Mikael_L
I den fasta installationen är gul/grön till skyddsjord ett väldigt uttalat krav.

Men lampan är (om den har stickpropp) ett flyttbart bruksföremål, och då gäller andra regler.
Jag är inte helt säker på att det är ett absolut krav där.

Sen kan man som privatperson nog kosta på sig att vara lite pragmatisk i ett sådant här fall, viktigast är ju att det blir säkert.
Det är en annan femma för ett företag som ska tillverka och sälja.
 
Men den viktiga "bottom line" är att i den kontakt som visades på bilden är ingen anslutning skyddsjord. Och det blir livsfarligt om man kopplar skyddsjord från en lampa till en sådan kontakt. Lampan blir strömförande.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Förutsätter att din lampa är en takarmatur, troligen ”kronkopplad”, dvs man kan tända två olika sektioner i lampan var för sig eller samtidigt. Den springande punkten är hur motsvarande strömförsörjningsuttag ser ut. Är det helt runt med bara tre ”hål” där är det ett ojordat uttag. Då kan du ansluta din lampa med stickproppen på bilden. Det är emellertid inte 100% säkert att det finns strömförande hylsor i alla tre hålen. Om uttaget är anslutet till en kronströmbrytare på väggen (med dubbla tryckknappar eller vippor) är det ett kronuttag med strömförande hylsor i varje hål. Det gäller då att sätta i stickproppen rätt (3 möjligheter) för att få önskad funktion. Man får prova sig fram. När du ändå håller på, så kan du mäta resistansen från varje tråd mot lampans metalldelar. Den skall vara oändlig. Ställ multimetern på högsta resistansmätområde. Gamla kablar torkar och isoleringen kan ramla av, varvid den strömförande innerledaren kan komma i kontakt med åtkomliga metalldelar på lampan. Dina mätningar hittills talar dock för att så icke är fallet.

Finns det en mässingspinne (jordstift) också i strömförsörjningsuttaget, så är det ett jordat uttag. Då är det kanske tveksamt att ansluta din gamla lampa iaf om den har metalldelar som är åtkomliga. Jag skall dock låta vara osagt om det är direkt olagligt. I vart fall skall ingen av kablarna anslutas till jordstiftet, utan två av kablarna skall parallellkopplas. Du behöver hjälp med att utröna vilka av en kunnigare person.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.