Klipper man en sådan häck en bit innanför det gröna förblir den evigt brun o ful
 
  • Gilla
Oakies372
  • Laddar…
Jag fattar ingenting...det verkar ju nästan som att många här letar efter sätt att skapa osämja med sina grannar...vad är ni för människor egentligen?

Det är ju fullt möjligt att man har sina grannar på livstid så jag försöker behandla, och se dem som familjemedlemmar som man man ju också har livet ut. Ett givande och tagande, jag ställer upp för dig och du ställer upp för mig, kompromisser för att alla ska vara så nöjda som möjligt även om alla inte kan vara 100 % nöjda i varje fråga, kommunikation, kommunikation, kommunikation.

Vi har grannarna ganska nära, kanske 10 meter mellan husen och gränsen på vår baksida skärmas av av en gammal vildvuxen och ganska ful oxbärshäck som är planterad på grannens tomt. Häcken växer in säkert en meter på vår tomt och bland de första konversationerna med grannen när vi flyttade in för drygt ett år sedan var att något måste göras åt häcken. Det var alltså grannen som tog upp frågan! De hade ju kunnat ta fram motorsågen och kapat av den helt om de velat och vi hade inte kunnat säga något om det. Båda parter är måna om insynsskyddet, trots att det är vår baksida och deras framsida, så vi måste ju hitta en bra lösning gemensamt. Vi ska bjuda över grannen på en flaska vin så kan vi diskutera saken och jag är säker på att vi kommer kunna enas. Jag är lite sugen på att testa tekniken "Laying the hedge"

Till TS har jag följande att säga: ni har två alternativ, 1. försök mjuka vägen och resonera med grannen respektive 2. ta den hårda vägen och hamna i osämja som riskerar att eskalera till ett rent helvete.

Alternativ 1 kan sträcka sig under lång tid. Vår granne åt andra hållet har fyra tallar som skymmer em-solen på vår uteplats. Jag tog upp det med honom ganska omgående och då var han inte alls sugen på att ta ned träden. Nu har jag bearbetat honom lite försiktigt i ett år och för inte så länge sedan sa han att han funderade på om inte tallarna skulle tas ned ändå!

Alternativ 2 kan bli riktigt otrevligt. Läs igenom tråden igen och tänk på hur många här som ger dig mycket destruktiva råd...era grannar kan vara av samma sort.
 
  • Gilla
  • Älska
Jonis2 och 5 till
  • Laddar…
Klipper man en sådan häck en bit innanför det gröna förblir den evigt brun o ful
Ja, och det vore ju synd för TS del att behöva titta på i många år framöver. Klokt alltså att klippa på sin sida själv och med viss försiktighet.
 
  • Gilla
Joakim654 och 1 till
  • Laddar…
Som "Para" skrev gäller följande (enligt 3 kap. 2 § Jordabalken):
2 § Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom.
Om en fastighet är upplåten med tomträtt, skall vad som i första stycket sägs om fastighetens eller områdets ägare i stället gälla tomträttshavaren. Lag (1992:1209).

Med de olägenheter som tujorna medför ska du begära att byggnadsnämnden ska besluta ge ägarna till häcken ett rättelseföreläggande enligt 11 kap. 20 § Plan- och bygglagen (PBL).med anledning av att växtligheten inte uppfyller kraven i 8 kap. 9 och 15 §§ PBL. Hitta lagtexten och läs den!

Du måste i din anmälan till BN noga beskriva vad som är olägenheterna av tujorna. Särskilt ska du beskrivan varför olägenheterna skulle vara betydande.

Är du helt säker på att det är grannen som äger häcken? Kan den vara samägd? I så fall kan du såga ned den. Det finns rättsfall på det.

Stadsarkitekten

Stadsarkitekten
 
  • Gilla
Sir Duke
  • Laddar…
För det första - om talspråket inte räcker. Meddela grannen att ni om 3 veckor eller så tänker kapa instickande grenar och erbjud grannen medverka. Ta sen fram motorsåget när tiden gått ut.
Detta hjälper er troligen inte vad beträffar höjden - men ni kommer att förstöra häcken.
Sedan finns en grannskapsklausul som menar att om ex. växlighet dominerar dygnets ljusa dagar (solinstrålning) så att grannen lider uppenbar skada skall detta regleras. Exvis träd som skadligt skuggar, risk för fallskador, kvistar mm. Finns prejudicerande fall där påtaglig skada, mögel ex.vis, skett då konstruktioner, exvis altaner, altantak etc på grund av att växtlighet (ibland grannar).
Be ex.vis kommunens byggnadsinspektör hjälpa till!
 
  • Gilla
Igen och 1 till
  • Laddar…
Hej! En möjlighet kan vara att använda sig av vinkeln att den kan jämflras med granhäck. Kommuner tillåter ju alla typer av häckar men just gran kan behöva tillåtelse då de blir mkt stora o höga. Kolla med kommunen men troligen är nog bästa sättet att bjuda grannen på en rejäl fest alt att när de är borta nästa gång klippa ner den o i "ttron"att den stod på er sida...;)
 
pmm skrev:
Glöm inte att det oftast finns 2 sidor.
På andra sidan är det inte skugga...
 
  • Gilla
SvenSthlm och 3 till
  • Laddar…
2 åsikter..
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
fsn skrev:
Mån om grannsämjan? Om det är nån som skall vara mån om grannsämjan och känna in vad som gäller så borde det vara den nyinflyttade grannen eller hur?

Tror att TS varit otydlig. Tala om för den nya grannen att här håller vi nere häcken. Nu är den för hög och vi klipper på våra respektive sidor och betalar gemensamt för borttransport av klippet. Hur jävla svårt kan det vara?

Är det ett problem så är det allt bort på sin egen sida gränsen men det kommer troligtvis vara så att grannen finner sig i dom oskrivna reglerna och gör det som förväntas.

Ett jäkla "mössan i hand" beteende och otydlighet leder till betydligt fler konflikter än att vara tydlig och tala om exakt vad man vill och vad man förväntar sig.
Skön attityd. :x

Tror du på fullt allvar på det du skriver i sista meningen?
Vad tror du händer när den där personen du är "tydlig" mot, är lika"tydlig" tillbaka? Tror du ni är kompisar efter det?
 
  • Gilla
Ulfjs
  • Laddar…
Vad blir straffet för den som sågar jäms med marken? Utredning i polisens papperskorg?
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
pmm skrev:
Vad blir straffet för den som sågar jäms med marken? Utredning i polisens papperskorg?
Ett helvete om grannen retas upp tillräckligt...häcken må skugga uteplatsen men en hämndlysten granne med instabilt psyke kommer förmörka ALLT tills man ger upp och flyttar. Det finns hur många exempel som helst på hur även små skitsaker eskalerar till rena krig...det har ju till och med gjorts en TV-serie på temat!

Polisen skyddar grannen lika lite som de skyddar dig när grannen ger igen tiofallt, vilket denne säkert är fullt medveten om.
 
  • Gilla
Linnkl och 2 till
  • Laddar…
Jag förespråkar givetvis den schyssta modellen med samtal och möjligen mutor också, och förhandling om friggebodplacdring och liknande. Men om det går åt helvete och man väljer den hårda metoden med sabotage och egenmäktigt förfarande så kan man ju åtminstånde vara lite smidig och ta död på häcken på ett sätt som ser naturligt ut. T.ex skulle man kunna dränera marken på sin sida för att torka ihjäl thujan, alt försöka plantera in öronvivlar.

Inte för att det är någon metod jag tycker är moraliskt försvarlig, men saboterad häck + bevarad grannsämja är ju bättre för båda parter än saboterad häck + grannfejd.
 
pmm skrev:
Vad blir straffet för den som sågar jäms med marken? Utredning i polisens papperskorg?
I värsta fall stämmer grannen dig och döms till skadestånd motsvarande omplantering av motsvarande häck. Förmodligen i 100.000 kr-klassen
 
Hej,

Tyvärr men är inget ni kan göra lagligt för att bli av med häcken. Alternativet är att är granne går med på det eller att ni flyttar därifrån....

I Sverige finns ingen fungerarande regler när det gäller hög vegetation mellan tomtgränser, har diskuterats här på bygghus vid fleratal tillfällen. Ända regelverket som finns mot hög växtlighet är vid korsningar, utfarter och väg då det kan äventyra trafiksäkerheten.

Det ni kan göra är att anmäla till lokala byggkontoret hos er kommun och är det någon där som är intresserad så kan dom göra ett föreläggande mot grannen att han skall ta ner denna/hålla den kort - dock behöver er granne inte följa detta föreläggande utan helt strunta i det då det inte finns någon laglig rätt att lägga ett sådan föreläggande.

Börjar ni olovligen ta ner häcken eller skada denne så kan det bli mycket dyrt, varje år är det flera fall där folk som sågat ner grannens träd/häck fått betala enorma belopp för att åtetställa det dom skadat.

Finns en motion som sossarna lagt i flera år för att få ett politiskt beslut om regler för häckar och träd men har inte hänt någonting http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/mot-201213C275-Skymmande-veg_H002C275/?text=true

I år driver även villaägarna denna frågapolitiskt där ni kan läsa mer om problemet
http://www.villaagarna.se/Global/F%C3%B6rslag%20till%20lag%C3%A4ndring%20-%20h%C3%A4ckar%20och%20tr%C3%A4d20140121%20(2).pdf

När det gäller det som står i jordabalken så finns det rättspraxis och den har visats sig vara helt tandlöst när det gäller punkten när skugga är en olägenhet. Var just ett fall i Sollentuna för något år sedan som är det prejudicerande regel och där var det exakt samma sak en häck mellan kedjehus där det var skugga från sen eftermiddag och hela kvällen. Rätten dömde detta som att det inte var en angelägenhet och man kan därför inte kräva att grannen skall ta ner träd/ häck enligt denna regel.
Man får däremot ta ned grenar osv som kommer in på egna tomten men principen är att det får inte skada trädet/busken så där går möjligheten bort att t.ex kapa bort Tuja delen som är på er sedan då detta kan skada tujahäcken så att det dör.

Här är mer info om Sollentunafallet http://www.dagensjuridik.se/2012/11/mod-grannes-skuggande-trad-ingen-betydande-olagenhet


Har skrivet om detta tidigare och skriver igen här eftersom jag har samma problem en granne som vill skärma av sin tomt helt och vi har en häck bestående av träd som är ca 10-15m och vi kan inget göra.

Se mer här tidigare inlägg här på forumet.
http://www.byggahus.se/forum/juridik/213287-trad-fran-grannes-tomt-rasar-pa-vart-nya-hus-2.html
 
  • Gilla
pippii långstrump och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.