Vi har haft sjuka problem med möss/rådisar. Flyttade in i huset i slutet av sommaren och så fort det blev kallt började dom springa i taket på övervåningen på nätterna. Ringde försäkringsbolaget som skickade ut Nomor som la ut gift via en lucka där expansionskärlet står. Efter ca 5 dygn tystnade det. Efter ytterligare 2 veckor var dom tillbaka, Nomor kom ut igen och 3-dubblade giftmängden till 3st block då det första var helt slut. Nu tog det nog 2-3 veckor innan det tystnade och under den tiden var det sinnessjukt jobbigt, det lät som hund och katt uppe i taket. Dom jäklarna stod och tuggade på giftet vareviga natt, varför dör dom aldrig undrade jag. Nu äntligen är det lugnt och tyst igen, fråga är hur länge....

Farsan tipsa om Uggla då jag är allergisk mot katter, så vi har satt upp en uggle-holk i träden ca 30m ifrån huset och det verkar som något flyttat in där för någon månadsedan. Hur lever ugglor över vintern? flyttar de också?

Kan det funka att koppla en såndär mojäng som skickar ut ljudvågor som skall hålla möss och råttor borta och lägga upp den i taket så de inte kommer tillbaka? Eller är risken att de börjar tugga på elkabeln istället?

Mvh Andreas
 
*Tillägg*. Vi har inte fått några problem med lukter ännu. Skadedjursbekämparen sa vid besöket (då vi frågade honom om de går ut och dör) att många "bekämpare" påstår det medans han tycker att det är lögn att säga så, det kan väl hända att de går ut men inte så att de söker sig ut när de fått i sig giftet. Dock tyckte inte han att det luktar så farligt, och i vårt fall trodde han inte att vi ens skulle märka det.
 
andreas_gbg_ skrev:
Vi har haft sjuka problem med möss/rådisar.
Har ni rådjur på vinden? :), hemma kallar vi rådjur för rådisar.
 
OCH häromnatten kom de sattygen tillbaka!!! Dock verkade det vara nya lite mindre saker den här gången. Hörde dom stå å vela med giftklossarna, sen vart det tyst nu natten som va nu...

Kan det fungera att lägga upp en såndär ljudsak i taket?
 
andreas_gbg_ skrev:
Kan det fungera att lägga upp en såndär ljudsak i taket?
Det kan kanske funka, men det vet du inte förrän du har prövat.

Själv har jag dåliga erfarenheter av Silverline (tror jag den hette),
400 spänn bortkastade. Höll i alla fall INTE borta mössen.

Dock är Granngårdens plastfällor med färdigt bete kanonbra!

Nu stoppar vi undan stolsdynorna i fritidsstugan när vi åker därifrån.
De små rackarna verkar älska speciellt att gnaga hål i stolsdynor
för att komma åt den smaskiga skumplasten inuti.

Annars gör de inte mycket skada, bortsett från alla muslortar.
 
Hemmakatten skrev:
Dessutom går möss inte gärna in i ett hus där det luktar katt, så även om katten inte är någon mästerjagare så gör bara närvaron av katt att mössen minskar.
Säg det till våra möss! :D

Glömde ett element på förra hösten i fritidshuset. Framför elementet låg en kudde fullkomligt täckt med katthår efter att en av katterna tillbringat helgen vid elementet. Under de två veckor som vi inte var där och elementet stod på hade mössen haft kalas på kudden och totalt struntat i att den stank katt. Den var totalt nedskiten och nedpissad av mössen och förpassades till soporna.
 
Vi hade problem i vårt förra hus, irriterande när man hör dem kraffsa i väggen och springa omkring som om de ägde huset (fasiken de skulle få betala hyra!).. men ja vi började projekt rensning.. dvs.. ta reda på var de mest uppenbart kom in... det visade sig att några "ventilationsgaller" inte var så hela som de såg ut (och möss behöver inte speciellt mycket plats för att ta sig in..)

Vi bytte ut dem.. täppte till uppenbara springor i fasaden (en del tar sig in via springor kring vindsluckan - om man har den utomhus).. vi täppte även till alla springor mellan lister osv.. garderober (i golvkanter kring väggar.. där golv och lister möter varandra.. fyllde vi i på många ställen..) - allt utom ett ställe.. (under köksbänken).. där gav vi dem gourmetmat i fällor.. vi tog några stycken kommande veckan.. sen blev det lungt..

Det går ju sällan att täppa till allt.. men det blev fasiken så mycket bättre! Inge mer råttbajs på udda ställen... skönare sömn på natta.. :)

Lycka till med rått/musjakten..
MVH Sandra
 
möss i hus får man nog mer eller mindre på köpet under vintern. man får göra sitt bästa att hålla dem borta men så länge det inte är riktiga råttor på en halvmeter (inkl svans http://sv.wikipedia.org/wiki/Brunråtta ) så är det oftast rätt lugnt.

jag skulle säga GE FAN I GIFT! så mkt andra djur som kan få i sig det, hundar katter ugglor osv.

giftet kommer aldrig få bort dem för gott så fort giftet är slut kommer nya möss komma in helt enkelt. katt, hund, ugglor vad som.. och ett gediget utplacerande av fällor så kan du som bäst hålla efter dem

möss är en del av den moderna faunan så som husflugor, kvalster i sängen, fladdermöss, sparvar i trädgården osv bor du någerlunda lantligt är det bara att räkna med så fort det börjar bli kallt ute och de letar efter värme.
 
I natt har du chansen att bli av med möss och råttor, helt utan gift och omaket med fällor eller att sno en katt. :)

"En tradition vid Tomas var att man då skulle säga upp till avflyttning gårdens råttor och möss. Det tillgick så att far i huset tog på sig sin bästa kostym och gick runt i gården och läste upp ett artigt formulerat uppsägningsformulär. Där kunde man tacka djuren för gott samarbete men säga att de nog skulle få det bättre i nästa gård."
 
köp platsfällor "trapper" och använd nougat till bete, det har fungerat kanon, plockade en hel del i början på hösten och det gäller att ta dem innan de bygger bo.
En hink med vippbräda och glykol funkar alltid jäkligt bra men......:D
 
Vippbräda fungerade kanon förra vintern. Tipsade brorsan om det i höstas men hans möss var för smarta. Vippbrädan var länsad på nötcreme men hinken var tom. Samma sak hände mig inför den här vintern. Verkar inte bättre än att mössen har lärt sig att vara flera på brädan. En som sitter kvar som motvikt och en som går ut och hämtar godiset.
 
Helt offatbart. Har kört slut på två vita "plastflaskor" med råttgift nu och de fick jag förra våren. Laddade dock inte om förrän i höstas och nu flera ggr under vintern...
 
Min egen erfarenhet säger att gift är enda vägen att gå om man inte vill ha dom i huset. Hade mycket möss för ca två år sedan. Körde med rått/musfällor men problemet är att då bjuder du dom på käk INNE hos dig. Dvs dom är redan dina nya kompisar.
Så jag gjorde tvärtom. Köpte dom stora svarta plastburkarna med råttgift som dom säljer på Granngården. Placerade en nere i krypgrunden, en längs med husgrunden utvändigt ( den satte jag på den sida huset som är närmast grannhuset så att när dom kommer och hälsar på så är middagen serverad. Sedan så satte jag en burk längs grunden på mitt garage eftersom det är fristående. Varje burk rymmer 100-250gr råttgift i ett vaxblock. Burkarna säkrade för andra djur och kräver en nyckel för att öppnas. Har också lagt marksten ovanpå så att den inte syns så bra eller blir så lätt att bära iväg för djur eller barn.
Första tiden fickjag fylla på en gång i veckan. Nu är det kanske 4 månader sedan sist. Och jag kollar dom en gång i månaden året runt. För det gäller att bekämpa dom hela året så att beståndet hålls nere. Annars får man problem igen när det blir kallt och alla vill flytta in i värmen. Nu i år så har jag haft en besökare inne i huset som försvann efter en vecka. Den kom samtidigt med kylan i höstas. Min granne däremot...
 
Första vintern på vår gård var livlig....Efter att stått tomt ett år så kommer vi, utan katt, och lyfter in mat i huset. Drängstugan var nedlusad med råttor, huset med möss. En granne längre bort passade på att röja logen också, plus att vi hade gjort det i våran på sommaren. Då blev det extra! Fällorna i huset gick i ett, vi slog ihjäl många stora råttor som inte dött i största slagfällan. Vi undvek gift. Eftersom råttor och möss är grymt smarta/läraktiga är det nog effektivast att lära dom att det inte lönar sig att bo här! Vi märkte att dom ändrade beteende ganska snabbt för att klara sig, så egentligen är det nog bra att bekämpa dom på flera olika sätt. Allt tog iaf en ände när vi skaffade kastrerad honkatt. :) Jädrar i min lilla låda vad hon är effektiv! Elektronisk skrämma är också effektiv, den har vi i på hösten, skall sitta i det nya skafferiet sedan för säkerhets skull. Jag skulle nog lägga en sån i undertaket för att bli av med mössen. En intressant sak som jag märkte när vi tog ut kutterspånet ur köksgolvet var att det fanns bara rester av två musbon. 40kvm och renoverat för 60 år sedan. Varför bara två bon på 60 år? Ett invid muren och ett vid yttervägg. Möss kan inte bygga gångar i kutterspån, det rasar ihop, det blir krångligt för dom att gräva sig fram varje gång de ska till boet. På de ställen vi har tagit bort gullfiber har det däremot varit mushotell.....Lite intressant tycker jag.
 
Samma erfarenhet av isoleringstyp. Hade två fack med gullfiber under hallgolvet och fem med spån. Gullfibret var helt förstört av mössen, till stora delar bara 2-3 cm tjockt och stora bollar med musbon. Sågspånet var dock i princip orört, trots att det legat 50 år längre... Nu har jag bytt all isolering under golven till sågspån och hittills har vi bara fångat en liten mus under vintern.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.