att hunden har samma hjärna som du själv och fattar sådana saker som du tycker är helt självklara. Men en hund är en hund och kommer att betee sig som en hund om du inte lär hunden ett nytt beteende, förslagsvis med positiva metoder, då den lär sig allra bäst då. Och detta gäller även lätta hundar som schäfer, dobberman och andra fd vallhundsraser, precis som lite svårare raser som t ex polarhundar. Etologi heter läran om djur beteende för er som vill lära er mer om hur hundar beteer sig och hur de "fungerar".
 
Nu kan jag förstås inte låta bli att hänga på Hund och katttråden, men till er som har katter kan jag gärna bidra med lite Etologi ang Katter.

Många många människor har problem med sina katter, både med kissande och annan form av förstörande. En viktig orsak är ofta att man har vissa förväntningar på sin katt, som sedan inte uppfylls och då upplever man det som om att katten har ett problembeteende. Oftast har betendet uppkommit för att uppfödaren till katten har dålig koll på hur katter utvecklas. T ex så har katter en socialiseringsperiod på ca 4 veckor, som uppkommer när katten är ca 2v-6 v gammal. Under denna tid måste den få kontakt med människor och den måste få kontakt med andra katter och även om den skall vara van vid andra djur, t ex hundar. När denna period är förbi är det jättesvår att få en katt att vänja sig vid någon ny art, även om det går med vissa katter. Men många tänker inte på detta och har katten dessutom inte fått träffa artfränder så har den i vissa fall svårt att förstå hur man som katt skall betee sig. Även katter är vanedjur och tillåts de kissa på en plats, t ex soffan, så återkommer de gärna tid. En vanlig orsak är att man har för få kattlådor i huset. Varje katt skall ha var sin kattlåda, annars är det lätt att någon av katterna skaffa sig egen toalett. En annan kan vara att den av någon anledning inte känner sig bekväm med att kissa ute.

En annan intressant sak är att kattmamman kommer med byten till ungarna, när ungarna fortfarande är små och dessa byten blir kattungarna präglade på coh kommer i första hand att välja samma byten som vuxna. Blir de präglade på husmus, är det husmus de kommer att söka sig till i första hand. Har man en kattmamma som jagar fåglar så kommer troligtvis ungarna även att söka sig til fåglar, självklart finns här undantag. En annan viktig faktor är att om kattmamman har svulltit under tiden hos diar kattungarna så påverkas ungarna mycket dåligt av detta. Man har visat att en kattungarna till en kattmamma, som bara fick 50 % av det foderintag hon behövde, utvecklade en hel del problembeteenden som vuxna, som att kissa inne, aggresivitet och mycket mycket mer. Så det kan finnas mycket som påverkar varför ens katt gör som den gör.

Katten är det husdjur som skiljer sig mest från våra övriga domesticerade djur, genom att inte vara ett flockdjur i det vilda, vilket är en viktuig faktor för att djur skall vilja hålla isg i närheten av oss. Men ändå anpassar sig katter till att hållas i grupp, även om det innebär vissa påfrestningar imellanåt. Katter har också mycket kvar av sina naturliga beteenden vilket innebär att man bör veta lite om katter för att förstå varför vissa katter ibland klöser. Just klösningar kan jag mindre om, men en del av kattens beteende i samband med smek och kel hör ihop med de beteende som uppvisas i samband med parning.
 
Mikael_L
Wobbeke, bra inlägg och du har givetvis helt rätt.

Fast själva golvtipsen var nog avklarade efter ca 10 inlägg, sen fanns det inte så mycket mer att tillföra på den fronten.
TS har inte heller skrivit mer i tråden än sitt första inlägg, så vi vet inte ens om TS längre är intresserad av sin tråd.

Jag har förståelse för att tråden har gått OT och tillåtits gå OT. :rolleyes:
 
Ja jag håller med dig! Hundar och katter är onekligen ett ämne som engagerar....
 
Är den OT låt den vara OT. Den är mycket bra o ger svar på många mina frågor.

Ang klössandet. Har själv monterat 2 klössbrädor i yttervinkel pä väggen vid köket. Sen dess rör de inget annat. Alla tapetter är som nya. Det har tagit 1 mån att lära katterna klössandet på bara det stället. Fungerar hur bra som.
 
Kamilenski: Härligt att höra att du hittat något som fungerar! Jag har alddrig haft möjligheten att få ha katt, men ju fler som hittar lösningar på kattens beteende ju bättre är det ju. Sådana tips är guld värda för de som inte vet vad de skall göra. I flera fall tror jag att problemen inte är så svåra att lösa, men ägarna vet inte vad de skall göra eller var de skall börja, ofta pga dålig kunskap om katter. Så ju fler tips dessto fler katter finns det kanske som får ett lite mer berikat liv.
 
Känner till det där (har liten valp visserligen) men instämmer med att ni kankse ska göra en insats för hundens del? Kan ta tid men nog så viktigt för både er och hunden! Så kan ni bestämma er för vilket golv ni vill sedan.. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.