Hejsan!

Nu har vi i vårt renoveringsarbete kommit till frågan, ska vi köra golvvärme eller inte.
70 kvm stort rum som ska inhysa kök och vardagsrum.

Idag finns det en "GIGANTISK" radiator vid den yttre väggen (där vi har 5 fönster på rad)

Tanken var att köra med ett golvvärme-system som vi kan lägga ovan det parkettgolv som ligger där idag.

Har öppnat befintligt golv och inser att rummet som är en gammal del och en ny del.
Gamla delen har en isolering i träbjälklag som är ca 15 cm stenull och den nya utbyggda delen har ca 10 cm glasfiberisolering.

ovanpå det finns en parkett (ca 2 cm)
Läser man på lite så kan det möjligen vara så att det inte är ett optimalt hus/golv för att gör just golvvärme i pga bla det vi inte vill skapa, dvs bla. omvänd fuktvandring men även att det blir direkt dåligt ur energihänseende.
http://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2002/grundtips_for_golvvarme.pdf

Finns det någon som kan kasta lite ljus över detta, kanske någon som kört ett system ovanpå det befintliga golvet?

Vilket system rekommenderas?

Det är inget alternativ att regla på golvet 10 cm för att få rätt isoleringsgrad.

Golvskiva och bjälklag med mäthöjning visas i ett öppnat golv, indikerar renovering och isoleringsbedömning för golvvärme.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
.

Just denna bilden är från hallen, där ligger det istället för Parkett, spånskiva
 
Isolering ska finnas under plattan, inte ovanpå... Har du isolering på plattan och platta på mark finns alltid risken för att fukt kommer upp genom plattan in i isolering och ev. organiskt material under golvet och det klassas som riskkonstruktion.

Det enda som kan rekommenderas är att bila bort plattan och isolera under och gjuta ny platta eller ett mekaniskt ventilerat golv, t.ex. Nivell eller Granab...
Är det 70 kvm stort utrymme fungerar inte någon lågbyggande konstruktion (Platon eller Jape).

Alternativet är att acceptera risken för fukt och mögel under golvet och smälla på t.ex. LK EPS16 ovanpå det gamla golvet och sen på med nytt golv på det. Om du limmar EPS skivorna mot gamla spångolvet kan du även lägga klinker.
 
Jag är medveten om att det är en riskkonstruktion, plattan har varit torr och fin i 57 år. ingen isolering finns under plattan då det är byggt -59, då antar jag att detta med marksiolering inte var upptäckt ännu. Frågan är om man nu genom att förändra förutsättningarna (värma plattan) kan skapa ett problem som inte existerar idag. s.k. omvänd fuktvandring.

Och är det så att det är på tok för lite isolering? kanske blir det inte så effektivt som vi hoppas?
 
  • Gilla
sommartorpet3
  • Laddar…
Omvänd fuktvandring inträffar bara om du stänger av värmen periodvis, t ex på sommaren.
Så länge du brassar på sker fuktvandringen bort från ditt golv och man skulle faktiskt kunna säga att den riskkonstruktion du har (som Anders07 påpekade) faktiskt blir aningen förbättrad.
 
EPS skivorna har frigolit isolering under och aluminium ovan så all värme strålar uppåt. Det behövs alltså inte någon ytterligare isolering under.
EPS finns i flera tjocklekar, kolla LK's hemsidor..
 
  • Gilla
Wiklund_samuel
  • Laddar…
Vill inte märka ord, men plåten på ovansidan har bara med värmefördelning att göra. I övrigt isolerar inte LK spårskiva ett dugg mer än vilken 16mm EPS som helst. I deras fall 0,034 W/m ºC

Så att "all värme strålar uppåt" är nog inte riktigt sant. Och det är bara bra. Med den riskkonstruktionen så blir det positivt med nedåtläckage (så länge inte värmen stängs av periodvis som sagt)
 
LK EPS strålar uppåt betydligt mycket mer än vanlig plåt i spårad spånskiva. Väljer man en av de tjockare är det inte mycket värme som går neråt, speciellt om det är trä och annan isolering under.
 
MagHam skrev:
Omvänd fuktvandring inträffar bara om du stänger av värmen periodvis, t ex på sommaren.
Så länge du brassar på sker fuktvandringen bort från ditt golv och man skulle faktiskt kunna säga att den riskkonstruktion du har (som Anders07 påpekade) faktiskt blir aningen förbättrad.
Varför ska då finnas omvänd fuktvandring på sommaren? Om det inte sker nu utan golvvärme varför ska det då ske på sommaren med avstängd golvvärme?
 
Lth-artikeln beskriver hur omvänd fuktvandring kan uppstå om man jämför sommaravstängning mot inte sommaravstängning. Men de har inte jämfört golvvärme kontra inte golvvärme, det är ju en helt annan sak.

Man ska vara försiktigt när man drar slutsatser.
 
Absolut ska man vara försiktig, det är därför jag frågar er expertpanelen här.

Vilka slutsatser drar du av informationen?
 
Dom flesta av oss är inga djupa experter (finns undantag) utan mer eller mindre pålästa husentusiaster...

Som framgår av länkarna ovan uppstår omvänd fuktvandring om marken under huset värmts så mycket att den överstiger golvets temperatur om värmen sedan stängs av (ofta på sommaren). Tricket är att "elda på" året runt.

En annan sak som inte tas upp så mycket är den horisontella fuktvandringen. Om inte alla rum på bottenplattan har golvvärme så kommer fukt att vandra sidledes mot de kalla rummen. Det problemet är svårt att komma åt utan att bila ner ett vertikal spärrskikt.
 
  • Gilla
JanniElf
  • Laddar…
Tänker på dina fem fönster i rad med ett stort element under. Om du tar bort elementet och ersätter med golvvärme kan det bli ganska kallt vid fönstret. De 2-3 slingor som i så fall passerar fönstret kommer inte kunna leverera lika mycket värme vid fönsterväggen som elementet kan. Man brukar lägga slingorna tätare vid dylika ställen, men jag misstänker att det inte kommer att räcka.
 
  • Gilla
Funkis37
  • Laddar…
Jag tror inte att du behöver oroa dig för omvänd fuktvandring, åtminstone inte mer än du redan har p.g.a. temperatur- och årstids-växlingar om du lägger LK EPS.
Eftersom du redan har isolering i golvet också så kommer ingen (eller väldigt lite) värme att tränga ner så långt som till betongplattan.

Personligen skulle jag aldrig lägga något organiskt på en oisolerad platta på mark utan Nivell golv först... Oavsett golvvärme eller inte...
 
Nej det är inte bra med organiskt material på oisolerad platta på mark, inget snack om det då det är en riskkonstruktion. Dock så verkar det inte som att 100% av alla oisolerade plattor är ett problem, eftersom det uppenbarligen inte blivit fuktigt på 57 år så verkar ju just den "setup":en fungera i vårt hus med dom förutsättningar som varit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.