Hej!
Vi planerar att uppföra uterum inglasat på befintlig altan. Då det hamnar 4 m från granne och inte 4,5 har vi fått skriftligt medgivande att skicka in. Fick detta brev från kommunen och jag förstår inte varför vi blivit nekade???
Brev från kommunen om avslag på bygglov med anledning av att åtgärden avviker från gällande planbestämmelser.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag tror du får kolla på detaljplanen om det finns ett område som är markerat "u" mellan dig och grannen.
För det är av den anledningen de nekat dig.
 
Att grannen medger placeringen innebär inte att den säkert går igenom. Det är fortfarande en avvikelse från detaljplanen.

Handläggaren lägger ihop den här avvikelsen med andra avviklser, specifikt att garaget ligger närmare gränsen än vad planen tillåter.

Det är helt korrekt att de skall vägas ihop. Det är dock inte självklart att denna summa är mer än vad som kan godkännas som mindre avvikelse, det kanske kan vara värt att låta byggnadsnämnden avgöra det. haken är att då får du betala för bygglovet även om det avslås även i nämnden.
 
Även detta med området "u", det låter som en gammal typ av "punktprickning", dvs. mark som inte får bebyggas överhuvudtaget.
 
Byggplanritning som visar markerat område för ett uterum med dimensioner, ej på prickat område.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Uterummet ska ligga mot 1:54 så ej på prickat område.
 
Nej, men om det ska ligga mot 1:54 hamnar det väl nästan över u-området med alla ledningar?

Men det är inte detta man grundar sitt Nej på, utan att du redan har en avvikelse i och med att garaget ligger nära gränsen, och man vill inte ge OK till ytterligare en avvikelse.
 
Trist😔
 
Japp, villatomter i Stockholmstrakten är alldeles för små idag för att kunna göra något vettigt av...
 
Ja och det handlar ju inte om att bygga ut huset, utan bara glasa in för att förlänga sommaren..
 
Det går som sagt ledningar under, och om de behöver gräva upp är ditt planerade uterum i vägen. En altan är enklare att återställa. Du får nog ha det mot söder istället. Om det sticker ut så långt det går mot grannen med tanke på U så blir det kanske inte så tokigt ändå?
 
Hej! Ledningarna hamnar utanför uterummet. Uterummet är 3,17 brett. Vi vill inte ha uterum utanför vardagsrummet då vi har en kattgård där och det är sol hela dagen så det blir så varmt i vardagsrummet
 
Når inte uterummet fram till det som är betecknat med u så borde det ju vara OK, på den punkten. Det räcker inte att själva ledningarna går fria, hela det markerade området behöver vara fritt.
 
Hela utrymmet är fritt då uterummet börjar ca 1,5m från gaveln på huset
 
Då låter det ju onekligen märkligt att handläggaren tar upp det i sitt utlåtande.

Det finns troligen risk att den totala avvikelsen ändå anses vara för stor.

Vår granne byggde uterum för några år sedan. Det ligger närmare oss än vad planen tillåter. Vi hade inga invändningar. Men handläggaren var ändå negativ. Jag vet inte om det fanns fler avvikelser, jag misstänker att de även fick lite för stor byggnadsyta genom uterummet.

Grannen lät ärendet gå till byggnadsnämnden som efter omröstning gick med på bygglovet. Då röstade alla grönröda emot, alliansen röstade för. Och det var när alliansen var i majoritet i Stockholm.
 
O
Går det att förminska uterummet? Så du klarar dig inom marginalerna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.