wildeside wildeside skrev:
Bevakningsföretag och polis kanske fungerar i stan, men jag bor ute på landet så det tar minst 30 minuter för det ena eller det andra att ta sig hit från stan och då får dom stå på duktigt, normalt tar det 40-45 minuter på en krokig väg med sämsta tänkbara beläggningen även fast vi betalar bland världens dyraste vägskatter.
Men dom kriminella måste väl livnäras/vårdas med några skattepengar dom med.
Så det är bara investera i larm, kameror, hundar och vad man nu kan komma på.
I princip samma i tätort, de som gör inbrott vet hur länge de kan vara på platsen. Möjligtvis en kraftigt påverkad missbrukare som somnar på brottsplatsen kan tas på bar gärning;)
 
  • Haha
wildeside
  • Laddar…
Grannsamverkan, vi har en sms grupp som bara ska användas när det är pågående brott. Tror det varit 3 inbrott senaste året. Alla har de varit inne och ryckt och rekat i flera hus. Om då alla vet att nåt är på gång så blir de påkomna. Innan vi började med grannsamverkan var det en skåpbil som åkte omkring på dagtid och plockade saker ur folks trädgårdar under 2 veckor, jag kan inte fatta de inte åkte dit. De tog mest billiga saker som kopparbunkar och sånt. Vi hade nån som gick in i vårt förråd som då knappt var låst (man kunde rycka till så öppnades dörren), vi hade inte mycket av värde där dock. Vi har tydligen även en missbrukare som snor cyklar och sen säljer på Facebook. "Alla" (inte jag) vet vem det är, han tar tydligen en ej fastlåst cykel och släpar hem och säljer. Tyvärr verkar dessa småbrott inte få prio även om det troligen är jättelätt ta fast dem.
 
Unikt namn
Det största problemet med inhemska småtjuvar är straffrabatten.
Har en liten pundare en dom på 10 saker så blir straffet vad den värsta är, och i 6-12mån väntan på verkställande av straffet(plats i finkan) kommer nya brott av lägre eller samma karaktär inte få någon som helst inverkan på strafflängden.
Alltså i praktiken ett frikort för nya brott.

Hade allt lagts på hög så hade de ju åtminstonde fått en längre timeout.... men så kan vi inte ha det.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Vi hade inbrott för många år sedan och därefter en hel del kontakter med en väldigt duktig larmfirma som jobba med allt från lägenheter till banker och hela köpcentra. De lärde mig en hel del om hur olika inbrottssystem utformas, att inget är helsäkert och att allt handlar om vilken "nivå" man vill lägga skyddet på.

Vi drev också under 10 år en butik. När vi satt upp kameror där fanns en annan poäng att det "synbart" inte skulle finnas några dolda vinklar där snattare kunde stoppa på sig saker. När vi hade snattare på film såg man att många vara ganska duktiga på att titta och identifiera var de synliga kamerorna var placerade. Det innebar de att de i början valde noggrant var/hur de stod när de stoppade på sig grejor. Genom att succesivt flytta om kamerorna kunde vi efter en tid minimera de döda vinklarna där de kunde plocka på sig varor ostört. Syftet var ju då också att kamerorna och deras placering skulle avskräcka snattare från att ens försöka. En viktig lärdom är att polisen aldrig kunde identifiera VEM snattren var trots extremt fina bilder osv. Många gånger var snattarna inte lokalt bus från orten utan var okända som var ute på en "stöldturne".

En viktig sak i ditt fall är att det antagligen inte är STILLASTÅENDE tjuvar du tänkt kolla på. De flesta inbrott sker när du inte är hemma och dessutom ganska snabbt. Tjuven rekar i förväg om ditt hus känns lämplig. Här lär knappast en enskild kameras placering av 5 st olika kameror vara avgörande.

När tjuven sen väl gör inbrottet smyger de fram till huset, gör inträdet snabbt och rusar sen omkring under kort tid för att hitta lämpligt stöldgods att rafsa med sig och sen snabbt ta sig därifrån. Du/ingen kommer antagligen att hinna dit förrän tjuven redan är borta. Dvs har du kameror där tjuvarna förväntas/måste passera så har du antagligen tillräckligt bra täckning. Gäller det t ex inuti ett hus kan en väl vald kamera/detektor täcka upp en ganska stor yta. En hall, trapp, balkongdörr eller var nu tjuven oftast rör sig, dels för tillträde och dels när de väl är inne i huset.

En viktig poäng är alltså I VILKET SKEDE du vill kunna "upptäcka" tjuven?

1) När de via sociala medier och genom att köra/gå förbi försöker avgöra om du är hemma. Extremt svårt att upptäcka. Grannsamverkan och att inte annonsera på FB när du är bortrest är två saker att tänka på.

2) Upptäcka när de står utanför och spanar mot huset inför att göra själva inbrottet. Javisst kan du upptäcka det på en kamera MEN hur ska du veta NÄR du ska kolla på kameran? Även här svårt rent praktiskt eftersom du antagligen behöver någon slags sensor som förvarnar dig att det är läge att kolla på kamerorna. HUND är en bra sådan ,-) Visst kan kameror utomhus vara skönt här men de kommer att gå väldigt många "djurlarm". Att i EFTERHAND identifiera tjuvarna utomhus i mörker via en korning filmsnutt på en bevakningskamera är ganska sällsynt. Även om deras ansikten syns tydligt är det fortfarande svårt att veta VEM det är vilket skulle kunna leda till ett gripande i efterhand. Sen kan det eventuellt ha ett slags "bevisvärde" i efterföljande rättegång men det är nog sekundärt för dig som antagligen främst vill förhindra själva inbrottet.

3) Skalskydd, linjedetektorer, glaskrossensorer osv som identifierar när själva inbrottet inleds. Här är det enklast att välja att skydda/bevaka de mest troliga ingångsvägarna. Att övervaka ALLT eller få indikation INNAN glaset är krossat/dörren uppbruten blir också svårt/dyrt att lösa rent praktiskt. Ja en kamera funkar men hur avgör du NÄR ska du börja kolla på den? Linjedetektorer längs husfasaden, eller trampsensorer är sällan aktuellt för en normal husägare även om det tekniskt är en möjlighet.

4) Invändiga rörelsedetektorer/kameror. Här är det ganska enkelt och behövs inte så många för att detektera/se när det händer något eftersom tjuven springer omkring och gör en snabb genomsökning av stora delar av huset på kort tid. Om inbrottsskyddet då triggas efter 5 sekunder eller 1 minut har sällan någon avgörande betydelse. Tjuven har knappast hunnit klart, grannarna hinner fortfarande vakna av en ev utesiren och se när tjuven springer iväg och varken väktare eller Polis hinner dit för att gripa de på plats.

Så ofta handlar ett "vanligt" inbrottsskydd om en lämplig mix av 3 + 4 i kombination med grannsamverkan. Vill man ha en hund kommer det säkerligen att kunna hjälpa till MEN personligen tycker jag då man ska skaffa hund av främst andra skäl.

Har du däremot värdesaker i ett valv med risk för Jönssonligans/Mission Impossible långsamma och utstuderade metoder krävs ett annat tänk för att skydda sig emot.
 
Redigerat:
  • Gilla
[SKPG]Zamora och 2 till
  • Laddar…
C
wildeside wildeside skrev:
Bevakningsföretag och polis kanske fungerar i stan
Väktarutryckning, åtminstone i dessa sammanhang, har inget med att avbryta eller haffa tjuvar att göra, även om det säkert händer någon gång. Tjuvarna har försvunnit för länge sedan innan väktare kommer till platsen. Deras uppgift är att "säkra" huset. Har hört historier att man till och med avvaktar om man råkar befinna sig i den direkta närheten för att minimera risken för konfrontation.
 
C cpalm skrev:
Väktarutryckning, åtminstone i dessa sammanhang, har inget med att avbryta eller haffa tjuvar att göra, även om det säkert händer någon gång. Tjuvarna har försvunnit för länge sedan innan väktare kommer till platsen. Deras uppgift är att "säkra" huset. Har hört historier att man till och med avvaktar om man råkar befinna sig i den direkta närheten för att minimera risken för konfrontation.
Väktare kopplar bort larmsensorer med för de "tror" det är fel. Medans tjuvarna ligger en bit bort och väntar till väktaren kört igen och kan jobba i lugn och ro för att larmet inte har kvar just sensorerna som är där de ska stjäla.
Just av den anledningen ska man ju ha kamera överallt där man kan tänka sig tjuvarna tar sig in.
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Det som vore smart är om man kunde binda ihop grannars larm så att om en fick en notis får alla andra som vill det också. Annars inte mycket nytta just med videoövervakning tyvärr, mest placebo.
Safeland har en sådan lösning!

https://www.safe.land/se/grannsamverkan/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.