Efter många om och men har vi valt en handdukstork från Svedbergs till vårt badrum som just nu håller på att reglas upp. Den kommer att ha en sån här elpatron:

10042.jpg

Tyvärr har ju inte Svedbergs några dolda anslutningar, utan det är vanlig kabel/stickpropp... Det är inte aktuellt att sätta något vägguttag, utan vi kommer att låta elektrikern koppla in den fast.

Men...
Hur gör man detta snyggast? Finns det någon sorts kåpa/dosa/rör (gärna kromad...) som man kan använda för att göra en "pseudo-dold" anslutning? Hur har ni andra gjort?
 
Jag skulle nog kolla på att enbart låta ett VP-rör mynna vid patronen. Röret går till lämplig kopplingsdosa. Befintlg anslutningsledning (RKK?) byts till en längre som räcker genom hela röret fram till dosan, där någon form av dragavlastning görs.

Alternativet är en anslutningsdosa.
http://www.expressel.se/product.html?product_id=330569&category_id=5537

Nu är det ju inte bara fråga om att det skall vara snyggt. Monatget måste också vara godkänt. Du bör nog därför också kolla på elforat.
 
Redigerat:
  • Gilla
Trolle187
  • Laddar…
Hej!

Vi har köpt en lika dan elpatron till vår handukstork från svedbergs. elektrikern har prcis som SvenD skrivit dragit ut ett rör precis där enna skall sitta, röret går sedan till en närliggande kopplingsdosa. På detta röret kommer sedan en kromad "täckbit" att sitta. Rörmokarn skulle ordna detta sedan. Jag hoppas att det blir bra.
 
RKK är en anslutningskabel och får inte dras i rör/fast installation. Sätt en anslutningsdosa precis bredvid patronen och anslut kabeln till den.
 
johanna.l eller SvenD skulle ni kunna sätta in bilder på hur det blev? Tack på Förhand!
 
Dra FKK istället för RKK så är de godkänt.. eller EKK. Om kabeln hänger fritt där de finns risk att någon kan dra i den så dragavlasta den i båda ändarna!
 
fkk, rkk, ekk?????
 
Ada:
El-Installationen är inte färdig ännu, men kan återkomma med bilder senare.
 
Ada skrev:
fkk, rkk, ekk?????
FKK och EKK är installationsledningar godkänd för fast förläggning i t.ex. rör. RKK är en appartledning, som inte får förläggas fast. Så här var det när jag var elektriker för 30-år sedan och är kanske fortfarande. Mycket har nämligen ändrats iom EU inträdet.

Förtydligande: EKK, FKK och RKK är fortfarande detsamma, med kraven vid förläggning har ibland ändrats. Det är t.ex. nu tillåtet att dra EKK i reglad vägg utan rör.
 
Hade samma funderingar när vi skulle göra detta ivårt badrum i våras. Efter lite konsulternande med elektriker så är våran dragen i ett vp rör som mynnar ut precis bakom patronen. På andra sidan sitter Rkk kabeln med dragavlastning in i den 2 poliga strömbrytaren. Enda möjliga felet med detta är att man inte får dra denna typ av kabel i vp rör. Kan ta ett kort så du får se hur det blev i badrummet, är klart snyggare än en dosa bredvid och garanterat säkrare med.
Drar du vp röret så det mynnar en halvmeter upp så vill det till om du ska spola vatten mot dosa eller brytaren. Sitter den fula kopplingsdosan i badrummet vill det till att tätningen är rätt ansl för att hålla ip 44.

Sen kan jag tycka att det är otroligt dåligt att Svedbergs inte har en handdukstork med dold sladd, men måste man ha ett visst mått på torken så finns det inte mkt och välja på.
 
jimmyboy, har jag förstått rätt? Går vpröret alltså ut från väggen och hela vägen fram emot elpatronens baksida? På väggen finns ingen dosa utan du har lagt silikon runt röret?

SvenD, tack för förklarintgen av TBF:erna (trebokstavsförkortningarna) fast jag är inte med ändå. Vad är förläggning?

Nordhem har handdukstorkanr med snygga elanslutningar. Fast dom är dyra också.
 
Ja precis vpröret mynnar ut vid elpatronen. Röret i sig är ju väl fixerat och monterat med manchett då vi har kakel på väggen. Du kanske ska ha matta eller?
Fast förläggning är när man tex, klamrar fast en kabel på väggen eller drar i vp-rör.

Ska försöka fixa en bild här imorgon.
 
Ada:
Förlägga i detta sammanhang kan översättas med placering. Man kan förlägga en kabel/ledning i mark, i luft, i rör etc. Fast innebär att kabeln/ledningen inte är avsedd att tas bort. Ex. fast förläggning i rör. Sådant som ansluts med stickpropp är normalt inte fast förlaggt varför de krav som skall uppfyllas vid fast förläggning inte gäller.

Kablar som inte är avsedd för fast förläggning får inte fästas med klammor eller dras i rör så attt de inte kan tas bort. Så har gjorts någonstans i de flesta hem, men det är inte ett godkänt montage.

Vet inte om du blev klokare av detta.
 
Varför inte sätta golvvärme i väggen istället så slipper man den fula handdukstorken ut från väggen.
 
Golvvärme i väggen?? Öhh..var ju en idé.
Här kommer bilden på hur våran patron ser ut iaf.
 
  • IMG_7655.2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
lovisa-64
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.