I
Jodå. Det spelar visst roll på vilken sida bärlinan ligger. Den ska ligga på insidan av tre skäl. Det ena är att det är bättre att få värmeisoleringen på utsidan, dvs. mota kylan så fort det går. Det andra är att takstolarna (som inte ligger över en väggregel) får kortare spv. och vinkeländringen i upplaget tas upp rätt. Det tredje är att det är bra att ha något trä att fästa reformbeslagen för gardinuppsättning i bakom gipsen.

Och till er som undrar om det är ok att fälla in en 45 bärlina i en 95 tjock regel är svaret att det är det. Bärlinan tar last och för ner den till väggreglarna. Den bit som blir kvar av regeln vid bärlinans utsida tar så gott som ingen last alls. Möjligen skulle man kunna se problemet att det blir excentrisk belastning på väggreglarna, eftersom bärlinan ligger i ena kanten av dem, men ur knäckningssynpunkt gör det varken från eller till eftersom hammarbandet fördelar trycket över hela regeln inkl. bärlinan. Det är t.o.m. större risk att reglarna knäcker ut på det smala hållet om belastningen skulle bli så stor och inga kortlingar finns inlagda mellan reglarna.
__________________-
Byggaren
 
Kan man lägga den på högkant ställda regeln på sekundärreglarna på insidan?
Blir ju ganska enkel konstruktion och lätt att få till.

/Sten
 
  • hammarband.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I
stakka skrev:
Kan man lägga den på högkant ställda regeln på sekundärreglarna på insidan?
Blir ju ganska enkel konstruktion och lätt att få till.

/Sten


Går alldeles utmärkt så länge som du spikar samman regel och sekundärregel hela vägen för att inte sekundärregeln ska knäcka ut under lasten. Helst limspikat förband. Fortfarande är det knäcklängden på väggreglarna som är av betydelse. Har du inga kortlingar mellan dem, kommer de att knäcka ut parallellt väggen vid för stor last från hammarbandet/bärlinan. Sekundärregeln förbättrar situationen vinkelrätt väggen. Har du inga kortlingar, men OSB eller annan skiva (ej gips) som kan antas ta viss tryckkraft längs skivans plan och den i sin tur är spikad till sekundärregeln (som bilden visar på insidan) förbättras också situationen. Men då vill det till att det är bradiga tjockleken på spiken för att inte få krossning i träet. Du får upp till en 100X43 för att komma i närheten av vad som behövs, men det är inte längden utan tjockleken som är av betydelse. Därför bättre med ett varv kortlingar. Tyvärr sämre med kortlingar i yttervägg av isoleringssynpunkt. Alternativet är att ha tätare cc-avstånd mellan väggreglarna än de vanliga 60 cm.

Du kan räkna tillåten last/regel (P(till)) som k(Lambda) x (Sigma)tillåten x (regelns)area.
k(Lambda) står för slankhetstalet enligt Euler fall 2 (dvs. ledad regel i topp och botten). Värden på k(Lambda), area och (Sigma)tillåten erhåller du ur tabell. Därvid att märka att du måste reducera värdet ur tabellen med erforderlig partialkoefficienter först för att få den tillåtnma påkänningen (Sigma)till.
________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.