verktygsgurun skrev:
.. Att ta lite betalt för varan och mycket i arbetskostnad för att maximera rot-avdraget.Jag kallade det rot-fusk men det är faktiskt fullt lagligt då det inte finns någon lag som säger hur mycket man får ta betalt för en tjänst.
Jag tvivlar starkt på att detta om lagligheten är korrekt. (Det krävs fö ingen lag, SKV bestämmer.)

Kostnaden för arbetet i samband med ROT var uppe till behandling av SKV när det gällde installation av värmepumpar och det fastställdes då en schablon på 30% arbetskostnad för att komma till rätta med samma problem i den branschen.
 
"Problemet" här ligger i att skattemyndigheten kan subjektivt bestämma att om en leverantör säljer material "för billigt" vid ett ROT jobb så är en del av arbetskostnaden egentligen material.

EN grund för en sådan bedömning om materialpriser kan ex. vara om samma firma säljer materialet mycket dyrare när det inte är ett ROT jobb. Antag att skatterevisorn ser att här har ex. en elfirma debiterat 100kr/st för ett eluttag vid ett ROT jobb där 10 uttag installerats. Sedan hittar de att samma elfirma debiterat 250 kr /st för samma typ av uttag när de levererat 50 st till ett nybygge. Om det då finns ett mönster i den prissättningen så kan skattemyndigheten välja att shablonmässigt överföra arbetskostnad till material och underkänna en del av ROT avdraget.

Det riktigt obehagliga är att det blir då inte firman som blir upptaxerad utan kunden, som kanske faktiskt varit helt ovetande om upplägget.

Den här typen av djupare analys är ganska standardmässig när skatteverket väljer att göra en skatterevision, och OM de bestämmer sig för att specialgranska ROT (och det kommer de att göra förr eller senare) så kommer de att slå ned på de här konstruktionerna på löpande band.
 
Man skall komma ihåg att vid skattemål gäller omvänd bevisföring. OM skattemyndigheten väljer att upptaxera Kalle med 4000 för att elfirman han anlitat hade ett för lågt materialpris, då ligger det på Kalle att bevisa att firmans materialpris är korrekt och skäligt.
 
hempularen skrev:
Den här typen av djupare analys är ganska standardmässig när skatteverket väljer att göra en skatterevision, och OM de bestämmer sig för att specialgranska ROT (och det kommer de att göra förr eller senare) så kommer de att slå ned på de här konstruktionerna på löpande band.
SKV gör redan ingående analyser av ROT där man kör begärda avdrag mot utbetalda löner. Ett företag med stora ROT betalningar som inte matchar arbetsgivaravgifterna kan räkna med revision och åtal.
 
Oavsett om det är OK eller ej för företag att göra så tycker jag att du ska jämföra med andra leverantörer eventuellt andra fönstertillverkare.
Vi jämförde förra året ett likadant erbjudande på fönster och det blev ca 30-40 000 :- dyrare än att beställa fönster (10 st kopplade fönster) direkt från fönstertillverkare och använda en egen snickare.
 
Ja, jämförelsen lär visa att erbjudandet kanske inte är så fantastiskt ändå.

there is no such thing as a free lunch....som de brukar säja. :beer:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.