C
GK100 skrev:
Som du säger verkar det tunt med filmklipp runt detta mest mjuklödning med gasol.
Har ingen egen erfarenhet av hårdlödning men tänkte bara flika in att det finns mängder med hårdlödningsklipp på Youtube förutsatt att man söker på "brazing" som är det engelska namnet för hårdlödning.
https://www.youtube.com/results?search_query=copper+brazing
 
  • Gilla
-PC- och 1 till
  • Laddar…
Det jag hårdlött hittills har då spytt ur sig skräp efteråt, skulle vara gött att slippa det :)
 
I
palbin skrev:
Från det ena till det andra - när jag ändå har ett antal uppen-
bart internationellt renommerade lödexpertiser på tråden :) ...

OM man skall löda kopparrör tex i 15 muff x 15 R mässingö-
vergång - är det samma som att löda rören i kopparmuffar -
dvs bara att pilla in rören, värma, påföra lod och låta kappilär-
krafterna göra "jubbet"? (Se bild nedan .. .)

[bild]

Jag förmodar att så måste vara fallet ty annars hade någon
informerat en om motsatsen?
Skulle jag sammanfoga delarna på bilden hade jag valt silverlod åtminstone på mässings delen. Givetvis gäller rengöring alltid, putsa bort oxiden på kopparn och tvätta med t-sprit flussmedel om det krävs.
Kopparn får inte bli för varm, dels för att det blir oåterkalleligt mjuk dels för att lodet kokar. Dutta lite med lodet under uppvärmningen så att det blir en liten droppe liggandes, sluta dutta och fortsätt värma jämnt runt om. När droppen flyter ut är det tid att mata in lodet.
Börja med att värma den yttre delen men inte fullt, värmen från när du värmer den inre kommer att sprida sig till den yttre. Lågan ska vara som en tomteluva, (tycker de kunde bytt munstycke i filmen), (dessutom var de snåla med lodet i filmen ). -Rent, -lagom spalt, -rätt värme, -rätt lod i lagom mängd så blir det säkert bra. :)
Sen anser jag inte att det är fel med lite fluss, fluss är aldrig fel, det håller oxiden borta. Beträffande skyddsgas så är den ett måste om det är en kylanläggning man löddar ihop.
img003a.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat av moderator:
I
Frågan var visst även om det dög med acetylen-luft.
Enligt AGA , sid 18, når temperaturen svårligen upp till silverlodets smältpunkt, om jag förstår det rätt. Själv har jag aldrig provat det alternativet. Man måste ju även tänka på att acetylenförbrukningen ökar då det tar längre tid att komma upp i rätt temperatur.
Namnlös.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

http://www.aga.se/internet.lg.lg.swe/sv/images/Acetylen broschyr586_138863.pdf
 
  • Gilla
GK100 och 1 till
  • Laddar…
Det är nog bättre att köra gasol/oxygen i vanlig gassvetsutrustning isf om man vill krångla. Måste vara riktigt oekonomiskt att slösa acetylen med tryckluft eller atmosfäriska brännare.
 
Det fanns en DVD serie som kom ut för några år sedan. Hantverkarskolan... Minns att dom hade en DVD som handlade om VVS och där det visades hur man gjorde detta!

*Hittade på Bonniers hemsida http://bonniershop.nu/dvd-series/hantverkarskolan
Klicka på Se alla titlar i serien - där hittar du Rörmockaren (y)
 
Redigerat:
I
GK100 skrev:
Det är nog bättre att köra gasol/oxygen i vanlig gassvetsutrustning isf om man vill krångla. Måste vara riktigt oekonomiskt att slösa acetylen med tryckluft eller atmosfäriska brännare.
Spontant känner jag att acetylen-oxygen är det bästa alternativet. Jag vet att man i skrotindustrin gärna använder gasol-oxygen men det har väl sin förklaring. Sedan finns det för och nackdelar med allt.
http://www.aga.se/internet.lg.lg.swe/sv/images/AGA Fume Gases Brochure SE586_137956.pdf
 
I
Gillar man leka med elden kanske man kan byta oxygen till luft i den här, skulle kanske ge lagom temp, om det sen blev ok lödning vet man ju inte.
[video=youtube;YWAnv3r0CSw]https://www.youtube.com/watch?v=YWAnv3r0CSw[/video]
 
I
OT. Men måste bara säga att jag blev mäkta imponerad av aluminiumsvetsningen, trodde inte sånt var möjligt. Vill prova, har provat med tig men helt hopplöst, det där ser ju enkelt ut.
[video=youtube;aF1Srs_e1Aw]https://www.youtube.com/watch?v=aF1Srs_e1Aw[/video]
 
Jag var och besökte en firma i England för några år sedan. Firman tillverkar komponenter i aluminium som bl a sitter i radarsystem, t ex nosradarn i Gripen. De gjuter många av detaljerna och sedan fogar de samman dem med s k flame brazing. Små detaljer till en mikrovågsradar som de löder ihop med en stor gasollåga.
Fascinerande med en fabrik som i ena ändan har ett gjuteri och i andra ett renrum.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.