Nätverk gör man väl oftast själv om man har möjlighet.
Jag ska snart börja på ett lösvirkesbygge och jag inhandlade alla nätverks prylar i Tyskland, jag vill ha hög kvalitet på grejerna och där kunde jag köpa bra grejer för samma pris som billiga prylar här hemma.
Nätverk är ju i mina ögon sånt där pilligt skit som troligen kostar rätt bra att ha en elfirma till att göra men samtidigt tämligen ofarligt att pilla med själv.
har köpt 10st dubbelluttag 350meter kabel, dosor och slang, blev ju 1500kr i materialinköp ungefär.
Sen drar jag allt centralt till tvättstugan där fiberkabel går in och där min server ska stå.
Kan ju bara gissa på vad elfirman ska ha för att montera och dra kabel/slang till mina 10 uttag...
 
Elfirma jag pratade med i förra veckan sa att de räknar med ca 2000sek per nätverksuttag inkl jobb och material.
Så nu behövervdu inte gissa längre ;)
 
Beroende på hur lokalerna ser ur är priset typiskt 1000-2000 SEK/uttag.

Finns specialistfirmor på att dra nät, de är billigare än elfirmorna på eftermontage. Vid nybygge är förmodligen elektrikern billigare eftersom han redan är på plats, men speciialistfirmorna är snabbare (därav lägre pris). Det var i alla fall vad elektrikern sade till oss på jobbet.

Priset borde kunna bli lägre också när installationen kan göras innan väggarna är stängda.
 
Känns ju skönt att välja att göra detta jobbet själv, verkar ju vara grova pengar man sparar på det, 2000kr per uttag var ändå högre än jag gissat, blir ju en del på 10st dubbeluttag.
 
Bloink skrev:
I dom hus/lägenheter vi drar elen i mäts nätverket med ett fluke-instument som producerar fina protokoll med grafer som sätts in i drift och underhålls pärmar som överlämnas till beställaren.
Vanligtvis är nätverket utformat enligt "svensk standard" och någon speciell certifiering har jag aldrig hört talas om för bostadsinstallationer. Ofta kan firmorna innehar certifiering på ett speciellt fabrikat av nätverkssystem, men då det ofta föreskrivs vilken typ av system som ska installeras (kända och mindre kända fabrikat) så kanske denna certifieringen inte uppfylls. Och än så länge har jag inte stött på att det krävs iheller.

Och i denna typ av installationer märks ofta bara uttag och panel så enkelt som möjligt för att "oinvigda" ska kunna förstå. I kontorsbyggnader och liknande märks det givetvis efter standard eller på ett sätt anvisat av beställaren.
Yes!

Listen to the man!

Har beställt eller förmedlat beställningar på 1000-tals uttag, cat 5, 5e och 6, genom åren. Pärmarna sitter i hyllan och samlar damm. Sätt ambition på realistiskt nivå. Om man vill spara pengar och fortfarande ha uppmätt kan man dra kablarna själv, sätta dosor. Ta sen dit nån som kontakterar och mäter upp. Om nån behöver hjälp med sånt i skåne. PM:a mig så kan jag ge namn på en av mina lev. som har 5 stjärnor i min bok.

/rca1959
sysop
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.