E evaerixon skrev:
Vi kanske inte ha åsamkas personskada men materiell skada i form av lutande träd. Söndergrävd gräsmatta pga avledning av vatten och växter för flera tiotusentals kronor som numera står i gegga och fastfrusna. Då de är av typen som skall stå torrt vet jag inte om de klarar denna märkt vatten som de står i, kommer väl visa sig först till våren.

Anmäl idioten...
Nyfiken på vad din granne har för ålder?
Första huset?
Bor dom där permanent?
Troligen är inte avloppet godkänt och dom låter skiten gå ut i bdt.
Ge mig adressen så kan jag åka dit och snacka lite...


Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
12 § Det är förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning.

Vad som sägs i första stycket gäller dock inte om det är uppenbart att sådant utsläpp kan göras utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.
 
  • Gilla
MrsBlaise och 1 till
  • Laddar…
Oberoende hur farligt det är så är det ett totalt oacceptabelt beteende att dumpa innehållet på sin avloppstank på grannens mark.
Personligen tror jag inte det är särskilt farligt, men jag skulle aldrig acceptera att någon annan tömde sitt avlopp på min mark, däremot skulle jag kunna pumpa vätska från min trekammarbrunn till någon annan plats på tomten utan att sova dåligt för det. Men jag hade givetvis inte gjort det på ett sådant sätt att det riskerade att besvära någon granne.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Men det här gäller ingen badplats där det finns E. coli från förorening från en större population. Dina och andras E. coli utsätts du för varje gång du rör dig i miljöer där människor vistas. Det är per se inget problem för din hälsa.
Det jag ville säga var att det inte är svart eller vitt, utan något mittemellan - kanske brunt.

Att säga att det finns i tarmen och därför inte är någon fara är lika fel som att säga att E. coli alltid är jättefarligt. Båda påståendena är fel om man inte nyanserar eller har mer fakta. Visst har vi tarmbakterier i mängd och majoriteten av det vi får ur oss den bakre vägen är just bakterier, men vi är väldigt olika både på insidan och utsidan. Att få i sig någon annans tarmbakterier kan leda till rätt jobbiga magsjukor. Egna i fel öppning är inte heller jättebra. Vi tvättade händerna efter toalettbesök långt innan covid och svininfluensan och det finns orsak till att man är väldigt noga med hygien på sjukhusen. Nu är jag färgad från sjukvården, men det är inte bara för att krångla till det som gör att vi aktar oss för E. coli där det inte hör hemma.

En frisk och stark människa som trampar i sitt eget bajsvatten gör något otrevligt, men en lite svagare person med sår på foten, eller som kliar sig i ögat efter att ha kommit i kontakt med någon annans bajsvatten riskerar att bli riktigt sjuk. Det är bara det jag vill få fram. E coli är varken alltid ofarligt eller alltid jättefarligt.

Fast strunt samma. Det är inte jätteviktigt i den här tråden, då man inte får släppa ut avloppsvatten på någon annans tomt oavsett koncentration E. coli eller andra otrevligheter.
 
  • Gilla
Klass0n och 7 till
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Du får nog vara lite mer specifik.
Vilket hälsoproblem anser du eventuellt kan inträffa och hur stor är chansen för att det inträffar?
Det räcker faktiskt att avloppsvatten läckt ut och riskerar att ge hälsoproblem, man behöver inte bevisa att man har blivit sjuk, bara påvisa att avloppsvatten läcker ut eftersom det per definition anses skadligt.
 
  • Gilla
Agustiflora
  • Laddar…
Anna_H Anna_H skrev:
Det räcker faktiskt att avloppsvatten läckt ut och riskerar att ge hälsoproblem,
Räcker för vad? Här handlade om skadestånd så hur många kronor i skadestånd anser du detta ska ge?
 
  • Gilla
TRJBerg och 2 till
  • Laddar…
E evaerixon skrev:
Trädet planterades för två år sedan och har säkert inte så stort rotsystem. Sen har detta hänt 2 ggr och vattnet blir stående just där trädet står.
Träd brukar heller inte trivas i vattendränkt jord, rötterna behöver syre, men det dröjer väl till i vår innan du får facit på hur de klarat sig i detta avseende. Ibland kan man se områden där massor av träd dött pga några dm grundvattenhöjning. Grannen eller hans försäkringsbolag bör ju stå för kostnaderna, men du bör kanske fråga ditt eget redan nu om lämpligt förfarande, de kanske kan ställa upp m trädgårdsspecialist för skadebedömning och skademinimering.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
E evaerixon skrev:
Vi kanske inte ha åsamkas personskada men materiell skada i form av lutande träd. Söndergrävd gräsmatta pga avledning av vatten och växter för flera tiotusentals kronor som numera står i gegga och fastfrusna. Då de är av typen som skall stå torrt vet jag inte om de klarar denna märkt vatten som de står i, kommer väl visa sig först till våren.
det ska anmälas till kommunens miljöavdelning precis som någon tidigare skrev. Alla som har enskilt avlopp måste ju ha tömning av avloppsbrunn genom dem och det är ju väldigt strikta regler kring enskilda avlopp. Att det är en tillfällig lösning har ingen betydelse. Frågan är om det ens är lagligt ha en sådan
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
L leifa.k skrev:
Bernt, du skulle ta vad som helst va? Bara stå där och ta emot o be om ursäkt? Mitt svar berodde på infon jag fick av ts. Grannar jag har har fått egen nyckel till garaget där jag har en anselig mängd verktyg de kan låna hur mycket de behöver. Jag hjälper grannarna. Om jag mot förmodan skulle behöva hjälp av grannarna så får jag det. Har du gett garagenyckel till dina grannar? Tror inte det, kan ha fel. Vi och våra grannar har jättebra kommunikation, vi umgås ihop osv. Annars så skulle inte Grannsamverkan fungera så bra..

Bernt Ö97, är du säker på att folk runt ikring dig inte använder dig som någon skurtrasa, någon de kör med?
Ditt inlägg är tydligt och berättar mycket om din syn på relationer.
Att "inte ta vad som helst" behöver absolut inte övergå till handgripligheter.
Beträffande om jag lånar ut nyckeln till garaget har du rätt, jag lånar inte nyckeln därför att det alltid står olåst, liksom båten och släpvagnen. Fritt fram för den som behöver hjälp med något eller bara prata bort en stund om livets realiteter.
 
  • Gilla
kashieda och 1 till
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Räcker för vad? Här handlade om skadestånd så hur många kronor i skadestånd anser du detta ska ge?
Alltså, skadeståndsfrågan är ju en senare fråga, den får man ta när problemet är löst. Men man får ju tänka på att vi inte är i USA.
 
Anna_H Anna_H skrev:
Alltså, skadeståndsfrågan är ju en senare fråga
Fast diskussionen handlade om att "lida skada" och skada mäts i kronor.
 
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Fast diskussionen handlade om att "lida skada" och skada mäts i kronor.
Nej, den handlar om att lösa problemet. Du blir förvirrad av att han frågar om han måste starta ett civilrättsligt mål för att få grannen att åtgärda problemen.
 
Som vanligt -tillika tyvärr- så hinner man inte läsa alla inlägg i frågan.
Som drabbad -av hänsynslösa idioter- i Sverige, så kan vi -genom historisk erfarenhet- konstatera att det är -nära nog- omöjligt att få någon rätt, ännu mindre någon ersättning, när man utsätts för sådant som TS beskriver.
Sverige är nämligen det enda land -jag känner till- där dåligt beteende premieras och ges förtur.
Exemplen kan göras många. T.ex. när någon är mobbad/trakasserad så flyttar inte samhället på mobbaren, utan på offret, och offret får ingen upprättelse, utan "bestraffas" genom att få t.ex. lång väg till skolan, raserade nätverk m.m. Någon ersättning utgår sällan eller aldrig. Mobbaren kan däremot slå sig för bröstet och stärka sin maktposition gentemot nya "potentiella" mobboffer.
Om man likt TS:s granne inte hörsammar en tillsägelse kring kring den beskrivna händelsen och vidtar rättelse, så kan detta signalera att bajsvattengrannen, är en sådan respektlös person som lever i full medvetenhet om att han kan göra så här utan konsekvenser. TS får väl se vad han hittar på när den här historien har lagt sig.
Det som kommer att framkalla hjärtstopp och för tidig död för TS är inte Bajsvattengrannen, utan "Systemet" som ska säkerställa att man får Stopp på sånt här och rättsligt stöd samt ersättning för utlägg, skador och lidande.
"Systemets" stöd, kommer -i bästa fall- endast ge TS en faktura från Bajsgrannens advokat och därpå följande dubbelsidig spunk, innan pumpen havererar. Tips! Sälj huset och flytta när bajsvattnet har torkat upp.
 
  • Gilla
Lullejulle och 2 till
  • Laddar…
Anna_H Anna_H skrev:
Du blir förvirrad av att han frågar om han måste starta ett civilrättsligt mål för att få grannen att åtgärda problemen.
Tack! Då förstår jag! ;)
 
P
men även om det står i lagar och föreskrifter att avloppsvatten ska hanteras så är det inte per automatik ett brott med nämnvärt straff att det skett nåt med det..

Vissa avloppsanläggningar i vissa städer så översvämmas reningsverket med skitkorvar rakt ut i sjön och badplatserna nära utloppet stänger nån vecka och inte tusan blir nån åtalat för det så nej det är inte alltid ett brott att det hamnar avloppsvatten på fel ställe.

Det är absolut obra och äckligt osv men straffbart njae skulle jag säga det är svårt att bevisa att det skett avsiktligt det verkar mer vara ts åsikt men kan man bevisa det nej det är svårare utan verkar mer vara baserat på magkänsla och vad man tror än på fakta baserade bevis som presenteras..

Svarar grannen lite smart när väl miljö och hälsa i kommunen kommer på besök och har en trovärdig story hur "olyckan" gått till när lite regnvatten skulle pumpas och det hoppade isär en slang så är det plötsligt ord mot ord vad som faktiskt har hänt..

Skulle man väl lyckas bevisa det så får han oftast bara aja baja så får man inte göra från kommunen och händer det inte igen utan bra orsaker så händer inte så mycket.. viten och brukandeförbud är sega påföljder som kan överklagas och krånglas med rätt länge innan det blir hårdhandskar från kommunen..

Jag håller med om att egentligen är bajsvatten äckligt absolut men att det känns rätt så moraliskt och finns föreskrifter som berättar hur man ska göra betyder inte att allt annat är belagt med samma straff som mord och med den beslutsamhet som finns från samhället mot såna brott..

Tror man att man ska få nåt skadestånd så är man nog tyvärr väldigt nära att bli besviken när man till slut inser att påföljden för sånt här om allt ser ok ut när kommunen kommer på inspektion till slut så har man en lång uppförsbacke om man någonsin lyckas bevisa hur det har hänt..
 
L lbgu skrev:
En granne som medvetet tömmer avloppsvatten så att det rinner in på en annan grannes tomt finns det tyvärr inget hopp om. Nåt fel i skallen är det på honom.
Helt rätt. Tyder på att grannen har mycket dåligt omdöme.
Dock rekommenderade leifa.k i sitt inlägg att handgripligheter är lämplig metod för TS att lösa situationen.
Jag hoppas att TS bortser från det rådet för att inte själv klassificeras i gruppen "något fel i skallen"
Trots allt ska de fortsätta att leva en stor del av sitt fortsatta liv som grannar.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.