En tanke... Hur svårt är det att dra i en kabel i ett markrör som är nedgrävt?? Räknar med atrt det inte är några kraftiga böjar på det??

Eftersom jag inte kommer att göra vid garaget på ett bra tag, så ska jag kanske endast gräva ned markrör nu???
Så kan jag ta kabelfrågan när det e dags...

Eftersom någon skrev att man bör dra markröret igenom grunden...

Mvh
Fredrik
 
beror på längd, grovlek rör/kabel, typ av rör. 4x6+6 går lätt i ett 50-rör om inga stenar tryckt ner röret. Och som sagt: Det är större chans om röret har slät insida, de rören tål mer, kostar nästan det dubbla.
 
Se till att stoppa i en draglina innan du lägger ned slangen så blir det ännu enklare den dagen det ska dras något
 
Mago skrev:
Om jag har förståt det rätt, så kopplar man 3 ledare på resp. fas, samt kopplar ihop 2 ledare för PEN (som sedan delas till Skyddjord och nolla i ny central i garaget??)
Nej, så gör man inte!
 
Sawsaw skrev:
Nej, så gör man inte!

Vilket otroligt uttömmande svar...
 
Då får väl jag förklara, man kopplar aldrig ihop ledarna i en kabel i "slutändan".
 
Mja, aldrig är ett starkt ord. Ovanligt, mycket ovanligt är däremot sant. Det är svårt att veta att lasten fördelas jämnt över flera ledare. Jag har bara sett det för tillämpningar med höga strömmar, mer än 100A samt för att stärka upp jorden, men då måste varje ledare kunna klara belastningen ensam.

Kopplar man förresten inte in EKLK biledare + skyddsjord i bägge ändar?
 
Är lasten så stor att ledarna inte klarar av den så måste man endera byta kabel till grövre eller lägga en parallell kabel (får göras med vissa förbehåll) Jorden skall normalt inte vara strömförande så den behöver man inte "förstärka". Strömmen i nollan blir aldrig större än strömmen i en fasledare vid enfasig belastning, belastas två eller tre faser minskar strömmen i nollan. Biledaren kopplas (om man ska avskärma strålning) separat i varje kopplingspunkt och ej tillsammans med skyddsjorden men ansluts i "början" på jordskenan
 
Allt elmont säger är rätt för normala hemmainstallationer. Men...

Jorden förstärker man för att minska spänningen som uppstår av strömmen från avkopplingskondensatorer mm i elektronik, typiskt betydligt högre frekvenser än 50Hz. Om man vill kan man se det som en del av ekvipotensieringen. Är väl inte direkt något som förekommer i hem utan mer i industri och lab där man behöver en jordkoppling med lägre impedans.

Strömmen i nollan kan bli betyldigt större än någon fasström vid laster med krafitg 3:e överton. Typfall är datorhallar med många switchade kraftaggregat modell några år gammla. Typ 3x100A fasström och 120A ström i nollan. För "rena" laster är det sant att nollströmmen är begränsad till fasströmmen.

Hur en skärm (som biledaren ju är anslutning för) ska anslutas beror på vilka frekvenser man vill avskärma. Anslutning till jord i matande eller båda ändar beror på vilken frekvens man vill skärma vilket i sin tur beror på vilken last som är ansluten. Jordbiledaren i en EKLK är väl huvudsakligen där av elsäkerhetsskäl och jag föredrar att den och jordledaren är kopplade så ofta som möjligt. Jordbiledaren har bara halva tvärsnittet av jordledaren och kommer alltså att ha högre resistans och därmed ge en sämre jordning vid jordslutning med högre restspänning.

Detta visar vikten av att låta fackmän som är specialister på det området det är frågan om göra jobbet. I hem ska man ha elektriker erfarna från den miljön, i lab elektriker specialiserade på den miljön, och i båda fallen att de vet när deras erfarenhet inte är att lita på längre. Som beställare gäller det att veta nog för att märka när utföraren lämnar sitt kärnområde. Själv vet jag mindre om elinstallationer i hemmiljö och mer om kontor/lab/industri. För hem är det här forumet ett utmärkt sätt för mig att lära mig ställa rätt frågor.
 
Jag vill bara påpeka att man ALDRIG får använda skyddsjordar till nått annat än vad den är avsedd att vara och det är skyddsjord.
Jag vet att det förekommer på div apparater att man tex. kopplar samman skydsjord med tex en trafos mittpunkt, ibland över tex motstånd eller dioder men så får man inte göra skyddsjorden ska vara helt "ren". Behöver man avleda "spänningar och ström" ska det ske via en potensialutjänming.
 
elmont skrev:
Jag vill bara påpeka att man ALDRIG får använda skyddsjordar till nått annat än vad den är avsedd att vara och det är skyddsjord.
Jag vet att det förekommer på div apparater att man tex. kopplar samman skydsjord med tex en trafos mittpunkt, ibland över tex motstånd eller dioder men så får man inte göra skyddsjorden ska vara helt "ren". Behöver man avleda "spänningar och ström" ska det ske via en potensialutjänming.
Eeehm, typ varenda nätfilter använder skyddsjorden för utjämning.
 
I
Den billigaste lösningen för kabelförläggning i mark kan senare visa sig bli den dyraste. Att lägga en el.kabel i mark mellan två byggnader utan att lägga den utbytbar i skyddsrör är en billig lösning tills den dag något ska ändras eller kabeln har blivit 'sönderkörd' p.g.a. någon sten e.dyl. Då blir det ett helsikes jobb att gräva ner en ny kabel i.s.f att bara dra ut den gamla och dra i en ny kabel i röret. Och kabel kan man dra i både polytenslang/-rör och i dräneringsslang av den typ som tele och elbolagen använder.
________________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.