Tja,

Står mellan valet av golvvärme som kostar betydligt mer än handdukstork till ett 6,4 kvm stort badrum, värmer en vattenburen handdukstork tillräckligt bra? Vill gärna hålla kostnaderna nere.
 
L
Du kan inte värma ett badrum med handukstork ca max 75W , jämför hur stor en vanligt radiator är 400W - 600W det kommer att bli rätt svalt där :confused: men snabba duschar :)
 
Njaaa... En tork räcker en bit.

I badrummet har du ofta en ordentlig frånluftsventil, den drar in varm luft från andra rum. Så värmebehovet i ett badrum är ofta lägre än i vanliga rum med lika yta.

Nu är ett badrum på 6,5 kvm relativt stort, så lite mer än 75w lär behövas.

Man skall inte titta alltför djupt på påstådd effekt, många handdukstorkar anger ex. 1000 - 2000w. Det kan vara så att elpatronen i ett sådant ligger på den effekten, men ytan på en handdukstork är mycket mindre än på en lika stor radiator. Så torken kan inte avge speciellt stor effekt till rummet. En tork på 2000W som går en längre stund kommer att smälta ner. Utan den regleras av en termostat, som håller temperaturen på ytan lagom hög. Elpatronen går då några sekunder i taget.
 
L
Var finns det H-torkar på flera tusen Watt , är intresserad av en , för ett annat utförande
 
Okej men om jag använder vanligt vattenburet element, kan man räkna med att golvet inte blir kallt? Har ett duschrum som är helkaklat och där goövvärmen just nu ej funkar. Tror det är termostaten. Hur som helst, där är golvet kallt även om det i luften är 20 grader varmt. Därför skeptisk till om ett element på 20 grader gör att man slipper kallt kakel?
 
BirgitS
Man får skilja på faktisk temperatur på golvet och upplevd temperatur via fötterna. Utan golvvärme blir inte den faktiska temperaturen på golvytan höge än temperaturen i luften, dvs. 20 grader, (utom möjligen väldigt nära elementet) och klinkers som är 20 grader tycker nog de flesta känns kallt. Men man kan ha badrumsmatta framför handfatet och toaletten och på en badrumsmatta upplevs inte 20 grader som kallt, samt i duschen blir ju golvet fort varmt av vattnet.

Sen tycker jag att även om det finns golvvärme som ställer in sig på 23 grader så känns klinkers kalla.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge
  • Laddar…
L
Har du klinker , det känns alltid kallt , även på sommaren ( +25C ute ) , du säger GV funkar inte är det el-värme du har , ett vattenburet element värmer inte golvet bara luften
 
Det är vattenburet. Antar även att vattenburen golvvärme inte är lika effektivt som el. Detta då tempen i hela huset styrs via värmeväxlaren som är inställd på 20 grados
 
Vi installerade en vattenburen handukstork (vet inte märket det var en modern brun variant) och det blev så varm i badrummet att vi var tvungna att ha dörren öppen
 
L
vattenburen kontra el är lika effektiva , det är nog så att ni har samma vatten till GV som till badgolvet och då känner pannan av ett förhållande mellan utetemp och temp på vattnet som ska ut ,är då lite varmare ute så stänger den ner , prova att ställa upp värmen lite på regleringen och testa
 
M Cameltoe skrev:
Tja...värmer en vattenburen handdukstork tillräckligt bra? ...
Kort svar: Ja, om förutsättningarna är de rätta så räcker det.

Vårt 5,7 kvm stora dusch/toalett/tvättrum har en elektrisk handdukstork, som är på 80 W vill jag minnas.
Den är sällan på under sommarhalvåret, och går för övrigt bara på lägsta läget.
Ingen annan uppvärmning, men golv och väggar har plastmatta.
Ventilationen är bra, och rummet suger ju in "varmluft" från korridoren utanför.

Har för övrigt ingen annan uppvärmning i huset än en L/L-värmepump, och en braskamin.
 
Alla badrum är inte heller skapade lika. Rätt stor skillnad på ett badrum några våningar upp, mitt i ett flerfamiljshus och ett badrum på en taskigt isolerad betongplatta i en villa där badrummet är i ett hörn med två ytterväggar.
 
Om du har plastgolv kan det funka, men ett klinkergolv är alltid kallt utan golvvärme oavsett övriga värmekällor.

Har förgäves försökt få barnen att förstå att de måste stänga av handduksvärmaren om de ska få varma fötter i badrummet på sommaren, för jag vägrar ha termostaten på 27 grader :)
 
det här med termostater har de flesta svårt att förstå. I alla fall den ena halvan av mänskligheten.
 
Beror ju på rummets förutsättningar om du får varmt eller ej med hdtork.
Hur väl isolerat hus har du, hur många ytterväggar har badrummet och vilket fönster har du, 2 glas/3 glas?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.