Edit.
Sedan att det minskar systemtrycket på värmebärarsidan kan bero på felaktig förtryck i expansionskärlet, läckage i systemet, avluftning. Eller bara att pumpen är inställd på intermittent drift och sänker pumphastigheten/stannar när varmvatten produceras,(detta i kombination med dåligt förtryck och kärlet placerat i framledningen men det har jag aldrig sett i verkligheten.)
Det är fysiskt omöjligt för värmebärarsidan att läcka in till tappvattensidan pga tryckskillnaden. Det skulle sluta med att säkerhetsventilen på värmesidan skulle öppna och strömma ut konstant. Så det kan du utesluta.
 
Blund skrev:
Anledningen att det inte läckt tidigare är
1. Läckage tillbaka genom vattenmätare, dålig eller obefintlig backventil är vanligt i äldre mätare/ventilkoppel.
2. Läckage av övertryck via ett läckande rör eller komponent på varm/kallvattenledningar.
3. Öppnande av kran/wcstol under uppvärmningen.

När en stor tappning görs så minskar volymen i vvb pågrund av att kallt vatten skickas in, denna volym förändras sedan och en tryck ökning sker när vattnet värms upp hastigt. En värmepump värmer vattnet betydligt snabbare än en vvb och det resulterar i att trycket höjs snabbare. Denna tryckökning ska i fungerande anläggningar tas omhand av säkerhetsventilen som oftast är på 9bar och ska vara dragen till ett avlopp.
Det är alltså pga att säkerhetsventilen ej öppnat eller att något inte är rätt kopplat som du får tryckökning i blandaren. Denna skulle jag låta undersöka omgående då de är direkt farligt att den inte fungerar
.
Oj, det där festilade lät inte roligt.
Får nog kontakta en kompetent VVS:are så snart som möjligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.